dimarts, 30 de juliol del 2019

Sofia. Cinc raons per visitar la capital de Bulgària

Sofia, la capital de Bulgària, no estaria en el meu top ten de capitals europees. No obstant mereix una visita - un parell de dies màxim - per gaudir d'alguns atractius que bé mereixen la pena. Us donaré cinc raons.

1. Les esglésies
 Aquesta seria per a mi la raó principal per visitar Sofia, les seves esglésies. Són un festí d'estil, colors i religions. La religió predominant a Bulgària és l'ortodoxa. Jo soc una fan incondicional de les esglésies ortodoxes. M'agrada la seva decoració, bigarrada sí, però també acolorida i m'apassionen les seves icones. Però, a banda de les esglésies ortodoxes també trobareu esglésies catòliques, mesquites i sinagogues. Aquí venen les que no us podeu perdre:

- En primer lloc, la joia de la ciutat, la catedral Alexander Nevsky que es va acabar de construir a inicis del segle XX per commemorar els russos caiguts a la guerra búlgaro otomana que duria Bulgària a la independència de l'imperi otomà. Duu el nom del líder de l'església ortodoxa russa, que va viure al segle XIII i que és considerat el símbol de la resistència russa enfront el poder germànic de l'est d'Europa, fet que el va portar a ser canonitzat. Està construïda en estil neobizantí i destaquen les seves grans cúpules daurades que li proporcionen un aire majestuós que impressiona .

La catedral Alexander Nevsky i les seves impressionants cúpules

- En segon lloc l'església Russa, dedicada a Sant Nicolau i que va ser finançada pels propis treballadors russos que vivien a Sofia.Construïda a inicis del segle XX, té cinc cúpules daurades i les campanes van ser una donació de l'emperador Nicolau II de Rússia, de qui duu el nom.


L'església russa
- En tercer lloc situaria la Rotonda de Sant Jordi, l'església més antiga. Edificada als inicis del segle IV. És de planta circular amb una senzilla cúpula central i al llarg de la seva vida ha desenvolupat diferents funcions: església cristiana, baptisteri, mausoleu, mesquita...En l'actualitat continua en actiu com temple ortodox.

Església rotonda de sant Jordi

- La quarta posició li concediria a Santa Nedelya que ha estat destruïda en diverses ocasions i restaurada de nou. La darrera vegada, el 1925, va patir un atemptat amb bomba i només es va conservar l'iconòstasi. El seu nom fas referència al dia de la setmana diumenge, que seria el dia de culte

Santa Nedelya


- I en cinquè lloc destacaria la mesquita de Banya Bashi que és una de les mesquites més antigues. Data de finals del segle XVI i està construïda sobre uns banys termals, fet pel qual encara en l'actualitat es filtra vapor d'aigua a l'edifici.

Mesquita de Banya Bashi
No està permès fotografiar els interior de les esglésies

2. El bulevard Vitoshka

L'artèria principal de la capital búlgara. Ple de botigues, restaurants, cafeteries i ple de vida. Passejar-hi en un gran plaer, a qualsevol hora del dia. A la nit, però, amb les terrasses il·luminades la sensació és encara millor. Comença a la plaça de Santa Nedelya, on es troba l'església del mateix nom i arriba fins al parc del sud, al final del qual trobem l'edifici del Palau Nacional de la Cultura. Al bell mig del bulevard trobem l'estàtua dedicada a l'escriptor búlgar Aleko Konstantinov, creador del personatge literari Bai Ganio (oncle Ganio) un comerciant de catifes i essència de roses (el producte estrella de Bulgària) que és un dels personatges més cèlebres de la literatura del país.

El bulevard Vitoshka amb el mont del mateix nom al fons
El Palau Nacional de la Cultura al final del bulevard

Palau Nacional de la Cultura



Estàtua de l'escriptor Aleko Konstantinov, gran viatjant

3. El seu poeta nacional: Ivan Vazov

Ivan Vazov és l'escriptor més conegut del país. Va conrear tots els gèneres: teatre, novel·la, conte i poesia. Va participar també en el govern del país abans de dedicar-se exclusivament a la literatura. Va viure un temps exiliat a Romania i va tornar a casa seva quan Bulgària va aconseguir la independència de l'imperi otomà. Se'l considera el poeta nacional. Sofia li ret tribut batejant amb el seu nom el teatre de la ciutat. Val la pena acostar-s'hi. L'edifici, d'estil neoclàssic, és molt bonic. Al frontal podem veure el déu Apol·lo voltat de les muses.

El teatre Nacional Ivan Vazov
Detall del frontal amb el déu Apol·lo

Al centre de la ciutat, vora la catedral Alexander Nevsky es troba la seva tomba

La tomba del poeta

I també la ciutat li dedica un monument i la seva casa natal es pot visitar.

"T'estimo llengua búlgara
dolç so, el més estimat entre tots els sons
ara arpa melodiosa, ara espasa
als braços del mestre artesà"
      Ivan Vazov. Parla natal

4. Les cases del Largo

És el conjunt de tres edificis dels anys 50, considerats el millor exemple d'arquitectura estalinista. L'antiga Casa del Partit, avui en dia és la seu de les oficines de l'Assemblea Nacional de Bulgària, és l'edifici central. A un costat el que és seu del Consell de Ministres búlgar - també hi ha uns grans magatzems, i a l'altre costat l'Oficina del President, també seu del Ministeri d'Educació i d'un hotel. En aquest últim té lloc cada hora en punt el canvi de guàrdia.

El canvi de guàrdia té lloc cada hora en punt a l'Oficina del President
Edifici del Consell de Ministres


5. La gastronomia búlgara

La gastronomia búlgara és força variada. El formatge està present en molts dels seus plats, sobretot el sílene que és un formatge similar al feta grec. També la carn i les verdures. Una mica per a tots els gustos. Us aconsello tres restaurants que vam tastar i que ens van agradar força

Hadjidraganovite Kashti. Té un nom impronunciable però ens va agradar molt. La decoració és molt típica i tenen una terrassa interior on s'està molt bé. La relació qualitat preu tant en aquest com amb tots els que vam tastar és molt bona ja que Bulgària és un país barat i per l'equivalent a uns 10 euros per persona pots menjar d'allò més bé.

Exterior del restaurant
Els plats
Grozd restaurant. És un restaurant molt tranquil. Molt bon lloc per tastar els plats locals. Ens va agradar molt el kebab de pollastre.

El kebab de pollastre. Boníssim!!


Restaurant Serdika. Aquí vam anar a sopar en principi per dos motius gens gastronòmics. El primer que estava molt a prop del nostre hotel i estàvem cansats de tot el dia d'aquí cap allà i el segon que té una terrassa amb vistes a les excavacions arqueològiques del barri de Serdika però la veritat és que ens va sorprendre gratament. Vam tastar l'estofat de xai i estava per llepar-se els dits. I el pa, genial!!!

L'estofat de xai amb patates i el pa. Molt recomanables
Vista de la zona arqueològica des del restaurant

Per arribar a Sofia teniu vols de baix cost de diferents companyies. Des de l'aeroport la forma més fàcil d'arribar al centre és amb el metro. Costa, al canvi, uns 80 cèntims d'euro. El metro és també una bona manera de moure's per la ciutat. Hi ha dues línies, la vermella i la blava.
La nostra recomanació és que busqueu hotel per la zona de Serdica. És la més cèntrica i millor comunicada. Per arribar heu de baixar a la parada de metro del mateix nom. En sortir el primer que veureu és l'estàtua de Sofia, que significa saviesa i que està representada per la deessa de la saviesa amb la seva inseparable òliba en una mà i una corona de llorer (símbol de la fama) en l'altra i que va ser fortament criticada per considerar que la deessa va una mica lleugera de roba.
La moneda de Bulgària és el lev (plural leva) que equival aproximadament a mig euro. Per cada euro us donaran més o menys dos leva. 

Sofia, que en grec significa saviesa

Fotos:
Víctor Sanchis


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.