MEDIA KIT

dissabte, 23 de març del 2019

Matera, capital europea de la cultura 2019

Matera és una ciutat del sud d'Italia, just al taló de la bota, que pertany a la regió de Basilicata i que fins ara era una desconeguda per a nosaltres. Però enguany Matera ha estat designada Capital Europea de la Cultura, juntament amb Plovdiv, a Bulgària - que espero conèixer aviat - i això ha propiciat que sabéssim de la seva existència i ens decidíssim, aprofitant les ofertes de Vueling per volar a Bari, a visitar-la.

Matera és coneguda com la ciutat dels Sassi. Un sasso (en plural sassi) és un fragment de roca dura i és que Matera conserva encara les seves vivendes del paleolític excavades a la roca, la qual cosa la converteix en un lloc incomparable i màgic. Si de dia impressiona, de nit, il·luminada té quelcom de misteriós.


Matera de dia
Matera de nit, la il·luminació li afegeix un toc misteriós

La visita a Matera és aconsellable començar-la a la piazza Vitorio Veneto. Allà, a més de l'Oficina de turisme, trobareu un mirador des del qual obtindreu una bona foto dels sassi. 


La selfie al mirador

Just al mig de la plaça no us perdeu la visita al Palombaro Lungo, una gran cisterna excavada a la roca i  a la qual es pot entrar però només amb visita guiada. El preu de l'entrada és de 3 euros i realment val la pena. Es pot fer en italià o en anglès. En fan diverses cada dia.
Entrada al Palombaro Lungo




Interior del Palombaro Lungo
Després el més recomanable és endinsar-se lliurement pels estrets carrerons de la ciutat dividida en dues grans zones: el Sasso Barisano i el Sasso Caveoso. Deixeu-vos portar per la màgia dels carres empedrats i anireu descobrint els llocs més emblemàtics sense buscar-los. La catedral de la Madona della Bruna i St Eustaquio, patrons i protectors de la ciutat, que divisareu de tots llocs, per exemple.


Exterior de la catedral

O també l'espectacular església de Sta Maria d'Idris , el nom de la qual deriva del grec Odigritia que vol dir carrer de l'aigua.


Sta Maria d'Idris

Vista general de l'església

I les moltes esglésies que us aniran sorgint al pas com ara la de Sta Chiara o St Francesco d'Assis


La Clara davant l'església de la seva patrona, Sta Chiara

O les alegres i acollidores places, que a més de la Vitorio Veneto, la més gran, de la qual us he parlat al principi, n'hi ha moltes més i totes elles amb un encant únic. Destacaré la piazza del Sedile, amb el palau del mateix nom, la de la Citadinanza attiva o la del Duomo. En aquesta última ens vam trobar amb un enterrament típic, amb el fèretre carregat a pes de braços, banda de música i cavalls inclosos.



Vista general de la piazza del Sedile
Estàtua a la piazza de la Citadinanza attiva
L'enterrament

Com a Capital de la Cultura Europea, Matera està desenvolupant un munt d'activitats com ara exposicions, espectacles, performances... Per algunes d'aquestes activitats cal comprar un passaport anual que permet l'accés lliure durant tot l'any de la capitalitat però moltes altres són gratuïtes i fins i tot passejant pels seus carrers pots trobar espectacles itinerants. Per estar al dia de les activitats que es duen a terme podeu consultar el següent enllaç

Activitats de Matera 2019

A nosaltres ens va fer molt il·lusió trobar l'anunci a una exposició sobre Salvador Dalí. Sempre alegra que es tinguin en compte personatges de casa quan es tracta de propostes culturals.


Un dels famosos elefants abstractes de Dalí pels carrers de Matera

Dinar a Matera
Un lloc molt recomanable per menjar a Matera és L'Enoteca dai Tosi, una proposta original al bell mig del Sasso Caveoso que us ofereix un local de disseny - no espereu trobar taules tradicionals, aquí menjareu en una mena de grades amb unes tauletes petites on deixar la copa i el menjar- una proposta de vins interessant i una carta breu però de qualitat. A nosaltres ens va encantar i el final amb un limoncello casolà - el millor que he tastat mai - espectacular


Aperitiu a l'Enoteca dai Tosi
Un bon lloc al Sasso Caveoso
El millor limoncello 
Salute!!

Fotos:
Víctor Sanchis

M. Clara Camps
Selfies: Carles Diago

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.