dimecres, 1 de novembre del 2023

Nîmes, la Roma francesa

 Nîmes, al sud de França, és una ciutat que conserva un gran passat romà. Se la coneix com la Roma francesa pel gran llegat de l'època romana que ha arribat als nostres dies en molt bon estat. Visitar-la, doncs, és com retrocedir en el temps més de dos mil anys enrere.

Gràcies a Tourisme de Nîmes i a TGV Inoui, hem tingut ocasió de descobrir tot aquest patrimoni i veure com el passat s'ha integrat en el present d'aquesta bonica ciutat, a poc més de tres hores de Barcelona.

El llegat romà de Nîmes que no us podeu perdre:

1. L'amfiteatre

També anomenat Les Arènes, fou construït el segle I dC i és un dels millor conservats. Acollia lluites de gladiadors, combats amb animals i altres espectacles de l'època. Durant l'edat mitjana va fer de fortalesa i de refugi i van arribar a construir-se habitatges al seu interior. Actualment s'hi fan cuses de braus i esdeveniments culturals.
Es pot visitar per dins.

L'amfiteatre, del segle I


2. La Maison Carrée

Aquest temple romà és també un dels millor conservats i juntament amb l'amfiteatre, és el monument més representatiu de la ciutat. El seu nom significa literalment "casa quadrada" i estava destinada al culte imperial.
Recentment ha estat inscrita com a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Es pot visitar per dins on hi ha una petita exposició sobre la seva construcció i el seu ús. 

Al davant de la Maison Carrée, el 1993, essent alcalde Jean Bousquet, aquest encarregà a Norman Foster la construcció del Carré d'Art, que es defineix com "un temple contemporani al davant d'un temple antic" i que és un museu d'art contemporani alhora que una biblioteca i una mediateca. 

L'espai museístic s'articula en dos pisos mentre que al tercer hi trobareu el restaurant Le ciel de Nîmes amb una relació qualitat preu molt bona i unes vistes privilegiades a la Maison Carrée.

La Maison Carrée

El Carré d'Art

Un brindis des del restaurant Le Ciel de Nîmes

"Ai, fugissers llisquen els anys
i la devoció als déus no endarrerirà pas
les arrugues ni la vellesa que ens acuita
ni la mort indomable"
  Horaci

3. La Tour Magna

Es troba al punt més elevat de la ciutat, el mont Cavalier. Data del segle I aC. Formava part de la muralla, era la torre més alta, i servia de protecció al santuari que es trobava just al davant i que era el lloc de culte de l'imperi. Pugeu els seus 140 graons i les vistes de la ciutat certificaran que ha valgut la pena l'esforç. Per finalitzar la visita, a baix us espera una petita exposició sobre la seva història i la seva construcció.

La Tour Magna


"He donat fi a un monument més durador que el bronze
i més alt que la règia mola de les piràmides,
un monument que ni la pluja rosegadora
ni la desfermada tramuntana
no podran destruir
ni tampoc no ho podrà fer
la incomptable successió dels anys
ni el pas del temps fugisser."
   Horaci

4. El temple de Diana

Ubicat dins els bonics Jardins de la Fontaine, el temple de Diana és, de tot el llegat romà, el més enigmàtic. No se sap perquè es diu així ja que no sembla que estigui dedicat a la deessa Diana donat que no hi ha cap referència històrica que ho avali i tampoc es té la certesa que fos un temple. Les inscripcions romanes trobades fan pensar que podria haver estat dedicat a les divinitats egípcies Isis i Osiris. El que sí sabem és que data de l'època de l'emperador August.

El temple de Diana

Detall del Temple

5. La porta d'August

Va ser una de les deu portes que tenia la muralla romana i de les quals només queda aquesta i la de França. Era una de les principals portes d'accés i el seu nom ve de que a dins hi fou trobada una estàtua de l'emperador August. Tenia 4 arcs que encara podem observar: dos més grans per a vehicles i dos més petits per a vianants; i dues torres cilíndriques que ja no es conserven.

La porta d'August

L'estàtua d'August

6. La porta de France

És, junt amb la d'August, l'única que es conserva de les deu que hi havia a la muralla. Consta d'un sol arc i tenia dues torres circulars que no s'han conservat.

La porta de France

7. El museu de la Romanité

 Si voleu que no se us escapi res sobre la història de Nîmes i en concret de tot el seu llegat romà, heu de visitar el Museu de la Romanité.

Darrere una façana molt moderna feta amb vidre plisat que vol imitar un mosaic ondulat, s'amaga un museu interactiu on coneixereu tots els secrets del passat romà de la ciutat i fins i tot us sentireu uns romans més tot veient-vos com quedaríeu amb vestits o pentinats romans. Un museu molt atractiu tant si hi aneu amb nens com si no.

L'espectacular façana que imita un mosaic ondulat

Des de dins es poden fer fotos molt originals com aquesta de l'Amfiteatre

El meu jo romà

8. El Pont du Gard

El Pont du Gard és un dels aqüeductes romans millor conservats del món. De fet és pont i aqüeducte alhora. Portava aigua des de la propera població d'Uzès fins a Nîmes. És Patrimoni Mundial per la Unesco. Es troba a uns 15 Km de Nîmes i hi podeu arribar amb cotxe o amb autobús. Des de Nîmes us portarà el bus 121. Consulteu els horaris a l'enllaç. El bitllet de bus costa 1,5€ per trajecte.

L'entrada al pont és gratuïta, tot i que si us arribeu amb cotxe haureu de pagar el pàrquing de tarifa única (9€). 

Si voleu visitar el museu, molt interessant per cert, sí que haureu de pagar entrada. Inclou també un audiovisual sobre els orígens i la construcció del pont en la gran sala de cinema, així com l'entrada a l'exposició temporal del moment.

El Pont du Gard

Un dels més ben conservats del món

"Mentre parlem, haurà fugit, envejós, el temps;
cull el dia d'avui i no confiïs gens en el demà"
   Horaci

Totes les entrades de pagament dels llocs esmentats (fins i tot la del museu del Pont de Gard) estan incloses en la City Pass. Les nostres - obsequi de Turisme de Nîmes- van treure foc ja que no ens vam deixar res per visitar. Us inclou també un viatge amb el tren turístic. Consulteu aquí preus i condicions.

La City Pass, una bona idea si no us voleu perdre res

Encara que no té a veure amb el llegat romà, no vull deixar d'explicar-vos una curiositat que no sabíem i ens va sorprendre: la roba emprada en la fabricació de texans anomenada denim prové de "De Nîmes " ja que es va originar aquí i fou exportada als EEUU per Levi Strauss per a la fabricació dels seus icònics pantalons. Això ho vam descobrir visitant el Museu du Vieux Nîmes (inclòs també al City Pass) que ens va semblar força interessant.

La paret del Museu du Vieux Nîmes on explica això del denim

També val molt la pena fer el recorregut dels murals urbans pels barris de Gambetta i Richelieu. Consulteu el recorregut.

Le Spot, un dels murals més coneguts en un local molt icònic

Un altre dels murals 


Un recorregut de murals molt interessant

Com a curiositat, al carrer du Bec-de-Lièvre (barri de La Placette) es troba la Maison Olivier Jullian clarament inspirada en Gaudí i decorada amb les restes de vaixelles i estris diversos aportats pels seus amics i veïns.

Maison Olivier Jullian

Detall de la façana

I també voldria fer esment de la gastronomia ja que si sou a Nîmes no podeu deixar de tastar la seva famosa brandada. Nosaltres la vam menjar a Le P'tit Nîmois, gratinada i boníssima i també la vam comprar per endur a casa a La Maison de la Brandade.

La famosa brandada de Nîmes

Heu de visitar Les Halles, el mercat. Una experiència per als sentits on podreu tastar formatges, patés... El paté nîmois, unes petites porcions de pasta de full farcides de carn, brandada... són també una delícia.

Les Halles de Nîmes

També vam gaudir molt de les pizzes del Pinocchio, boníssimes i amb un personal molt simpàtic. Sempre ple de gom a gom. I ens van seduir el Au flan Coco, amb el seu ambient elegant i Le D-K-Le, un bistrot encantador amb tres locals junts un amb l'altre i on vam provar la sopa de ceba (que no pot faltar mai quan viatgem a França) més original.

El plat du jour del Au Flan Coco acompanyat d'un costières de Nîmes

Una de les pizzes del Pinocchio

La sopa de ceba del D-K-Le

Durant la nostra estada a Nîmes ens hem allotjat a L'Appart'City Les Arènes, uns apartaments molt cèntrics i còmodes, amb unagran relació qualitat-preu i un personal molt amable.

Un aparthotel elegant i cèntric

Diuen que Gaudí, amant de la ciutat, es va inspirar amb el seu escut per fer el drac del Park Güell i que per tant no seria un drac sinó un cocodril. Si serà veritat o no ja no ho sabrem mai.



Tous les chemins menent a Nîmes
Tots els camins porten a Nîmes

Fotos:
Víctor Sanchis

Agraïments a Tourisme de Nîmes, TGV Inoui Espanya i ByBarber Digital Agency (L'Eva i el Marc, que són un encant)

Trobareu més informació a Instagram

















 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.