Luxemburg és la capital del ducat del mateix nom, un país petit i encaixat entre França, Bèlgica i Alemània que ens ha ofert molt més del que esperàvem a priori.
Tot comença amb uns bitllets de Ryanair a un preu al qual no ens podem resistir. I és que veure vols barats i començar a somiar és tot una sola cosa. Comprem uns bitllets per al gener, sabem que farà fred però això no ens espanta, cap a Luxemburg.
De l'aeroport al centre el trajecte és senzill. Només cal agafar l'autobús 16. La freqüència de pas és de 10 minuts, excepte els diumenges que passa cada mitja hora. Trigareu entre 20 i 30 minuts en arribar a Luxemburg, depenent del tràfic i d'on tingueu ubicat el vostre allotjament.
La idea és aprofitar al màxim el dia i mig que ens hi estarem així que no podem perdre ni un instant. Som-hi, va!
Els 10 imperdibles de la ciutat de Luxemburg:
1. El chemin de la Corniche. Moltes guies parlen d'ell com el balcó més bonic d'Europa, i és cert, és un llarg balcó i les vistes que s'hi albiren són indescriptibles. Les meves preferides, les del barri del Grund, presidit per la majestuosa abadia de Neumünster avui reconvertida en centre cultural. Per arribar-hi podeu agafar un ascensor just en aquest barri situat a la part baixa de la ciutat i arribareu a la ciutat alta, la ciutat judicial. Aquí comença el passeig.
El barri de Grund, des del chemin de la Corniche |
2. El barri de Grund .Un cop arribats al final la millor opció és baixar a peu, per unes escales que hi trobareu fàcilment, fins a Grund i recórrer tranquil·lament aquest encantador barri a la vora del riu Alzette.
L'Alzette és el riu que recorre el barri |
I és just a la vora del riu on descobrim, quasi per casualitat, quan portàvem estona buscant-la, la figura lila que contempla lànguidament el riu, és Melusine, un dels personatges més coneguts de les llegendes locals.
Melusine, accepta el matrimoni amb el comte Seigfried a canvi que aquest li deixi llibertat tots els dissabtes. Un dia, el comte, curiós, l'espia, per veure que fa en aquest dia lliure i la descobreix amb una gran cua de peix. Melusine, enfadada per l'incompliment de la promesa del seu marit, es llança a les aigües de l'Alzette i desapareix per sempre.
Melusine en el seu seient privilegiat davant l'Alzette |
Li faré companyia una estona, que no se senti tan sola |
3. Les places. La plaça més gran de la ciutat és la de Guillaume II, és també una de les més grans d'Europa. Presidida per l'estàtua del gran duc, és també la plaça on es troba l'Ajuntament i l'Oficina de Turisme
Ajuntament de Luxemburg |
La plaça d'Armes, és sense dubte la més coquetona. Envoltada d'edificis i restaurants que li donen un aire ben animat. Aquí és on teníem el nostre hotel. L'habitació donava a la plaça. Això sí que és sort. S'anomena així perquè em principi fou un pati d'armes destinades als soldats que vigilaven la ciutat. Al mig té un quiosc de música.
La plaça des de l'habitació de l'hotel |
La plaça de la Constitució on es troba el monument de la Gëlle Fra en commemoració dels caiguts durant la 1a guerra mundial.
La coneguda Gëlle Fra |
La plaça Clairefontaine, prop de la catedral. La presideix un monument dedicat a la gran duquessa Charlotte.
La gran duquessa Charlotte |
La Plaça du Puits-Rouge, és una plaça molt petita de forma triangular que no tindria més importància si no fos perquè en ella es troba la font de la Hämmelsmarsch - la marxa dels bens - que és una cançó popular luxemburguesa de Michel Lentz (més endavant us parlo d'aquest poeta). Representa una marxa (Kermesse) cap a la Schueberfouer que era un mercat tradicional que es feia un cop a l'any i durava vuit dies. S'hi podia trobar de tot. Avui en dia aquell antic mercat ha esdevingut una fira que dura tres setmanes i se celebra a finals d'agost.
La Hämmelsmarsch |
Entrada a l'ascensor panoràmic |
Les tovalles del restaurant on vam sopar amb el plànol de Pafendall. Quina bona idea!! |
Del barri de Pafendall cal destacar la muralla i les torres Vauban, antigues portes de la ciutat que estan molt ben conservades. Jo havia sabut de l'existència del marquès de Vauban, que fou un enginyer militar del segle XVI gràcies a la novel·la Victus d'Albert Sánchez Pinyol però aquí a Luxemburg és tota una autoritat. Sembla ser que va dissenyar unes fortificacions que eren veritables joies de l'arquitectura militar.
Una de les torres Vauban |
5. Les Casemates. Són unes fortificacions militars formades per passadissos estrets i coves que també serviren de defensa als habitants de la ciutat en temps de guerra. La visita sembla ser que és interessant ( no apta per a claustrofòbics). Nosaltres no les vam poder visitar perquè estaven tancades. Ho estan anualment entre gener i març. Les més conegudes són les Casemates del Bock i les de La Pétrusse. Consulteu les pàgines web abans de la visita.
Vista exterior de les casemates de la Pétrusse |
6. Els ponts. La ciutat de Luxemburg està travessada per dos rius: l'Alzette i la Pétrusse. Per sobre la Pétrusse destaquen el pont Adolphe i La Passarelle o pont Vieux.
Per sobre l'Alzette tenim el pont de la Grand Duquesse Charlotte, conegut també com el pont Rouge. Tots tres són molt fotogènics i val la pena dedicar-los una estona.
Pont de la Grand Duquesse Charlotte conegut també com pont Rouge |
La Passarelle o pont Vieux |
Le pont Adolphe |
7. El Palau Ducal Luxemburg és un ducat, governat per ducs i el palau és la seva residència. Un edifici renaixentista flamenc, del segle XVI, que només es pot visitar en grup i únicament als mesos de juliol i agost. Allà té lloc el canvi de guàrdia tots els dies a les 11h
Façana del Palau Ducal |
Un dels dos guàrdies de palau |
8 La Catedral de Notre Dame contruïda al segle XVI en estil entre barroc i renaixentista. A la cripta es troba la sepultura de Jean l'Aveugle, rei de Bohèmia i comte de Luxemburg
Notre Dame de Luxemburg |
Un dels vitralls de l'interior de la catedral |
9. Els poetes nacionals. Luxemburg té dos poetes nacionals: Dicks - pseudònim d'Edmont de la Fontaine- i Michel Lentz - autor de la lletra de l'himne nacionals. Tots dos escrivien en luxemburguès.
En un racó de la Plaça d'Armes trobem un monument commemoratiu
Monument als poetes Dicks i Lentz |
A més, en l'edifici de l'antic Monkey's Bar, avui Cafè de la Republique, es troba un peculiar balcó que conté una frase de Michel Lentz que diu "Volem romandre com som" que fou escrita amb motiu de la inauguració de l'estació de tren i ha esdevingut el lema nacional. Simbolitza el fet que Luxemburg vol romandre independent, no deixar-se dominar pels pobles del voltant. Senzillament, m'encanta la frase i el seu simbolisme.
"Volem romandre com som" |
10 Les bones adreces per menjar, beure i descansar
Al barri de Pafendall vam sopar al Madeira Stuff un restaurant portuguès que ens va agradar força. És cert que allà on anem ens agrada menjar als restaurants del país però és que els portuguesos són el poble més nombrós a Luxemburg després dels autòctons i això, unit a que el menjar portuguès ens encanta i havíem llegit bones crítiques d'aquest establiment ens va fer decidir i no ens vam penedir. El bacallà, el nostre plat portuguès favorit, estava boníssim
Bacallà amb cigrons |
La Bofferding és una cervesa del país que ens va encantar |
A l'encantador barri del Grund ens va enamorar un restaurant:la Brasserie Bosso, té molt d'encant i és un bon lloc per tastar les especialitats luxemburgueses. Nosaltres ens vam decidir pels Spätzle, un tipus de pasta molt popular en la cuina alemanya i alsaciana que se serveixen acompanyats de diferents ingredients a triar. Ens van agradar.
Els Spätzle |
La Brasserie Bosso, en un lloc privilegiat del Grund, a la vora de l'Alzette |
I un sopar al barri de Clausen no pot faltar. És el barri de moda. A partir de les set de la tarda pren vida i són molts els locals on sopar o prendre unes copes. Nosaltres ens vam decidir pel Bar Brauerei, una cerveseria típica amb bon ambient, bon menjar i bones cerveses.
Les Ribes del Clausen, una molt bona opció per viure la nit luxemburguesa |
Bar Brauerei |
Bona cervesa i bon menjar |
I si sou amants de la xocolata no us podeu deixar perdre la Chocolate House, just davant del Palau Ducal. És una passada! Podreu triar entre una gran varietat de xocolates que us serviran en una cullera de fusta que heu de submergir en un got de llet calenta i us l'acompanyaran amb nata i llaminadures. Els pastissos, de mida supergran, són per al·lucinar.
Boníssima la xocolata |
La Chocolate House, davant el Palau Ducal |
Per dormir, un lloc excel·lent per la seva relació qualitat preu és l'hotel Français a la mateixa plaça d'Armes. Més cèntric impossible. A més té un bon esmorzar i un personal molt atent. La nostra habitació donava a la plaça la qual cosa li dona més punts. Això i els quadres amb poemes que penjaven de les parets.
Hotel Français |
Ja sabeu, doncs, Luxemburg té molt per oferir-vos.Vull agrair a @FlyandGrow tota la informació que em van proporcionar i a @VisitLuxemburg i @luxembourginfo també per l'ajuda.
Podeu llegir aquí l'entrada sobre Esch-sur-Alzette, la segona ciutat més gran del país.
Fotos:
Víctor Sanchis
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.