dijous, 7 d’abril del 2022

Ceret, la bella capital del Vallespir

 Ceret, a la Catalunya Nord, és la capital de la comarca del Vallespir, a la regió d'Occitània. Es troba a poc més d'una hora i mitja de Barcelona i és el lloc ideal per fer una escapada d'un o dos dies al país veí.

Quins són els encants de Ceret?

 El seu casc antic

Amb els seus carrers empedrats, les cases i les places, passejar per Ceret és tot un plaer. No us podeu perdre la place de la Republique, la place des Neuf Jets amb la font de nou raigs al centre i les seves animades terrasses; la place de la Liberté, on es troba El Monument als morts d'Aristides Maillol o la place Picasso on veureu La font de la Sardana. També l'església de St Pierre i les portes de França i d'Espanya. 

Monument als morts a la place de la Liberté

La porte de France

L'església de St Pierre

La font dels nou raigs a la plaça del mateix nom

 La place des Neuf Jets és un bon lloc per menjar. Un bon lloc i força econòmic és el restaurant Le pied dans le plat, amb un menú del dia, dissabtes inclòs, excel·lent

El museu d'Art Modern

El Museu d'Art Modern és la gran joia de Ceret. Està situat el centre de la ciutat.  Després de dos anys tancat per obres d'ampliació, acaba de reobrir fa tot just un mes i ho fa amb una exposició temporal dedicada a Jaume Plensa. Aquesta ha estat l'espurna que ens ha encès les ganes d'arribar-nos i l'hem gaudit molt ja que Plensa és un dels nostres artistes favorits. L'exposició pretén fer un homenatge a les víctimes de la d'Ucraïna.

Façana del museu

L'exposició de Jaume Plensa

Més exposició de Plensa

 El mercat dels dissabtes

Dissabte és dia de mercat a Ceret i és dels que val la pena. Tot el centre de la ciutat és ple de parades de roba, aliments, artesania... És una explosió de colors. Arribeu-vos abans de les 13 hores ja que és quan comencen a recollir la mercaderia. Segur que hi trobareu alguna cosa interessant.

L'acolorit mercat. Cada dissabte de 8 a 13 h

 La ruta del Chemin faisant

Aquesta ruta, el plànol de la qual podreu obtenir a l'Oficina de Turisme, us descobrirà els llocs que han inspirat els pintors famosos que han viscut o s'han allotjat aquí. 
Ceret fou, a principis del segle XX, lloc de reunió d'artistes tan coneguts com Pablo Picasso, Manolo Hugué, Georges Braque o Juan Gris. Això va provocar que la ciutat fos coneguda com la meca del cubisme.
Aquesta presència encara és viva a Ceret  i aquells llocs concrets que inspiraren alguna pintura es troben senyalitzats amb uns plafons informatius. El convent dels Caputxins és un dels llocs que més va servir de model als artistes. És interesant arribar fins allà.

Els plafons il·lustratius de la ruta del Chemin Faisan

Mentre feu el camí us podeu arribar a la Maison Derclos on van residir Picasso i Braque i que encara conserva als timbres els seus noms.

Els timbres de la Maison Derclos

Just al costat del Museu d'Art Modern, l'estàtua de La catalane assisse, obra de Manolo Hugué, homenatja tots aquells artistes que deixaren aquí la seva petjada.

Darrere l'escultura de M. Hugué, davant l'homenatge als artistes que convertiren Ceret en la meca del Cubisme

 El Grand Caf'

Tota ciutat que acull artistes té el seu cafè on aquests se solen reunir. Aquí a Ceret és el Grand Caf'. Es conserva encara igual com era a inicis del segle XX quan era lloc de trobada dels intel·lectuals que passaren temporades a Ceret. Un bon lloc on prendre alguna cosa i viatjar en el temps durant una estona. 
També trobareu el Cafè Pablo, dedicat a Picasso.

Prenent xocolata al Grand Caf'

Sentint-nos intel·lectuals de l'època

 Les cireres

El topònim Ceret ens remet sens dubte a cirera i és que d'aquí en deriva el nom, perquè el Vallespir és terra de cireres. Si hi aneu a finals de maig podreu gaudir de la Festa de la Cirera, que omple els carrers i les places de la preuada fruita; si hi aneu a finals de març o principis d'abril, com és el nostre cas, xalareu amb la floració dels cirerers, que és un espectacle magnífic. Aneu quan hi aneu podreu tastar els productes fets a partir de les cireres: la melmelada, el paté de cireres i fins i tot la botifarra amb cireres. 

L'espectacle dels cirerers florits és espectacular

 El pont del Diable

És un pont de pedra, del segle XIV, sobre el riu Tec. Com tots els ponts anomenats del Diable, té associada una llegenda sobre la col·laboració d'aquest en la ràpida construcció del pont. 
Jacint Verdaguer li va dedicar uns versos dins el seu gran poema Canigó:

"Tu, que d'una gambada passes el Tec,
obre ton ull de pedra, pont de Ceret
que de fills de Mahoma no en veuràs més"
        Jacint Verdaguer

El pont del Diable sobre el Tec

L'ermita de Sant Ferriol

Als afores de Ceret trobareu aquesta ermita construïda al segle XIII pels monjos benedictins d'Arles-sur-Tech. 
El 18 de setembre, dia de St Ferriol, se celebra aquí un gran aplec.
No vam poder-la visitar per dins ja que estava tancada. Obre només els diumenges a la tarda.

Ermita de Sant Ferriol

 El castell d'Aubiri

Ubicat també als afores, el castell d'Aubiri ens va impactar, potser perquè no esperàvem que un edifici tan majestuós com aquell se'ns aparegués de sobte. 
Data d'inicis del segle XX i conté molts elements d'Art Nouveau. Fou encarregat per la família Bardou, rics industrials, i està envoltat per cinc hectàrees de parc i vinyes. Està catalogat com a monument històric. La llàstima és que no s'hi pot accedir. Sí, es pot fer a les caves on podreu trobar vins del país.

De sobte, enmig dels cirerers, apareix el castell


El castell des d'una altra perspectiva 

A poca distància de Ceret, a Reynès, vam dinar a un restaurant que ens va agradar molt, La Dulcine, amb una relació qualitat preu força bona. Vam tastar el menú d'estació, que és el mení dels caps de setmana. Els dies laborables en tenen un altre una mica més econòmic.

El foie-gras no pot faltar mai quan som a França

Ens hem allotjat a L'Escalivade, una chambre d'hôtes que ens ha sorprès gratament. Força cèntrica i amb un preu raonable.

La Chambre d'hôtes L'Escalivade

"País de la cirera i del clavell hermós
on la minyona porta
en sa galta, en son cos
com la fruita i la flor més boniques de l'horta.
Terra del Tec festiu,
Terra de les Alberes"
  Joan Amade


Fotos:
Víctor Sanchis


 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.