dimarts, 30 d’agost del 2022

São Miguel, els imprescindibles a l'illa més gran de les Açores

 São Miguel és l'illa més gran i poblada de les Açores. Des de Barcelona es pot arribar amb vol directe, en poc més de tres hores, amb la companyia Sata. Igual que les altres illes de l'arxipèlag, São Miguel és com un jardí immens. Les seves carreteres bordejades per hortènsies i altres plantes creen la sensació d'estar permanentment dins d'un jardí. Els seus paisatges treuen l'alè. Són molts els atractius de l'illa. Quins considerem els imprescindibles?

Contemplar les llacunes de Sete Cidades des de qualsevol dels seus miradors

El paisatge de Sete Cidades és espectacular. Les seves dues llacunes bessones, la lagoa blava i la lagoa verda configuren un dels indrets més encisadors de l'illa. La millor manera de veure-les és des dels diferents miradors entre els que destacaria el de Vista do Rei, també el de Cerrado das Freiras. El Boca do Inferno és també dels més concorreguts, tot i que en aquest nosaltres no vam anar-hi.

Les dues llacunes, la verda i la blava des de Vista do Rei

És interessant també arribar-se al poble de Sete Cidades i veure la bonica església dedicada a Sant Nicolau.

L'església de St Nicolau a Sete Cidades i les omnipresents hortènsies

- Visitar Furnas i tastar el seu famós Cozido

Las Furnas són els bassals d'aigua calenta que emanen de la terra per efecte d'una enorme caldera volcànica. 
Aquestes fumaroles s'aprofiten per cuinar el conegut cozido das Furnas. Cada restaurant té el seu propi forat - bassal- on al voltant de les 4 de la matinada dipositen les seves olles plenes de carn i verdures que durant vuit hores s'aniran cuinant. Cap a les 12 del migdia les olles es retiren dels forats. Aquesta hora és la millor per visitar les Furnas ja que és molt curiós de veure el procés d'extracció. En qualsevol altra hora podreu veure també les fumaroles, tot passejant per unes passarel·les habilitades, però us perdreu aquest espectacle. L'entrada a les Caldeires costa 3€ per persona i el pàrquing no es paga.

Cada restaurant té el seu propi forat per fer el seu cozido

 
És curiós veure com treuen les olles

Després cal anar a tastar el cozido a qualsevol dels restaurants del poble de Furnas, això sí cal reservar com a mínim 24 hores abans. Els restaurants més coneguts són Tony'sCaldeiras e vulcoes Hotel Terra nostra. Nosaltres vam reservar en aquest darrer i ens va agradar força. 

Cozido das Furnas

Si teniu temps també podeu banyar-vos en alguna de les Poçes d'aigua geotermal, ben calenteta i molt verda per la quantitat de ferro que conté. Les més conegudes són las del Jardí botànic Terra Nostra, a l'hotel (entrada 10€) i les de Dona Beija (8€). Alerta: el banyador us quedarà tacat, porteu un de vell.

No deixeu de visitar també la lagoa das Furnas amb l'església de Nossa Senhora das Vitórias.

La Lagoa amb l'església

Església de Nossa Senhora das Vitórias

- Conèixer les úniques plantacions de te d'Europa

A Europa es produeix te? La resposta és sí, al nord de l'illa de São Miguel. Concretament hi ha dues plantacions: Porto Formoso i Cha Gorreana, molt a prop l'una de l'altra. Vam visitar aquesta darrera i pensem que és una de les visites imprescindibles de l'illa.
Obre tots els dies i l'entrada és gratuïta. Visitareu la fàbrica, podreu baixar a les plantacions i tastar el te. Tot i que trobareu algun punt de tast a l'interior de la fàbrica, si fa bon temps és millor fer-ho al final, a la cafeteria amb terrassa i vistes a les plantacions. Segur que no marxareu sense comprar-ne algun. Molt recomanable el d'orange pekoe - m'estic prenent un mentre escrit aquesta entrada- i està molt bo.



Entrada a la fàbrica

Són les úniques plantacions d'Europa


Pots passejar entre les plantacions
 
Tot un plaer tastar el te amb aquestes vistes

Visitant la fàbrica

- Visitar una plantació de pinyes

Les pinyes de les Açores són de lluny les més bones que he tastat mai. Són dolces, tendres i sucoses. Llàstima que la producció és petita i només arriba per cobrir el mercat nacional, així que resulta impossible trobar-ne a casa.
Visitar una plantació de pinyes és una molt bona idea. És curiós veure el seu procés durant els dos anys que es passen a la planta. Sí, sí, dos anys, això ho hem après a la visita.
A Ponta Delgada podeu anar a la Plantação da Ananas dos Açores. La visita és molt interessant i en acabar us donaran un tast. A nosaltres ens van donar a tastar licor i melmelada. La visita és gratuïta. Hi ha pàrquing també gratuït i si hi voleu anar amb transport públic - no està al centre- hi ha un autobús que us deixa tot just al davant.

Les pinyes triguen dos anys a fer-se 

La plantació

El tast: licor i melmelada de pinya

- Pujar fins dalt de Nossa Senhora da Paz a Vilafranca do Campo

Vilafranca do Campo fou la primera capital de l'illa, després li va cedir l'honor a Ponta Delgada. Segueix essent la segona ciutat més poblada. Passejar pel seu casc antic és molt interessant però sobretot ho és arribar fins a l'ermita de Nossa Senhora da  Paz i pujar les seves fotogèniques escales.
A l'ermita s'arriba per una carretereta de corbes. Va ser erigida per la població arrel de la llegenda d'uns pastorets als que se'ls hi havia aparegut la Verge just en aquest indret. Les vistes des de dalt valen la pena.

Nossa Senhora da Paz, Vilafranca do Campo



- Recórrer el centre de la capital, Ponta Delgada

Ponta Delgada mereix al menys mig dia per recórrer els seus punts principals. Comenceu per les Portas da Cidade, el lloc més animat, a les nits d'estiu sol haver música i la major concentració de gent. Just al davant trobareu la Igreja Matriz, la principal de la ciutat, una església barroca que ens va sorprendre gratament.

Portas da  Cidade, la millor zona d'ambient


La barroca igreja Matriz

Amb un breu passeig arribareu al Fort de São Bras - museu militar- la Igreja de São Jose, el Convento da Esperança, del que destaco les precioses rajoles de la seva església, la de Santo Cristo;  i el Palácio da Conceição.

Fort de São Bras

Detall de les boniques rajoles de la igreja do Santo Cristo al Covento da Esperança

Palácio da Conceição

Arribeu-vos també al Mercat da Graça. Tot i que nosaltres ens l'hem trobat de reformes i reubicat al pàrquing, és un dels millors llocs per comprar una pinya per portar a casa ja que us la donaran perquè estigui bé el dia que vosaltres trieu, amb una precisió total. També, si sou formatgers, aquí trobareu la botiga O rei dos Queijos on comprar els formatges açorians que segur haureu tastat durant el viatge i us hauran agradat. Són suaus i gustosos.

I, evidentment no podeu oblidar-vos de la zona de la Marina i passejar a la vora de la mar on trobareu llocs per menjar adequats a totes les butxaques, des de Foodtrucks - té la seva gràcia menjar assegut a la barana mirant el mar i aquí vam tastar els millors frankfurts, això sí, després de més de mitja hora de cua; terrassetes i restaurants de nivell.
Molt recomanable el restaurant Porto da Espada, a la zona de Portas do Mar, tant pel que fa al menjar com al personal, que és molt simpàtic i competent.

Restaurant Porto da Espada

- Sortir a albirar cetacis

Vam fer una excursió d'aquest tipus per primera vegada fa uns mesos, a Islàndia, i ens va agradar molt. Per això quan vam veure que les Açores era també un bon lloc per aquest tipus d'activitats i amb molta més varietat d'espècies que allà, no ens ho vam pensar dues vegades.
Hi ha dues formes de fer-ho, amb la llanxa motora - més ràpida- o amb vaixell. Nosaltres ens vam decantar per aquesta segona opció i vam triar Moby Dick Tours, una empresa familiar, amb un vaixell mitjà que ens va semblar menys massificat que altres i amb un preu molt raonable: 40€ per 4 hores de navegació. Ens va encantar. A poc de sortir ja ens van venir a saludar un bon nombre de dofins (golfinhos, li diuen aquí) i més tard ja vam poder albirar espècies més grans com la balena sardinera o el catxalot.
Si preferiu fer-ho amb la llanxa ràpida us puc recomanar, amb referències de molta confiança, l'empresa Sea Colors.
També trobareu algunes empreses que ofereixen nedar amb dofins però això ja no ens sembla turisme responsable amb els animals així que no us ho podem recomanar.

Els dofins ens van venir a saludar

Després dels dofins vam poder veure espècies més grans

Vam gaudir molt de la navegació

Moby Dick Tours, molt recomanable

"Mar i vent xiuxiuegen oracions,
i el poema del món s'insinua
lent, amorós, als nostres cors".
 Antero Tarquinio de Quental

Fotos:
Víctor Sanchis

Llegiu AQUÍ l'entrada sobre FAIAL
Llegiu AQUÍ l'entrada sobre TERCEIRA

Trobareu més fotos i informació als destacats d'Instagram


  

 





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.