Aquest any hem tingut la sort de poder visitar les dues ciutats capitals de cultura europees: Matera i Plovdiv.
Plovdiv és la segona ciutat més gran de Bulgària i una de les ciutats més antigues d'Europa. Es troba a 120 Km de distància de la capital, Sofia. La millor manera d'arribar des d'allà és amb autobús, concretament els de Eurolines/Karats presten un bon servei, amb autocars força còmodes i el preu és de 5 euros per trajecte.
Plovdid es troba a les ribes del riu Maritza, entre els monts Ródope i els Balcans
Plovdid es troba a les ribes del riu Maritza, entre els monts Ródope i els Balcans
Plovdid és la Capital Europea de la cultura aquest 2019. Fixeu-vos com s'escriu el seu nom en alfabet ciríl·lic que us farà falta si us heu de desplaçar amb bus |
Els imprescindibles de Plovdiv
- El legat romà. Plovdiv pertanyia a la província romana de la Tràcia i era coneguda amb el nom de Filipòpolis. D'aquella època encara podem veure alguns monuments que es conserven en força bon estat.
El teatre, construït durant el temps de l'emperador Trajà i on cabien 7000 espectadors. Enguany és l'epicentre dels diferents esdeveniments relacionats amb la capitalitat cultural. Els monts Rodope li fan de teló de fons.
El teatre romà |
El Circ o antic estadi de Trimontium, descobert més recentment al mig de la zona més comercial de la ciutat, a la plaça Dzhumaya. Tenia capacitat per a 30.000 espectadors. Si entrem en alguna de les botigues del voltant, al carrer Alexandre I, com ara l'H&M , veurem que dins guarden algun fragment trobat durant les excavacions.
El circ també anomenat antic estadi |
El fòrum i Odeon. L'antic fòrum estava envoltat de columnes d'estil corinti. Al seu costat podem trobar l'Odeon.
Vista del Fòrum i l'Odeon |
- El casc antic i les seves cases renaixentistes. El casc antic de Plovdiv és una autèntica delícia. Els seus carrers estrets i empedrats (aneu-hi amb calçat còmode) amaguen unes joies ben valuoses: són les cases de l'època del Renaixement búlgar que comprèn l'última part del segle XVIII i el segle XIX. Fou una època, encara sota la dominació otomana, de gran esplendor econòmic i Plovdiv és la ciutat on més es va reflectir aquest auge. Les cases construïdes en aquesta època es caracteritzen per la asimetria, els colors vius, la fusta i les decoracions geomètriques. Anar-les descobrint és un plaer molt gran. Estan ben senyalitzades i indicades així que el millor és oblidar el mapa i anar caminant i gaudint de cadascuna de les descobertes. Alguns exemples que no us podeu perdre són:
La casa Kianti. Aquesta és una de les més antigues, del segle XVIII. Pertanyia a un fabricant de llana i és un exemple típic de la asimetria arquitectònica que imperava a l'època.
Exterior de la casa Kianti |
La casa Lamartine. Una de les meves favorites. Duu el nom del poeta francès Alphonse de Lamartine ja que hi va estar allotjat aquí durant la seva expedició a l'orient.
"Ô temps! Suspends ton vol et vous, heures propices!
suspendez votre cours:
Laissez nous savourer les rapides délices
Des plus beaux de nos jours!!"
Lamartine
"Oh temps! Atura el teu vol i vosaltres, hores propícies
atureu el vostre curs
Deixeu-nos assaborir les ràpides delícies
dels més feliços dels nostres dies"
La casa Lamartine, on va allotjar-se el poeta |
La placa commemorativa |
La casa Georgiadi. Va pertànyer a un comerciant grec. És una de les més espectaculars.
Casa Georgiadi |
La casa Nedkovich. La va fer construir un comerciant búlgar, de Karlovo.
Casa Nedkovich |
Exterior de la casa Balabanov
Algunes de les cases són visitables per dins però per això cal passar uns dies a la ciutat. Evidentment no es pot fer en un sol dia
- Les esglésies
Son part important del patrimoni de Plovdiv. N'hi ha una gran varietat i totes mereixen una visita.
Podeu començar per la mesquita Dzumaya. Està just al davant de l'antic estadi, en ple centre de la ciutat. L'edifici és imponent, amb nou cúpules i un preciós minaret i a més té una cafeteria on poder prendre un te i uns pastissos.
La mesquita Dzumaya just al davant de l'antic estadi
Altres esglésies que no podeu deixar de veure:
L'església de Santa Marina, del segle XIX. Molt original i amb uns frescos que valen la pena.
Església Sveta Marina
Detall dels frescos de la galeria exterior
Església del Sants Constantí i Elena , és una de les més antigues. decorada també amb impressionants frescos. Exterior de l'església de sants Constantí i Elena Santa Nedelya, originària del segle XVI, va haver de ser renovada el segle XIX. Es troba en ple centre de la ciutat. Destacaria la seva torre a tons ocres, d'estil bizantí. Original, l'església de Sveta Nedelya Santa Bogoroditsa, considerada la catedral de la ciutat. El seu campanar a tons rosats, que va ser donat a la ciutat per Rússia, es destaca des de diferents punts de la ciutat. Sveta Bogoroditsa i el seu campanar
- El carrer Alexandre I. És l'artèria principal de la ciutat. Està farcit de botigues, algunes de les quals, com us he dit abans, amaguen al seu interior restes de les excavacions romanes; gelateries i bars les terrasses dels quals s'omplen quan fa bon temps. I és que passejar per aquest carrer o prendre alguna cosa observant la gent que va i ve, és una de les coses indispensables que cal fer a Plovdiv.
Al mig del carrer trobareu l'estàtua del Milyo, un homenot entranyable. Sembla ser que no estava massa centrat i passejava sovint per aquest carrer. La gent el cridava i el convidava a cervesa tot donant-li conversa per distreure'l però el pobre home era sord. Ara la ciutat li ret homenatge. Acosteu-vos a la seva orella i xiuxiuegeu-li un desig. Potser es complirà
Eiii Milyo, sents?
Just al costat del Mylio, unes lletres amb el nom de la ciutat recorden que ostenta la capitalitat cultural aquest 2019.
Instal·lació Plovdid 2019
- El barri de Kapana. Baixant des del casc antic trobareu aquest barri. És el barri de moda, el de la marxa. Ple de bars, de galeries d'art i de graffitis. El seu nom vol dir literalment "trampa" ja que allà hi havia, en temps dels otomans,els socs on els comerciants "t'atrapaven" i no et deixaven sortir.
Un dels graffitis del barri de Kapana
- El turó de Sahat Tepe. Val la pena la petita pujada en aquest turó, al qual s'accedeix per les escales que estan just darrera de l'estàtua del Milyo, no sols per la vista sinó també perquè aquí es troba una torre rellotge del segle XVI.
La torre rellotge del segle XVI
I això és tot. Aquí teniu la informació dels actes que es fan enguany coincidint amb la capitalitat europea: Plovdiv 2019
I aquí l'alfabet ciríl·lic perquè hi aneu practicant Alfabet ciríl·lic Fotos. Víctor Sanchis |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.