MEDIA KIT

dimecres, 16 de novembre del 2022

El Gironès: 5 propostes per gaudir la comarca

 Girona és una de les meves ciutats preferides i trobo moltes ocasions a l'any per escapar-me: Girona temps de flors, Girona 10, Temporada Alta...però enguany he tingut ocasió de descobrir la comarca i puc afirmar que el Gironès té molt a oferir a banda de la seva capital.

Us presento cinc propostes per gaudir d'aquesta terra tan interessant

El Gironès ofereix molts atractius

1. Conèixer els seus pobles a través de visites guiades gratuïtes

El Consell Comarcal del Gironès, dins del cicle cultural Redescobreix el Gironès, organitza visites guiades gratuïtes cada dissabte en un poble diferent de la comarca. Nosaltres vam recórrer Madremanya i ens va agradar molt. L'església de St Esteve amb els seus frescos ben conservats, la creu de terme, el barri del Pedró... El nom de Madremanya prové del llatí Mater Magna que vol dir Gran Mare i l'escut de la ciutat és una mà que fa referència a l'inici del nom. Les visites, a càrrec de guies locals, es fan els dissabtes a les 11 del matí i tenen una durada aproximada d'una hora i mitja. Podeu reservar-les aquí

L'església parroquial de St Esteve

Detall dels frescos de l'interior de l'església

El grup al voltant de la creu de terme


2. Visitar el celler Eccocivi

L'Eccocivi és l'únic celler del Gironès i un dels més interessants que hem visitat. Si sou dels que gaudiu amb el turisme enològic, no us el podeu perdre. Es troba a St Martí Vell, emmarcat dins el paisatge de les Gavarres- un espai protegit- i totalment integrat en aquest. És el primer celler de l'estat espanyol que ha rebut el certificat Zero CO2. Fou projectat per la dissenyadora italiana Elsa Peretti, la masia que dona nom a la finca i al seu millor vi es diu Ca l'Elsa. Tenen dues finques i conreen tant especialitats de fora, Chardonnay, Merlot... com autòctones, xarel·lo, garnatxa... Dins les seves terres hi ha fins i tot un volcà, el Montrodó, que dona nom a un dels seus vins.

Els vins de l'Eccocivi - mot que significa aquí estàs- són: El Montrodó blanc, rosat i negre; el Can Noves, blanc i negre; el Ca l'Elsa, negre, l'estrella de la casa i el vi dolç Vi naturalment dolç.

Fan visites guiades prèvia reserva. Podeu reservar aquí

Les vinyes

El celler

La sala de botes

Els vins

El vi dolç

Si reserveu una visita fareu el tast amb aquestes vistes

3. Conèixer la casa museu Edgar Massegú

L'Edgar Massegú és un artista de Sarrià de Ter que treballa amb materials reciclats, als quals els concedeix una segona vida i concep l'art com una eina de transformació social i reivindicació del medi ambient.

La casa museu Edgar Massegú a Sarrià de Ter

Vam tenir la sort de ser rebuts per l'artista, que enguany té diverses exposicions arreu de l'estat espanyol, i que fos ell qui ens ensenyés la seva casa, on cada estança és una sorpresa. L'Edgar ha concebut la seva pròpia casa com el museu on exposa les seves obres: "Viure creant i conviure amb allò creat" segons les seves pròpies paraules. 

Ens ho vam passar d'allò més bé durant la visita, que és també tot un espectacle: la cuina, la sala d'estar, el vàter disco, el jardí, el garatge... tot està preparat per sorprendre el visitant.

El jardí. Sabeu què és? Sant Josep

El vàter disco. Vam al·lucinar

Al final de la visita vam llançar un paper amb el nostre desig a la banyera dels desitjos, d'esquena. Si queia dins es complia. Va caure dins!

La banyera dels desitjos

Foto amb l'Edgar a la seva sala d'estar

A mitjans d'abril sempre fa una jornada de portes obertes on convida altres artistes. 

Si voleu visitar la seva casa museu i passar una estona molt divertida, trobareu tota la informació aquí.

4. Descobrir la muntanya dels Sants Metges a Sant Julià de Ramis

La muntanya dels Sants Metges és un punt important del municipi de St Julià de Ramis des del qual es poden fer diverses rutes a peu. Hi trobem les restes d'un castell romà i visigòtic, el Castellum Fractum; un poblat ibèric, Kerunta; i una església romànica, la dels Sants Metges. També trobareu una zona on fer pícnic.

Església romànica dels Sants Metges

Just al costat de l'església, val la pena fer una parada al bar Can Bota, que té una terrassa espectacular des d'on podreu veure unes fantàstiques postes de sol.

Posta de sol des de Can Bota

5. Recórrer la vall del Llémena

La vall del Llémena rep el seu nom de la riera que la recorre. Gran part de la vall pertany a la comarca del Gironès, només el primer terç pertany a La Garrotxa. Podríem afirmar que és un dels llocs més bonics i amb més possibilitats de la comarca. Les possibilitats aquí són moltes: volcans ermites romàniques, castells,  pobles amb encant... i molta natura. Des de Llorà podeu agafar diferents rutes ben senyalitzades com la que duu al volcà del Puig de la Banya del Boc.  Si voleu informació de la ruta, la trobareu aquí.

La Vall del Llémena, un dels indrets més bonics del Gironès

També podeu fer la ruta de les ermites romàniques, la que vam fer nosaltres ja que ens agraden molt. Sant Pere de Llorà, Sant Joan del Pla, Sant Martí de Llémena, Sant Medir...

Ermita romànica de Sant Pere de Llorà

Ermita del Pla de St Joan


Els pobles que configuren la vall també són una delícia: Canet d'Adri, Sant Gregori, Sant Aniol de Finestres o Sant Marti de Llémena.

Església parroquial de Canet d'Adri


No és d'estranyar que el gran escriptor Josep Pla quedés enamorat d'aquesta vall: 

"La vall és d'una gran bellesa, dintre, s'entén el matís bucòlic i rural. La vall és petita, recollida, sinuosa - un autèntic cul-de-sac sobre l'amfiteatre que la tanca al nord. És la miniatura deliciosa d'una vall del nostre país. El seu candor té un punt descarat. Ara parlo de finals de primavera, de l'estiu i del mes d'octubre - és a dir quan tots els esplets tenen una gran ufana." Josep Pla

Quan hagueu fet gana arribeu-vos a Sant Gregori, al restaurant El racó d'en Pep, un restaurant familiar on el mateix Pep i la seva esposa, la Joana, us donaran la benvinguda. Aneu-hi amb gana perquè aquí menjareu bé i molt. Però guardeu lloc per les postres que són una passada de bons.

Els canelons de festa major. Ummm!

Guardeu gana per a les postres

I per baixar el dinar una bona cosa és arribar-se al proper santuari de Santa Afra, del segle XVIII, que es troba molt a la vora del restaurant.

Sant Gregori també va enlluernar el poeta Miquel Martí i Pol que li va dedicar aquest poema:

       "Vianant que 't'atures a llegir/ i em fas do de la teva companyia/ benvingut a la llum d'aquesta vall/que ens acull a tots dos i ens agermana."     Miquel Martí i Pol                                          

Durant la nostra estada al Gironès ens hem allotjat a l'hotel Penísular, un hotel molt cèntric i acollidor, amb un esmorzar de luxe. Molt bona opció que tindrem en compte per a properes estades a Girona.

Voldria agrair a Turisme del Gironès l'organització tan fantàstica del cap de setmana i a Barcelona Travel bloggers l'oportunitat d'haver pogut fer aquest blogtrip, així com tots aquells que van col·laborar en fer-nos una estada excel·lent: Celler Eccocivi, Casa Museu Edgar Massegú, Restaurant El racó d'en Pep i Hotel Peninsular.


 Fotos: Víctor Sanchis

Trobareu més informació i fotos als destacats d' Instagram


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.