diumenge, 11 de setembre del 2022

Terceira, l'illa dels Impérios

 L'illa de Terceira deu el seu nom al fet d'haver estat la tercera de l'arxipèlag en ser descoberta. Per a nosaltres va ser la primera, ja que vam començar aquí la nostra aventura per les Açores.

Són moltes les coses que ens van entusiasmar d'aquesta illa però per sobre de tot la recordarem sempre com l'illa dels Impérios.

I què és un Império? Els Impérios són petits temples dedicats a l'Esperit Sant, que és objecte d'un culte especial aquí, que es troben a totes i cadascuna de les localitats de l'illa. Així que us ho passareu d'allò més bé buscant-los. Els reconeixereu per la corona que tenen quasi tots - val a dir que vam trobar algun amb creu en lloc de corona- la seva acolorida decoració i la proximitat a les esglésies. A la vora dels Impérios sempre hi sol haver un edifici amb tres símbols: el del pa, el del vi, i una mena de galeta. Ens van explicar que aquests indrets eren els llocs on abastien la gent necessitada que peregrinava i que així els indicaven que allà els  donarien pa, vi i dolços. De vegades aquesta simbologia es troba en la decoració del propi Império ja que sembla ser que l'origen d'aquestes construccions seria aquest, servir de lloc de provisió d'aliments per als necessitats.

El de São Bartolomeu fou el primer que vam veure i ja ens va captivar

El de Serreta. Fixeu-vos a baix amb el colom, el pa, el vi i els dolços

El de São Sebastião, el millor al meu parer. A baix s'aprecien també els símbols

El de Porto Judeu

Com veieu, tots solen tenir l'any de construcció, que en la majoria va des de finals del segle XIX a inicis del XX.  No en vam trobar cap d'obert però sí vam poder mirar per les finestres. L'interior té un altar i el colom que representa l'Esperit Sant, normalment decorat amb plantes i objectes diversos.

El d' Altares és dels que té creu en lloc de corona

El de Caridade, a Praia Victoria

Aquest es troba a la capital, Angra do Heroismo


Els tres símbols, tot sovint en un edifici contigu a l'Império

Però els Impérios no són l'únic atractiu de l'illa de Terceira. En té molts més que vam anar descobrint una mica acceleradament perquè els dos dies que hi vam estar es van quedar curts per a tantes coses.

Els Miradors

Els Miradors són un altre dels atractius de l'illa. De fet ho són de totes les Açores i diria més, de tot Portugal, però aquí són veritablement excepcionals. Veiem els més populars
- Mirador da Serra da Cume: està considerat com el millor de les Açores. Des d'aquí s'albira tota la part nord de l'illa, en especial Praia da Victoria i tota la plana interior amb les diferents parcel·les plenes de verd,  a les que se les coneix com a manta do retaços (manta de retalls). Unes vistes d'una bellesa indescriptible.

S'entén el nom de manta do retaços, oi?

- Mirador do Facho (Gazebo Torch, no el confongueu amb el de Pico do Facho): És també dels més espectaculars i des d'ell contemplareu també la bonica Praia da Victoria. Té un gronxador per fer fotos d'aquestes que triomfen tant a les xarxes, la qual cosa li dona un plus.

Mirador do Facho, també anomenat Gazebo Torch

Amb gronxador inclòs amb vistes a Praia do Victoria

- Mirador Alto da Memória: es troba a la mateixa capital Angra do Heroismo i la millor manera d'arribar és a peu pel jardí Duque de Terceira tot i que també es pot pujar amb cotxe. Destaca el gran obelisc groc construït com a record de la visita que el rei Pedro IV fa efectuar a l'illa. Des d'aquí les vistes de la capital, Angra d'Heroismo són espectaculars.

L'obelisc en Memoria de Pedro IV

Les vistes d'Angra do Heroismo

- Miradouro da Ponta do Queimado: es troba a la població de Serreta sobre un enorme penya-segat. En dies clars es pot albirar l'illa de Graciosa. Se l'anomena també miradouro do farol da Serreta perquè es troba al costat d'aquest far, un dels més populars de l'illa.

Miradouro da Ponta do Queimado


El far de Serreta

Coves, volcans i furnes

Al centre de l'illa es troben els, sense dubte, espais més visitats per tots aquells amants de la natura. Parlem de la gruta do Natal, l'Algar do Carvão i les Furnes d'Enxofre.

- La gruta do Natal: el nom li ve del fet que aquí, al 1969 es va celebrar una Missa de Nadal. L'origen de la cova és incert. És un tub de lava circular que fa que no s'hagi de desfer el camí per sortir. Al seu interior es poden observar estructures geològiques diverses.
La visita dura uns 30 minuts i no està indicada per persones amb problemes de mobilitat ni claustrofòbiques. Té alguns trams difícils. Cal anar ben calçat i millor amb impermeable ja que es fàcil mullar-se.
L'entrada a la cova val 8€ però es pot agafar una entrada combinada amb l'Algar do Carvão que val 12€. És obligatori entrar amb casc que va inclòs amb el preu de l'entrada.

Preparats per entrar a la cova


Interior de la gruta do Natal

- L'Algar do Carvão: una xemeneia volcànica de més de 3000 anys. És curiós observar les cúpules formades pels intents de sortir de la lava volcànica.  També hi ha un llac soterrani alimentat per l'aigua de la pluja. 
En aquest enllaç trobareu informació de la gruta do Natal i l'Algar do Carvão. Tingueu present que ambdós obren només a les tardes.

Interior de l'Algar do Carvão

- Les Furnas d'Enxofre: A mig camí entre els dos anteriors trobem aquestes furnas (fumaroles de vapor volcànic) que es poden visitar molt còmodament gràcies a les passarel·les que s'hi han construït. La visita és gratuïta i està obert permanentment.

Les Furnes


Es poden visitar còmodament gràcies a les passarel·les

Piscines naturals i una copa de vi

- Biscoitos: Si de piscines naturals parlem a Terceira ens hem de dirigir al nord de l'illa a Biscoitos. Ja el nom és dolç perquè prové de la similitud d'aquestes formacions de lava solidificada amb aquests pans- similars a les galetes- fets amb aigua i farina. 
Aquí es troben les piscines naturals més boniques de l'illa. A més compten amb vestidors, dutxes, lavabos i bar i el millor, són gratuïtes. Una oportunitat de fer-se un banyet en un lloc privilegiat. 

Les piscines naturals de Biscoitos

Prop de les piscines el restaurant do Porto do Biscoitos ofereix una cuina  de qualitat. Aquí vam tastar l'alcatra, un plat de carn típic d'aquí, cuinat al forn que val la pena provar. Això i el pastís Dona Amèlia són els plats més tradicionals de la cuina de Terceira. Tot ben regat amb un bon verdelho que es produeix aquí.

L'alcatra

I com som a terra de vi, no podem marxar de Biscoitos sense visitar el Museu del Vi, molt interessant per conèixer més sobre la cultura vinícola de la zona. L'entrada és gratuïta però només obre de tardes.

Diferents varietats de raïm al Museu del Vi 

I una bonica capital: Angra do Heroismo

Declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, Angra és una ciutat encantadora de la qual no us podeu perdre la Catedral, dedicada a Sant Salvador; l'església de la Misericòria, amb la seva bonica façana de color blau pastel, el Jardí Botànic Duque de Terceira, el curiós mercat Duque de Bragança, la zona de la Marina, presidida per l'estàtua de Vasco de Gama o la Plaça Velha on es troba l'Ajuntament. A més, caminar pels seus bonics carrers, plens de botigues i edificis amb encant és també una de les millors coses que es poden fer.

Desitjant-li bona nit a Vasco de Gama


La Sé (Catedral)

Església de la Misericòrdia

"Aquí, tot just al davant del port, es troba la imponent església d'Angra, flanquejada per dues torres massisses d'estil barroc auster i arquejat, en les que es respira la inspiració de segle XVII dels arquitectes de la Restauració".
  Victorino Nemésio

Les acolorides cases dels carrers d'Angra

A la Marina d'Angra podeu fer un mos al restaurant Cais d'Angra amb unes precioses vistes o just a sobre a la Loja do gelado- Quinta das Açores on diuen que fan els millors gelats de l'illa. No sabem si són els millors però estan boníssims.

Taula de formatges açorians a Cais d'Angra

Possiblement els millors gelats, a Quinta das Açores

I per acabar un imprescindible gastronòmic és arribar-se fins a São Mateus, molt a prop d'Angra, a tastar el millor peix de l'illa. Trobareu un bon grapat de restaurants. Nosaltres vam decidir-nos per Beira Mar ja que havíem llegit que era un dels millors. I val molt la pena. Cal reservar ja que sempre està a petar. Aquí vam tastar les lapas, que estaven per llepar-se els dits, i també un peix típic d'aquí, el bocanegra (moixina), que ens va agradar molt.

Les lapes, un dels marisc populars a les illes

Fotos:
Víctor Sanchis
M. Clara Camps
Carles Diago

Llegiu AQUÍ l'entrada sobre São Miguel
Llegiu AQUÍ  l'entrada sobre Faial




 





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.