dissabte, 3 de setembre del 2022

Faial, recorrent l'illa blava

 Faial és, de les nou illes de les Açores, la cinquena en extensió. Tot i que el mot faial vol dir faig, a l'igual que la resta de les seves companyes, l'illa de Faial és plena d'hortènsies. Del color predominant d'aquestes, juntament amb els diversos tons de blau de les seves aigües, sorgeix l'apel·latiu 'illa blava' amb que se la coneix.

Dos dies es suficient per recórrer-la ja que no és gaire gran. Ara bé, els atractius que us ofereix sí que són molts.

Posem-nos en marxa:

- Cap als miradors de Monte Carneiro i Nossa Senhora da Conceição

El mirador de Monte Carneiro és un dels millors miradors de l'illa. En un dia clar es pot veure tota la capital, fins i tot la Marina d'Horta i la platja de Porto Pim; la zona dels Flamengos i la propera illa de Pico, amb la seva icònica muntanya, anomenada també Pico, la més alta de Portugal.

Fantàstiques les vistes des de Monte Carneiro. El dia no era prou clar per veure bé el Pico

Res a envejar té el mirador de Nossa Senhora de Conceição. Des d'aquí també tenim vistes a la capital i a l'illa de Pico així com a la platja d'Almoxarife i amb sort a les veïnes illes de São Jorge i Graciosa.

Vistes des de Conceição

- Cap a Caldeira, al centre de l'illa

Caldeira és el més espectacula de Faial. Es tracta del cràter d'un volcà, el Cabeço Gordo, d'uns 2 Km de diàmetre i uns 400 metres de profunditat. A partir d'aquest volcà es va originar l'illa. Es pot donar la volta sencera, amb un trajecte ben senyalitzat d'una mica menys de 3 hores, que acaba i comença al mirador de la Caldeira

La Caldeira des del mirador

Comencem a caminar. Les hortènsies ens alegren la vista durant el camí

- Bany i dinar a la platja d'Almoxarife

Aquesta platja de sorra negra està considerada la més bonica i àmplia de l'illa. 

La platja d'Almoxarife, la més bonica de l'illa

És també un bon lloc per dinar. Nosaltres vam triar el restaurant Praya i ens va agradar força. Bon menjar i servei molt amable i amb vistes a la platja. Vam tastar la mòllera roquera (abrótea en portuguès) un peix similar al lluç, típic de la gastronomia local, ben cuinat i acompanyat de verduretes.

L'abrótea

- A Ribeirinha a buscar les ruïnes del terratrèmol

El 1998 un terratrèmol va afectar les Açores i l'illa de Faial va ser de les que va rebre amb més força sobretot la zona nord-oriental, al voltant de Ribeirinha. Encara avui podem veure les conseqüències d'aquest fenomen. I com ens encanten els llocs en ruïnes, abandonats i l' aire misteriós i fantasmagòric que emanen, ens vam arribar a veure el que queda del majestuós temple neogòtic - un dels edificis més afectats- i del far

Restes de l'església de Ribeirinha

Ens encanta l'aire fantasmagòric dels edificis en ruïnes

Les restes del far de Ribeirinha destruït pel terratrèmol del 1998


"El far de la ponta de Ribeirinha ja donava cos al capvespre. Si no fos per aquell sobtat estretament del canal, es veuria tota la xarxa d'il·luminació d'Horta, des del mont das Moças i el palauet del Pilar fins a les casetes més miserables del carrer del Cano i del carrer Velha".
Victorino Nemesio. Mal temps al canal

- A Capelinhos, el punt més a l'oest

Capelinhos és un volcà actiu que va erupcionar per darrer cop al 1958. Aquí es troba el Centre d'Interpretació del volcà, un museu que es pot visitar. També hi ha un far que va funcionar justament fins aquesta darrera erupció. S'hi pot pujar si es paga l'entrada al museu,10€ El paisatge lunar li dona un aire de misteri força espectacular. 

El centre d'interpretació del volcà

El paisatge, com si fóssim a la lluna

El far de Capelinhos

-  Les piscines naturals de Varadouro

Formades per roques basàltiques provinents de la solidificació de la lava incandescent al mar, les piscines naturals de Varadouro configuren uns dels paisatges més bonics. Són també una de les millors zones de bany de l'illa i podeu triar si preferiu banyar-vos directament al mar o optar per la piscina. Compta amb vestidors, dutxes i banys.

Piscines naturals de Varadouro

- Horta, la capital

A la capital, Horta, cal dedicar-li al menys mig dia. Passejar tranquil·lament pels seus bonics carrers és una bona opció però hi ha tres coses que no us podeu perdre per res.

1. Visitar l'emblemàtic Peter Cafè Sport

El Peter Cafè Sport és un cafè restaurant històric. El seu interior recorda més un pub irlandès o anglès que no pas un bar açorià. Tot de fusta, està ple de banderes de tots els països i records diferents de tots els que han passat durant els seus més de cent anys de vida per allà. El seu propietari es deia Joao Azebedo i el nom de Peter li va posar l'amo del vaixell anglès pel qual va treballar, ja que li recordava al seu fill que es deia així.
Quan hi aneu, poseu-vos a la cua - sempre hi sol haver-ne- us apuntaran i us cridaran quan us toqui. Una bona experiència. Ah, i el menjar, molt bo. El bolo de xocolata, per llepar-se els dits.
Al primer pis de l'edifici han instal·lat un museu de petites obres d'art fetes amb dents de catxalot. Però no cometeu la mateixa errada que nosaltres, no aneu en diumenge perquè tot i que el cafè està obert tots els dies, el museu tanca els diumenges. Ens vam quedar amb les ganes, hi haurem de tornar.
Organitzen, també, sortides per fer albirament de cetacis.

Cal fer cua i apuntar-se

Si podeu, visiteu el museu. El nom Scrimshaw no se sap massa d'on prové

Sopant al Peter Cafè Sport

"A la nit, ja de retorn a Faial, el cafè Sport s'havia convertit en el millor bar del món. I jo estava eufòric mentre em deia que en el casalot callat del turó vivia un personatge de la novel·la que jo estava escrivint, una novel·la en la qual hi havia un passatge que succeïa a Pico. Fins i tot li vaig donar un nom al personatge, el vaig batejar com Teixeira. A Pico- em deia jo, feliç entre els llums del cafè Sport- es va per anar i per trobar un personatge de la novel·la que escrius. Això em vaig dir i després vaig brindar amb la Maria, El Jesús, el Joan i la Paula per les ànimes dels difunts d'aquelles illes. Vaig brindar per les alminhes, que, segons els açorians, es refugien al fons dels pous i els patis, i la seva veu és el cant dels grills".
Enrique Vila-Matas

2. La Marina

La Marina d'Horta és el port més important de les Açores i el quart més visitat del món. És parada obligada en moltes travessies, gràcies a la seva ubicació estratègica que la converteix en pont entre Europa i Amèrica, i en ell tenen lloc les regates més importants. Però a més de tot això, una cosa que val molt la pena aquí és veure els grafitis, al terra, les parets, les roques...que és tradició que facin les embarcacions que surten d'aquest port com a protecció i talismà per tenir una bona travessia. N'hi ha tantes que podríeu passar hores i hores observant-les. Algunes són veritables obres d'art.

Els vaixells abans de partir deixen el seu grafiti com a protecció per a la travessia


Els catalans estem arreu, està clar

La Marina d'Horta

3. La platja de Porto Pim

Situada a la mateixa capital, és una de les platges més visitades. Es troba emmarcada en un bonic paisatge en el que destaca el Monte da Guia.
A banda de fer-se un bany, és també molt bon lloc per menjar. Trobareu uns quants restaurants que us seduïran. Us recomanem molt El Genuino. El seu propietari, Genuíno Madruga, a qui vam poder conèixer, ha fet dues vegades la volta al món tot sol amb veler. Hi ha publicat un llibre que ho explica. El lloc és molt curiós, les taules, de vidre, fan de vitrina que conté els objectes diversos que va anar portant i les parets també n'estan plenes. El menjar també val la pena. Vam començar amb una sopa de peix Hemingway que, a banda del nom, estava boníssima.

Bon menjar i molt història

Porto Pim

"I a tu, italià, que vens aquí totes les nits i es veu que estàs assedegat d'històries vertaderes per convertir-les en paper, et regalo aquesta història que has escoltat. També pots posar el nom de qui te l'ha contat, però no el nom amb què em coneixen en aquest tuguri, que és un nom per a turistes de pas. Escriu que aquesta és la veritable història de Lucas Eduino, que va matar amb un arpó la dona que havia cregut seva, a Porto Pim".
           Antonio Tabucchi. Dama de Porto Pim

Fotos:
Víctor Sanchis

Trobareu AQUÍ l'entrada sobre São Miguel
Trobareu AQUÍ  l'entrada sobre Terceira
 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.