diumenge, 20 de març del 2022

Esch- sur -Alzette, un dia per la Capital Europea de Cultura 2022

 Esch-sur-Alzette és la segona ciutat més gran del comtat de Luxemburg, un país encantador, de gents amables, que mereix una visita i que a més, és l'únic país europeu on els transports públics són tots gratuïts.

Enguany la ciutat és Capital Europea de Cultura juntament amb Kaunas, a Lituània i Novi Sad a Sèrbia. Hem tingut ocasió de visitar-la justament durant les celebracions d'inauguració de la capitalitat cultural i ha resultat una molt bona experiència.

Anem a passejar per la flamant capital cultural:

1. La plaça de l'Ajuntament

Una plaça totalment renovada, amb un pàrquing soterrani, que esdevé el centre de la ciutat, on es situen les principals manifestacions populars com el mercat de Nadal, els concerts, el mercat setmanal etc. La vam veure amb les seves millors gales en la festa d'inauguració. La façana de l'Ajuntament projectava un màpping i al davant hi havia l'escenari on durant la nit van tenir lloc concerts diversos. 

La plaça de l'Ajuntament el dia de la inauguració de la capitalitat cultural

2. Catedral de St. Joseph

És una església construïda en estil neogòtic, al segle XIX. El seu interior és molt interessant, amb les seves columnes rosades, els preciosos vitralls i les pintures murals d'inicis del segle XX.

Exterior de la catedral


Val molt la pena entrar-hi. L'interior té molts elements d'interès

Al costat de la catedral es troba el cementiri. Feu un volt. A nosaltres els cementiris ens atrauen molt i sempre que podem els visitem. A més des d'aquí tindreu bona perspectiva de l'església.

Cementiri d'Esch

3 Passerelle

És un dels símbols de la ciutat. Es tracta d'un pont per a vianants que uneix el centre, passant per sobre les vies del tren, amb el parc de Gaalgebierg, el pulmó verd on els locals van a passejar, córrer, practicar esport o fer pícnic. Està feta tota ella amb acer. És un punt ideal per tenir vistes de la ciutat.

La Passerelle

La Passarelle uneix el centre amb el parc de Gaalgebieg per sobre les vies del tren

4. Església de St Henri

Es troba a la plaça dels Franciscans. Destaca més la part exterior, amb la seva alta torre campanar, que no l'interior de l'església, més senzill.

St Henri

5. Konschthal

 El Konschthal és un espai d'art contemporani, antic magatzem de mobles, que aquest any, amb les celebracions, promet ser un espai referent de cultura. De moment, i fins al mes de maig, presenta una exposició molt interessant de Filip Marckiewicz, artista local, anomenada Instant Comedy

Konschthal, espai d'art 

Instant Comedy de Filip Marckiewicz

6. Kulturfabrik

La Kulturfabrik és d'aquells llocs que m'encanten. Amb un aire a la nau Bostik de Barcelona, és un centre cultural i alternatiu, que ofereix diferents tipus d'activitats: música, teatre, dansa, cinema, residència d'artistes... i que es troba en l'antic escorxador d'Esch. 

Aquest mural, just a l'entrada de la Kulturfabrik, em va robar el cor

 
Sales d'espectacle a la Kulturfabrik


Un altre racó de la Kulturfabrik

7. Tour Berwart

És la torre de l'antic castell de Berwart, l'única part que es conserva i el darrer vestigi de la història medieval d'Esch. Des d'aquí comença un tour amb audioguia d'uns cinc quilòmetres que mostra els diferents estils arquitectònics de la ciutat, des d'art nouveau, art déco, neogòtic, postmodern...

Consulteu aquí l'audioguia amb la descripció del recorregut i un àudio per a cada edifici marcat. 

La torre Berwart, darrer vestigi medieval

8. Barri Belval

És un barri a l'oest de la ciutat, seu de les fàbriques d'acer, que actualment s'està convertint en un dels barris de referència, gràcies a la construcció d'un gran centre científic i cultural en el que destaquen la Facultat de Ciències de la Universitat de Luxemburg i el Rockhall, la sala de concerts més gran del país. 

És aquí on ha tingut lloc la festa d'apertura de la capitalitat cultural en la que hem pogut participar.

Festa d'inauguració de la capitalitat cultural

Les antigues fàbriques siderúrgiques

Gaudint de la festa. El nostre color distintiu era el groc

El Rockhall, la sala de concerts més gran de Luxemburg

Les bones adreces

On dinar

El restaurant Moustache és un bon lloc per dinar o sopar. Es troba molt a prop de la catedral de St Joseph. El local és bonic, ple de bigotis arreu, fent honor al seu nom, i el menjar està molt bé. Alguns dels seus plats estan decorats amb bigotis menjables.

Un dels plats del Moustache, amb els bigotis de pasta de full

On berenar

L'Escher kafe, molt a prop de l'església de St.Henri, és un bon lloc per tastar la xocolata a l'estil luxemburguès, és a dir amb una cullera amb la presa del gust que trieu, que vosaltres desfareu dins una tassa de llet ben calenta (ja ho havíem après a la Chocolate house de Luxembourg ville, amb moltíssims gustos diferents). També tenen una bona carta de tes i altres begudes.

Una bona xocolata calenta a l'Escher Kafe

On comprar els millors bombons

Els amants de la xocolata tenim a Esch una de les botigues més sorprenents i originals. Lola Valerius a la rue de la Gare, és d'aquells llocs on ho compraries tot. Els preus no són barats però un caprici en forma de bombons de disseny farcits de les coses més inversemblants, no fa mal. Els meus favorits, els de tarte tatin i els de cheesecake.

Els millors bombons d'Esch

On dormir

L'allotjament que vam triar va ser l'Hosteria Gusto, un hotel amb pizzeria a baix, que ens va resultar força còmode. El seu propietari, italià, ens va preparar uns fantàstics esmorzars. Es troba just al davant de la Kulturfabrik i a poca distància de la Tour Berwart. Des del centre es pot arribar a peu en uns quinze minuts o bé amb l'autobús n. 7.

Hosteria gusto

"Tout bouge
puis s'arrête
-
vers quel horizon
l'instant
se dirige-t'il?

Le soleil se braque
sur l'irréalité du monde
dans un présent éternel
Je marche
en moi même
sans jamais arriver".
Anise Koltz


"Tot es mou
després es deté
cap a quin horitzó
l'instant
es dirigeix?

El sol apunta
cap a la irrealitat del món
en un present etern
Camino
dins meu

sense arribar mai."


Podeu llegir aquí l'entrada de Luxemburg ville.

Trobareu més fotos als destacats d'Instagram

Fotos:
Víctor Sanchis
M. Clara Camps







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.