dissabte, 28 de juliol del 2018

Seguint el comte Dràcula per Romania

"Benvingut a la meva llar. Entri lliurement, per la seva pròpia voluntat i deixi part de la felicitat que hi porta" Aquest és un fragment de la famosa novel·la de Bram Stoker, Dràcula, i una de les moltes (perquè hi ha moltes més) motivacions per visitar Romania.

L'escriptor irlandès Bram Stoker no va visitar mai Romania ni va conèixer mai cap comte xuclador de sang però van ser els idíl·lics paisatges de Transsilvània els que, sense dubte, el devien inspirar i entre tots els seus habitants un de molt especial Vlad Tepes,príncep de Valàquia (segle XV) conegut com Vrad Draculea o Vlad l'empalador, perquè va ordenar empalar a més de vint mil enemics, fins i tot va ordenar talar els arbres de tot un bosc per poder-los exhibir com afirmació del seu poder. No és d'estranyar, doncs, que tanta sang i tanta boira transsilvana fossin una bona font per a la novel·la de terror que tenia pensat escriure Stoker. 

Acabats d'aterrar a la capital romanesa el primer que vam fer va ser anar a conèixer el seu casc antic. És preciós i té molta marxa. Allà vam fer la primera coneixença amb el príncep/comte. El trobem a la Curtea Veche


Aquí el tenim, presidint el casc antic, a la Curtea Veche

Però no va ser a Bucarest on va néixer Vlad, sinó que ho va fer en un preciós poble transsilvà, evidentment. El poble es diu Sighisoara. Cap allà, doncs, que val la pena! I. com no, a buscar la seva casa natal. No costa gens. És al bell mig del poble i està ben indicada, ara bé avui en dia és un restaurant, tot i que, pagant un mòdic preu pots visitar la seva suposada habitació. Diuen que no val la pena. Nosaltres vam escapolir-nos escales amunt fins al vestíbul d'entrada i amb això ja vam quedar més que satisfets.


Ei Vlad Tepes, que som a casa teva!!!

Detall de l'exterior

Exterior de la casa
Sighisoara és una ciutat medieval preciosa i val la pena dedicar unes hores a visitar el seu casc antic i pujar a la torre del rellotge des d'on s'albira una bona panoràmica. I es deuen sentir orgullosos del seu príncep/comte perquè li dediquen una estàtua i tot.

Casc antic de Sighisoara

Detall d'una de les cases

L'estàtua dedicada a Vlad Tepes, ciutadà il·lustre?

La següent parada en la nostra ruta serà Bistrita a l'hotel Coroana de aur. Per què? Perquè en aquest hotel és on Bram Stoker fa que s'hostatgi el seu personatge Jonathan Harker, la nit abans d'arribar al castell del Comte. Allà vam dinar i com no? ens vam fer la foto pertinent a la cadira reial que tenen al menjador amb tot l'atrezzo preparat per convertir els hostes en uns veritables vampirs. I com a nosaltres aquestes coses ens agraden...



L'hotel



















"Hi ha malsons per a aquells que dormen imprudentment"
Seguim la nostra ruta fins a la següent parada: l'hotel Castel Dracula a Piatra Fantanele. Aquest és el lloc exacte on Bram Stoker va ubicar el castell del comte xuclador de sang. Una estàtua de l'escriptor a l'exterior de l'hotel en dóna fe.


En honor a Bram Stoker

La façana de l'hotel

"Escolteu-los, els fills de la nit, quina música entonen"

I ara que ja ens hem anat familiaritzant amb el comte/príncep ja només ens queda visitar el seu castell. Bé, o el que més relació té amb ell. De fet el que ha fet famós el castell de Bran és el fet de trobar-se a Transsilvània i assemblar-se al que va triar Francis Ford Coppola per a la seva versió del comte Dràcula. Així que ens arribem a Brasov i des d'allà al castell de Bran. Val la pena visitar-lo. No decep. 

"El castell és en veritat una presó i jo sóc un presoner"

Portades de les diferents edicions de la novel·la a la botiga del castell


Castell de Bran

Pintura de Vlad Tepes al castell

Camí d'accés al castell
Interior del castell

"Va ser com si els udols brollessin en aixecar ell la seva mà, el mateix que quan sorgeix la música en una gran orquestra en aixecar-se la batuta del director"

I aquí acaba la ruta Dràcula. Nosaltres tornarem a Bucarest per agafar el vol de retorn a casa.

"La darrera cosa que vaig veure del comte Dràcula fou la seva terrible mirada amb una llum vermella de triomf als ulls i amb un somriure del qual Judes, a l'infern, podria sentir-se orgullós"

Però com està clar que en el vostre camí haureu de menjar, beure i alimentar l'esperit, aquí van alguns consells que us seran molt útils:

A Bucarest no deixeu d'anar a la cerveseria Caru' cu Bere, un local fantàstic on fabriquen la seva pròpia cervesa i on podeu tastar la gastronomia local.


Bona cervesa i bon menjar en un local encisador

Un altre lloc molt recomanable al casc anti és el restaurant Hanu'lui Manuc on mentre tasteu les especialitats del país us oferiran un mostra del folklore tot en un espai molt acollidor, sobretot si podeu sopar a la terrassa.

Sopar i espectacle alhora

En ple casc antic de Bucarest trobareu també una de les més belles llibreries que he visitat: la Carturesti Carusel. És preciosa. Té una llum que us atraurà.


Interior de la llibreria
Sibiu és una ciutat medieval de Transsilvània que val la pena visitar. Les seves cases tenen un sistema de ventilació que fa que doni la sensació que tenen ulls. És com si us estiguessin observant.


Els ulls de les cases de Sibiu

Per Sibiu

Un lloc molt recomanable per fer una copa al vespre a Sibiu és Atrium cafè just al costat del pont dels mentiders (diuen que tremola quan passa algú que diu mentides). És un lloc molt acollidor amb copes a bon preu i música en directe.


De copes a l'Atrium


"Fins i tot les meves experiències terribles en el castell de Dràcula semblen ser com un malson que s'hagués presentat fa molt de temps i que estigués completament oblidat, aquí, enmig de l'aire fresc de la tardor i sota la brillant llum del sol"

La revedere!!!

Fotos:
Víctor Sanchis
M. Clara Camps
Selfies: 
Carles Diago



1 comentari:

  1. Encomanar les ganes de veure un país. La lectura de les teves cròniques de viatges ho aconsegueixen i a més troben un literat tal vegada desconegut. Bravo !!!

    ResponElimina

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.