MEDIA KIT

dijous, 31 d’agost del 2023

Bodø, Capital Europea de Cultura 2024

 Bodo és una ciutat del nord de Noruega petita però culturalment viva. El 2024 serà una de les Capitals Europees de Cultura juntament amb Bad Ischl a Àustria i Tartu a Estònia. És la primera ciutat àrtica que aconsegueix aquest títol. Ens encanta visitar les ciutats durant l'any de la seva capitalitat cultural però aquesta vegada ens hem avançat una mica. El motiu: ens ha semblat l'indret ideal per fer escala abans i després d'emprendre el camí cap a les illes Lofoten. I li hem tret partit, feina feta per endavant. Segur que l'any vinent moltes activitats interessants s'afegiran als atractius que ja posseeix i serà un bon moment per conèixer-la. Aquí van, doncs, les nostres recomanacions.

- Feu un passeig pel port

El port de Bodo és ple de vaixells de tots tipus i banderes, d'aquí surten els ferris cap a Svolvaer, que vam agafar nosaltres, i fins i tot hi fan parada els famosos vaixells Hurtigruten.

El port de Bodo

Al port hi ha una càmera web en viu a la que podeu accedir des d'aquest enllaç i que us permetrà immortalitzar el moment de la vostra visita.

Aquí estem, els de la taula som nosaltres

- Camineu per Storgata i Dronningens Gate

Són els carrers més animats i configuren el centre neuràlgic de la ciutat. Allà trobareu el centre comercial Glashusset que de fet no és un centre comercial sinó un carrer que van decidir cobrir per poder facilitar l'anar de compres els durs mesos d'hivern.

Centre de Bodo

El Glasshuset, el carrer cobert

- Visiteu l'Stormen

L'Stormen és un edifici que comprèn una sala de concerts i la biblioteca pública. Es tracta d'un edifici modern, centre de la cultura de la ciutat. La biblioteca té unes precioses vistes al port i una cafeteria. La sala de concerts ofereix una interessant programació en la que destaca la Filharmònica de l'Àrtic- Podeu consultar aquí el programa d'actes.

La Biblioteca Stormen

- Arribeu-vos fins a l'Ajuntament

L'ajuntament de la ciutat és un edifici de molt recent construcció que s'ha fet a partir de la conservació de dos edificis històrics tot afegint-ne un de nou. Els edificis que s'han conservat són l'ajuntament antic i el banc central, units per un tercer edifici nou que els relaciona i conté el fòrum. El conjunt, format ara per tres edificis diferents però en completa harmonia pretén ser un espai de trobada entre la ciutadania i les institucions. 

L'ajuntament, format per 3 edificis, 2 d'històrics i 1 de nova construcció

- Admireu la catedral i el seu original campanar

Tot i que no es tracta d'un edifici històric, ja que fou construïda al segle XX, després que l'anterior fos destruïda en un bombardeig alemany durant la 2a Gran Guerra, la catedral, d'estil funcionalista, mereix una visita. A mi em va agradar molt el campanar totalment separat de l'edifici principal.

La catedral de Bodo

- Gaudiu de l'art urbà

L'art urbà és molt present a la ciutat des que el 2016 se celebrés aquí l'UpNorth festival. S'hi aneu a l'Oficina de Turisme i demaneu el plànol dels murals, com vam fer nosaltres, us tornareu bojos buscant alguns d'ells, bastant icònics per cert ja que apareixen sovint a les xarxes s'hi cerqueu informació, i no els trobareu. El motiu és que els edificis on es trobaven han estat enderrocats per construir-ne de nous i ningú s'hi ha molestat a indicar-ho. Ni el noi que ens va atendre a l'Oficina ens ho va dir. 
Us explico, doncs, quins encara queden en peu i on són perquè els pugueu gaudir sense fer tombs inútils sense entendre res.

1. After School de Rustam Qbic, artista rus que s'inspira en la vida, la família, la natura i els llibres. Aquest mural que representa una nena que ha sortit de classe i està pintant aurores és el meu favorit. El trobareu a Köngens Gate 20.

After School, el meu favorit


2. Insomnia de Millo, artista italià que sol utilitzar només el blanc i el negre a les seves obres afegint una mica de color quan ho considera necessari. Aquest està just al costat de l'Oficina de Turisme a Havnegata 8006.

Insomnia, al costat de l'Oficina de Turisme

3. Malström de David de la Mano, artista espanyol, de Salamanca, que acostuma a pintar murals monocromàtics, amb figures humanes i un rerefons poètic. El trobareu a Moloveien 20 a l'edifici Soloy.

 El mural del salmantí David de la Mano

4. Phlegm de Phlegm. Aquest artista britànic, que sol pintar dibuixos animats de grans dimensions va batejar la seva obra amb el seu propi nom. Es troba a Sjogata 18 justament on hi ha el club nocturn més reconegut de la ciutat, Dama Di.

Phlegm al club nocturn Dama Di

5. Need a Helping hand? de Stale Gerhardsen, artista noruec. A les escales de  Sjogata amb Bankgata. Aquest artista del país té més murals distribuïts per la ciutat.

Stale Gerhardsen té diversos murals repartits per la ciutat

- Pugeu a la planta 17 de l'Scandic Havet per tenir les millors vistes

L'hotal Scandic Havet es troba al port i a la seva planta n. 17 hi ha un bar restaurant amb una terrassa panoràmica que no us podeu perdre. Obre a partir de les 17h fins la mitjanit. Podeu prendre alguna cosa o no. Si pugeu només a fer algunes fotos ningú no us dirà res.

Cap a la planta 17

Vistes des de la terrassa

- Feu una excursió fins a Saltstraumen

Als afores de Bodo, a uns 10 Km del centre, es troba l'estret de  Saltstraumen, on es forma el remolí de marees més potent del món. Quatre cops al dia, quan puja i baixa la marea, 400 milions de metres cúbics d'aigua, a uns 13 Km per hora, penetren  l'estret produint aquest remolí impressionant que es considera el Maelström més fort del món. El millor punt per veure'l és des de dalt del pont.
Consulteu la taula de marees per saber quin és el millor moment ja que va variant dia a dia . Els dies de lluna plena i lluna nova són els millors.
La part negativa de la història és que arribar a Saltstraumen, si no teniu cotxe, no és fàcil. La distància és poca però el servei d'autobusos deixa molt que desitjar. N'hi ha que passen cada dues hores. Nosaltres vam optar per agafar-ne dos per no haver d'esperar tant però vam perdre la connexió amb el segon amb el resultat de dues hores per fer 10 Km. A la tornada vam assegurar-nos d'agafar el que va directe al centre, el 300.
Si agafeu el 3 o el 4 que passen més sovint, haureu de canviar al 526 que també té una freqüència de pas sota mínims. 
Una altra possibilitat, per a valents, és agafar una excursió amb llanxa pneumàtica des de Bodo, que es fica dins del remolí. Potser no l'observareu tan bé però el viureu en directe.  

El pont és el millor lloc on veure el remolí

Saltstraumen és el remolí de marees més fort del món

Les llanxes es fiquen ben bé al mig del remolí

Les bones adreces

- La cerveseria Hundholmen Brygghus ens va agradar molt. El local és molt agradable, fabriquen la seva pròpia cervesa i el menjar està molt bé. La nostra recomanació: la balena.

Una cerveseria amb molt d'encant

Bon menjar i bona cervesa

- En ple centre el restaurant Lyst Pa és una molt bona opció. Els divendres i dissabtes té un bufet lliure de migdia per 25€ que està molt bé. La resta de dies obre només per sopars.

Dinant al Lyst Pa

- Just al costat del Lyst Pa es troba la millor cafeteria de la ciutat, la Brodene Berbusmel. Els rotllets de canyella són per morir d'emoció.

La Brodene Berbusmel

- La Pastisseria Craig Alibone és un molt bon lloc per a un caprici dolç. Els bombons són una passada, en tenen un dedicat al Saltstraumen, és el de color blau. Les pastes també són un goig per als sentits.

Els bombons de la Craig Alibone

"No acudiu a mi amb la veritat
no em porteu l'oceà si em veieu assedegat
ni el cel si demano la llum
porteu millor indicis, un xic de rosada, una partícula,
així com els ocells porten de l'aigua només gotes
i el vent
un bri de sal"
Olav H Hauge

Fotos:
Víctor Sanchis
Arnau Sanchis
 
Trobareu més fotos i informació a Instagram



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.