MEDIA KIT

diumenge, 7 de novembre del 2021

Segarrejant pels castells del Sió

 Els castells del Sió són uns castells de frontera que es troben seguint el curs d'aquest riu, que desemboca al Segre després de recórrer les comarques de la Segarra, l'Urgell i la Noguera a Lleida. Aquests dies hem recorregut uns quants dins de la comarca de la Segarra i ha resultat una molt bona experiència. Alguns són visitables per dins, altres només es poden veure per fora però en qualsevol cas arribar-se val força la pena. 

Aquests són els que hem tingut ocasió de visitar:

Castell de l'Aranyó

A l'Aranyó va néixer el prolífic i compromès escriptor Manuel de Pedrolo i ho va fer justament en aquest castell del que els seus pares n'eren propietaris. Tot just arribar al poble, que pertany al municipi dels Plans de Sió, una estàtua de l'escriptor presidint la plana, ens dona la benvinguda.

El castell en l'actualitat és de propietat privada i no es pot visitar per dins. Data del segle XII (1120) tot i que fou reformat al segle XVI per tal de ser habilitat com a residència. La torre quadrada que el presideix és l'element més antic que es conserva.

Castell de l'Aranyó, actualment de propietat privada

L'escriptor Manuel de Pedrolo va néixer en aquest castell

"Jo m'estimo Tàrrega on vaig formar-me o l'Aranyó, que és allí on vaig néixer, perquè és el meu terrós i, d'altra banda, estimo Catalunya perquè és el meu país." Manuel de Pedrolo


Castell de Concabella

El castell de Concabella també dins del municipi dels Plans de Sió, és el més gran de tots i a més és visitable per dins. Data del segle XI (1031) i al segle XVI fou reformat i convertit en palauet renaixentista. El 1991 va ser restaurat i convertit en un centre cultural que a més acull l'espai Pedrolo, ja que en ser l'Aranyó de propietat privada va decidir-se que fos aquí on es guardés el fons documental de l'escriptor.

Castell de Concabella, el més gran de tots

L'espai Pedrolo, dins del castell, ret homenatge a l'escriptor. Consta d'una exposició i un arxiu consultable per aquells que desitgin aprofundir en la seva obra. 

Retrat de l'escriptor dins la col·lecció permanent de l'espai Pedrolo

També dins del castell es troba el Centre d'interpretació dels Castells de Sió que ens presenta el món feudal i la vida als castells i el dels Secans de Lleida per descobrir la fauna i la flora que configuren els paisatges de les terres de Ponent.

El preu de l'entrada és de 4€ i el trobareu obert dissabtes, diumenges i festius

"Cultura no solament ho és l'art o els llibres sinó totes les formes de manifestació d'una comunitat. Cultura és la mateixa manera de viure que té un poble" Manuel de Pedrolo

 Castell de Pallargues

El castell de Pallargues, a dos minuts amb cotxe del de Concabella, es troba a la població del mateix nom, dins també del municipi dels Plans de Sió. Data del segle XI (1061) És el que té l'arc gòtic més gran i des de fa poc s'han dut a terme uns treballs de restauració de la façana principal que permeten poder sortir al balcó per veure'l bé.

Es pot visitar per dins en una visita que fan els propis habitants del castell - actualment hi viuen dues famílies- que són els descendents dels antics propietaris. La visita dura una hora, està ambientada amb música i permet saber com cuinaven, com conservaven els aliments, com rentaven o com es defensaven. La vam gaudir molt. Visitareu les quadres, les habitacions de servei, la cuina,  la planta noble, la capella de sant Miquel, les masmorres i el celler. Té també una botiga on es venen vins, melmelades i formatges de la terra. 

El preu de la visita és de 5€ i es fa dissabtes, diumenges i festius sense reserva amb la possibilitat de fer-la també entre setmana prèvia reserva.

 

El castell de Pallargues és el que té l'arc gòtic més gran

Carruatge a l'entrada del castell


Conserva armes i estris diversos de l'època

La capella de Sant Miquel

Des de la sala Capitular ara es pot sortir al balcó i veure de prop l'arc gòtic

Castell de Montcortès

El castell de MontCortès data del segle XI (1095). Es troba a Montcortès de Sagarra, de nou dins el municipi dels Plans de Sió. El trobem damunt un petit cingle i al darrera hi té una ermita. No és visitable per dins.

Castell de Montcortès amb l'ermita al darrere

Montfalcó murallat

Montfalcó murallat es troba al municipi de Les Oluges. És el millor exemple de  vila closa- fortificació protegida per muralles sense construccions exteriors- que hi ha a Catalunya. El més aconsellable per visitar-lo és envoltar primer la muralla i després entrar per l'única porta que hi dona accés, a la part sud, i caminar pels seus estrets carrers molt fotogènics. Hi ha un restaurant on volíem esmorzar però el vam trobar tancat.

Montfalcó murallat

El bar restaurant que vam trobar tancat

El millor exemple de vila closa de Catalunya

Com vam trobar tancat el bar de Montfalcó vam anar a esmorzar el restaurant L'Eix, just a l'entrada de les Oluges, i ens va agradar molt. Molt bon menjar a bon preu. Vam estar parlant amb la propietària que ens va dir que compraven producte de qualitat i no dubtaven a desplaçar-se el que calgués per fer-ho. A destacar les botifarres, que allà li diuen llonganisses.

Mapa dels castells del Sió. Marcats els que vam visitar

I està clar que ens van quedar molts per veure així que caldrà continuar explorant aquesta zona.

"Sé que em pertany aquesta terra, hi tinc tot de mots escampats, pacient m'espera i m'atreu, i, en descansar-hi la vull meva." Manuel de Pedrolo

Fotos
Víctor Sanchis





 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.