dissabte, 21 de setembre del 2024

Svalbard, les illes poc conegudes de Noruega

 A gairebé dues hores en avió del continent i a meitat de camí entre aquest i el Pol Nord, les illes Svalbard són un dels territoris més desconeguts de Noruega. L'illa més gran és Spitsbergen i la seva capital, Logyearbyen, el lloc amb població estable més al nord del món.

Com a curiositats us diré que les habiten més ossos (uns 3000) que persones (unes 2800), que per sortir de la capital cal anar armat amb un rifle per si te'n trobes un, que no es pot enterrar cap cos a causa del permagel i tampoc es pot donar a llum, cal anar a fer-ho al continent)

Tot i que per anar a Noruega no cal passaport, per viatjar a les Svalbard sí que us caldrà. Norwegian i Sas són les companyies aèries més habituals i els vols des d'aquí costen al voltant de 500€.

Aquest os te'l trobes a l'aeroport, només arribar

Què podeu fer a Longyearbyen, la capital de l'arxipèlag?

 1. Agafeu un vaixell pel fiord Billefjorden 

Una de les millors coses que podeu fer a les Svalbard és recórrer el fiord  Billefjorden fins a la glacera Nordenskiöldbreen. El moment en què el vaixell s'acosta és màgic. Si teniu sort- és difícil- veureu ossos polars. Nosaltres no en vam tenir però sí vam veure belugues, rens i frarets. 

En el següent punt us parlo dels vaixells que més us convenen per fer aquest recorregut

La imponent glacera Nordenskiölbreed

Vam veure belugues!!!!
Sí, fem cara de fred però queda compensat per l'espectacularitat de l'entorn
Bellíssim el paisatge que ens proporciona el Billefijord

2.Visiteu Pyramiden, la ciutat russa abandonada

Els vaixells Polar charter i Henningsen us duran en aquesta ciutat que es troba just davant de la glacera. Amb ells recorrereu també el fiord. Si agafeu qualsevol altre no us pararà aquí i us haureu de conformar amb veure-la de lluny des del vaixell.

La ciutat pren el nom de la muntanya en forma de piràmide que l'envolta. Fou creada el 1910 pels suecs i venuda a Rússia al 1927. Fins el 1998 va estar poblada per aproximadament mil habitants. Era propietat d'una companyia minera russa que al març d'aquell any va realitzar la darrera extracció de la mina la qual cosa va provocar l'abandonament de la ciutat. En l'actualitat la poblen 18 persones la majoria de les quals fan de guies, la resta es dediquen al manteniment. La ciutat està molt ben conservada i té fins una botiga de records.

La ciutat russa de Pyramiden

Pyramiden des del vaixell. Es pot veure la forma de la muntanya que li dona nom

3. Sentiu-vos miners a la Gruve 3

Longyearbyen té un llarg historial miner, de fet la ciutat fou creada com a comunitat minera al 1906 per John Longyear, qui li va donar el nom. Per això visitar una de les seves antigues mines és un imprescindible si viatgeu aquí. 

La visita es fa amb casc amb llum frontal i si voleu també us podeu posar una granota de miner que us permetrà arrossegar-vos per un petit túnel d'uns 15 metres i experimentar què sentien els miners (això és voluntari). Primer veureu un documental i us donaran les instruccions i després entrareu a la mina on caminareu més o menys un quilòmetre i mig.

A l'interior de la mina es troba l'AWA (Arctic World Archive) que vol preservar la memòria digital i assegurar que les grans obres pictòriques i literàries estiguin protegides. És una gran iniciativa de l'empresa privada Piql en col·laboració amb Store Norske, l'empresa que gestiona la mina i que és propietat de l'estat noruec.

Per tota la ciutat trobareu indicis de l'activitat minera que s'hi va desenvolupar durant tant de temps.

Cascos posats, a punt per entrar

Interior de la mina

L'entrada a l'AWA
Una de les torres que aguantava les vagonetes de transport de carbó fins al port

4. Aneu a veure el Magatzem Mundial de Llavors

Si l'AWA és una gran iniciativa, sens dubte aquesta ho és també. Es tracta d'un magatzem a prova de desastres naturals i catàstrofes diverses que guarda mostres de les diferents llavors de tot el món per protegir-les en cas de qualsevol problema d'abast mundial. Ben pensat, no?

Es va construir al 2006 i allotja llavors des del 2008. Té capacitat per a 4,5 milions de mostres.

El Magatzem Mundial de Llavors

5.  Tasteu les cerveses de Svalbard Bryggeri

La fàbrica de cervesa Svalbard bryggeri fabrica les seves cerveses amb aigua de les glaceres i inspirades en l'aurora boreal. Ja us podeu imaginar que amb tot això la cervesa està increïble i sí, ho està. 

El tast consta de les seves cinc especialitats: la Gruve 3 (la mina), la rossa (la meva favorita, boníssima), la Pale Ale, la Ipa i la negra. Les anireu tastant durant una hora i mitja enmig de les explicacions detallades de la història de la fàbrica, dels seus creadors i de les diferents cerveses. Un gust. Brindeu al crit de Skal (pronunciat skol) el brindis víking que els encanta als noruecs.

Skal !!

Ens va agradar molt el tast

6.  Passegeu entre cases de colors

En una ciutat que gran part de l'any es pot veure a tons blancs i negres, les cases acolorides del seu centre són la dosi d'optimisme necessària per sobreviure a les dures condicions de vida. Passejar entre elles és un gust.

Sensació de felicitat i llibertat!!

Panoràmica de Longyearbyen

7. Recorregueu el carrer principal

El carrer principal de la ciutat és òbviament el més transitat. Aquí trobareu tot tipus de botigues sobretot de records i de roba d'abric - aprofiteu que és de bona qualitat i a preus relativament raonables- també aquí hi ha els restaurants, la casa de la cultura - amb un cine i una biblioteca- i el supermercat.

Monument al miner al carrer principal

8. Pugeu fins a l'església

Tot i que hi ha una petita pujada , val la pena arribar-se fins a l'església cristiana protestant de la ciutat, no sols perquè és força curiosa sinó també per les vistes que hi tindreu des del turó on es troba.

Caldrà que deixeu les sabates a l'entrada, cosa que és costum de fer aquí. 

Església de Longyearbyen

9. Feu un cafè acompanyats de huskies

Al Café Huskies a part de prendre un cafè o una xocolata calenta- en tenen de gustos diferents i molt bona- acompanyat d'un deliciós pastís, ho fareu envoltats d'una família de huskies que viuen allà en feliç harmonia amb els clients.

El Café Huskies
 
Els huskies conviuen amb els clients

10. Recorregueu la zona del port 

Val la pena recórrer la zona del port. El paisatge és impressionant. Jo vaig quedar astorada amb la forma tan peculiar de les muntanyes que l'envolten.

Aquesta muntanya la vaig batejar com la muntanya cérvol. Veieu per què, oi?

Calia una selfie davant d'un paisatge tan espectacular

On menjar i dormir a Longyearbyen?

El Kroa va ser el restaurant que més ens va agradar. Vam anar tres vegades. El lloc és molt acollidor i la relació qualitat preu és bona tenint en compte que no és un destí barat. Per dinar teniu hamburgueses, pizzes (molt bones) i un plat del dia que sol estar força bé, per sopar la carta és més àmplia. I les cerveses són de l'Svalbard bryggeri.

El plat del dia del Kroa

També ens va agradar força el Barentz Gastropub que a més estava dins del nostre allotjament. Ideal per fer unes pizzes i unes cerveses. També vam tastar l'estofat de ren i estava molt bo.

L'estofat de ren del Barentz Gastropub

Ens vam allotjar a Radisson Blu Polar Hotel i el recomanem. Cèntric, habitacions correctes i esmorzar abundant.

L'os que t'espera al vestíbul de l'hotel
Nosaltres hem viatjat en el període intermedi entre la nit polar (d'octubre a febrer) i el sol de mitjanit (d'abril a agost). Cal tenir en compte aquests dades abans de viatjar per saber què ens trobarem. Durant la nit polar és més fàcil albirar ossos i veure aurores, durant el sol de mitjanit les temperatures són més agradables i el dia condeix molt per poder fer activitats. Setembre i març estan entre una i altra temporada. Però està clar que Svalbard mereix la pena hi aneu quan hi aneu.

"No, l'Àrtic no regala els seus secrets pel preu d'un passatge amb vaixell. Cal haver experimentat la llarga nit polar, les tempestes i la demolició progressiva de l'orgull humà. Cal haver estat testimoni de la mort de totes les coses per prendre consciència de la seva vitalitat. En el retorn de la llum, en la màgia del gel i el ritme vital dels animals albirats al desert blanc, en la regularitat sobtadament revelada de tots els éssers vius s'amaga el secret de l'Àrtic i la intensa bellesa del seu paisatge."
Christiane Ritter. Una dona en la nit polar

Svalbard és un gran destí

Trobareu més informació a Instagram

Fotos:

Víctor Sanchis
Pilar Casado
Carles Bianciotto

Altres entrades sobre Noruega que us poden interessar:

Oslo
Bodo




 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.