dijous, 22 d’octubre del 2020

Cinc quarteres massa terra, com el Vallès no hi ha res

 Joan Oliver, Pere Quart, el dramaturg i poeta sabadellenc membre fundador de la mítica Colla de Sabadell, integrada per intel·lectuals d'aquesta ciutat del Vallès va escriure les seves famoses Corrandes d'exili tot explicant l'experiència viscuda mentre creuava, a peu, la frontera amb França, després de la Guerra Civil. Sempre m'ha semblat un poema deliciós i commovedor, d'enyorament de la pàtria,  que ha donat peu a l'eslògan més popular del Vallès.

"En ma terra del Vallès
cinc turons fan una serra
quatre pins, un bosc espès
cinc quarteres massa terra
com el Vallès no hi ha res"
                     Pere Quart                           

Les Jornades Europees de Patrimoni 2020 ens han donat l'ocasió de conèixer una part del parc Natural de St Llorenç del Munt i l'Obac així com un patrimoni del Vallès del que no en sabíem res, molt vinculat al poeta, i una proposta enològica, ecològica i molt interessant

El Marquet de les Roques

Ubicat al municipi de St Llorenç Savall, a la Vall d'Horta, al bell mig del Parc Natural de St Llorenç del Munt i l'Obac, és un edifici modernista reformat a partir d'una masia de la qual ja es té constància a l'època medieval. La restauració fou ordenada per Joan Oliver, l'avi del poeta Pere Quart, i fou la residència d'estiu de la família on l'escriptor va organitzar diverses tertúlies literàries amb la Colla de Sabadell de la qual formava part i altres poetes de renom com Josep Carner, Carles Riba o Guerau de Liost. Fruit d'aquestes trobades fou la creació de l'editorial La Mirada.

"Mai no oblidaré les nits d'agost al Marquet de les Roques, al fons de la Vall d'Horta, sota el Montcau. El Marquet és un castell construït amb la pedra vermellosa del país, combinada amb el maó vist. Al Marquet he passat les temporades més felices de la meva vida. Les nits sobretot prenien una serenitat i una transparència gairebé màgica." Joan Oliver (Pere Quart)

El Marquet de les Roques

Detall de l'edifici

L'arquitecte Juli Batllevell, deixeble de Domènech i Montaner fou l'encarregat de dur a terme la restauració. En l'actualitat l'edifici ja no pertany a la família Oliver sinó que és propietat de la Diputació i no es pot visitar per dintre. Sí es pot veure la part exterior i alguna estança de la part de baix com ara les antigues quadres. La vista que s'hi albira cap als cims de Montcau, Rocamur, els Emprius i les Fogueroses és impressionant.

Les antigues quadres. Valen la pena les vistes

En aquesta taula van tenir lloc els sopars literaris organitzats per la Colla de Sabadell

Cinc Quarteres-La Muntada

A tocar del Marquet la Finca la Muntada desenvolupa el seu projecte enològic ecològic i social. Es tracta de la iniciativa Cinc quarteres- La Muntada amb l'Adrià Garriga al capdavant que va néixer a la masoveria del Marquet i després es va traslladar a la finca la Muntada a pocs minuts d'allà. És d'una finca de poc més de tres hectàrees de vinyes que permeten la fabricació del vi Cinc Quarteres: Picapoll i Garnatxa blanca per al blanc, Ulldellebre i Samsó per al negre i Sumoll per al rosat.
La presència a les vinyes d'algunes barraques de vinya, construccions fetes amb pedra per servir d'aixopluc al bestiar o bé per guardar-hi eines, fan molt peculiar la visita.

Més de tres hectàrees de vinya

Una barraca de vinya

Les tres varietats del vi

I tant que m'agraden a mi les ovelles! Vam tenir una gran rebuda, un bon ramat amb en Dani, el seu pastor i la Nessi, els gos- pastor, ens van acompanyar tot el recorregut.

Les simpàtiques ovelles

La Nessi, un amor de gossa

Si voleu visitar el Marquet i La Muntada i tastar els seus vins podeu posar-vos en contacte a través de la seva pàgina web o en el telèfon 687360276.
 
"Una esperança desfeta
una recança infinita
i una pàtria tan petita
que la somnio completa"
   Pere Quart

FOTOS: Víctor Sanchis

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.