Acabada d'arribar d'un cap de setmana per la segona ciutat més important de França, Lyon ha superat amb escreix les meves expectatives.
Lyon és la ciutat natal de l'escriptor i aviador Antoine de Sant-Exupéry, autor d'El petit príncep. També és la ciutat on s'establí François Rabelais i on va crear els seus simpàtics gegants Gargantua i Pantagruel. I de tots els encants que té la ciutat, que són molts, n'hi ha tres que m'han cridat especialment l'atenció. Són com tres secrets que la ciutat té ben guardats i que es gaudeix molt descobrint-los, tres secrets que fan de Lyon una ciutat amb una personalitat pròpia i la capital de la gastronomia francesa. Prepareu-vos que començo a desvetllar-los.
Els traboules
"Aquest és el meu secret: només s'hi veu bé amb el cor, l'essencial és invisible als ulls" Le petit prince. Antoine de Sant Exupéry
Els traboules són passadissos a l'interior dels edificis que travessen d'un carrer a l'altre. La paraula traboule prové del llatí trans ambulare que vol dir travessar. N'hi ha diverses opinions sobre el seu origen. La més estesa diu que els van construir els canuts (artesans de la seda) al segle XIX per poder transportar més fàcilment les peces i no mullar-se en cas de pluja. Però n'hi ha qui diu que alguns del Vieux Lyon ja existien a l'edat mitjana i que els canuts els van continuar construint perquè eren pràctics.
Desvetllar el secret que guarden és tota una aventura. Heu d'estar molt atents i fixar-vos en les plaques al costat de les portes d'entrada dels edificis que n'hi guarden un al seu interior. Això sí, heu de ser molt respectuosos i no fer soroll ja que en tots ells hi ha veïns que ja no saben com recordar que allò és casa seva i tenen dret a viure tranquils. N'hi ha prou en empènyer la porta per submergir-se en el món misteriós d'aquests indrets tot i que en alguns casos haureu de pitjar un botó que l'obrirà automàticament.
Els traboules més coneguts i que es poden visitar es troben distribuïts en dues zones: el Vieux Lyon i la Croix -Rousse.
Els traboules del Vieux Lyon.
El més espectacular de tots és l'anomenat Tour Rose que es troba a 16 rue du Boeuf , molt a prop de la catedral St Jean. Diuen que durant un temps va tenir un resident molt il·lustre, el rei Henri IV. M'encanta el color rosat, tirant a ocre de la torre!
La Tour Rose, el traboule més espectacular |
Un altre que val molt la pena és la Maison du Chamarier a 37 rue de St Jean, d'estil entre gòtic i renaixentista. Es troba obert només en l'horari que obre la pastisseria À la marquise, que es troba allà. Aprofiteu per veure'l i fer un mos a la pastisseria. És molt acollidora i el brioche praliné (un dels dolços més típics de Lyon) està de mort.
La Maison du Chamarier |
Xocolata amb aroma de speculoos i brioche praliné |
L'aparador de À la marquise |
El passage des Imprimeurs a 26 Quai Saint- Antoine té un encant especial. Des del Quai de st Antoine arriba fins a la rue Mercière, una de les més pintoresques de la ciutat.
Passage des Imprimeurs |
Aquestes plaques us ajudaran a trobar els traboules |
Le Long traboule a 54 rue Saint- Jean, és com bé diu el seu nom, el més llarg.
Le long traboule |
Els traboules de Croix -Rousse
Al barri de Croix - Rousse hi ha dos traboules que són imperdibles. El primer és La cour des Voraces, 9 place Colbert, que és famós per les seves peculiars escales de pedra de sis pisos. Aquí trobareu una placa commemorativa de la lluita que els canuts van sostenir al segle XIX per dignificar el seu treball ja que aquí és on es refugiaven durant les revoltes.
La Cour des Voraces |
La placa commemorativa |
El segon és el Passage Thiaffait, 19 rue René Leynaud, que té la particularitat de ser dels únics que és descobert. Avui en dia s'hi han instal·lat diversos tallers i botigues de creadors de roba.
Passage Thiaffait |
Els bouchons
"De l'herba de blat podeu fer una bona salsa verda, de lleugera cocció, de fàcil digestió,la qual alegra la vista, obre la gana, deleix el gust, enforteix el cor..."
François Rabelais. Gargantua i Pantagruel
Els bouchons són un altre dels secrets que guarda Lyon. Són els restaurants típics on se serveix menjar casolà fet amb productes autòctons. El nom prové del bouchon ( bala de palla) que es posava davant dels hostals per indicar que allà, mentre menjaves, s'ocupaven dels teus cavalls.
Els bouchons són el millor lloc per tastar les receptes lioneses, les més típiques de les quals són: la sopa de ceba, gratinada, boníssima!; la salade lyonnaise - amb ou poché, bacó i pa fregit- de mort; la quenelle - invent de Paul Bocuse, el creador de la nouvelle cuisine,que és com una pasta farcida de peix, amb beixamel i un raig de conyac, le tablier de sapeur, un filet de la part de l'estómac del bou, un pèl greixós per al meu gust, marinat amb vi blanc, oli, llimona i mostassa i arrebossat. El nom li va posar el mariscal de Castellane, governador de la ciutat, perquè li recordava el davantal de cuir d'un sapador; l'andouillette - una mena de salsitxa feta a amb els budells i l'estómac del porc i la vaca. He de dir-vos que aquesta última no ens va agradar massa. O formatges com le cervelle des canuts, un formatge fresc aromatitzat amb herbes que està molt bo.
la salade lyonnaise |
La quenelle |
Le cervelle des canuts |
Ens hauria agradat quedar-nos uns quants dies per provar tots bouchons possibles però només en vam poder gaudir de tres. Tots tres ens van agradar força i us els puc recomanar tot i que estic segura que qualsevol d'ells - si té l'etiqueta d'autèntic bouchon lyonnaise, és clar - no us decebrà.
La Traboulerie 58 rue Mercière és un local petit però molt acollidor que ens va agradar molt. Tenen diferents menús a partir de 16 euros, beguda a part. Es troba a la rue Mercière que és un carrer amb molt d'encant ple de bouchons perquè pugueu triar i remenar. Aquest però és del tot recomanable.
Le Laurencin 24 rue St-Jean, a un pas de la catedral. És un local gran amb un menú de 15 euros. No ens va agradar tant com l'anterior però la relació qualitat preu és més que correcta.
Le Laurencin |
Chez les Gones es troba dins del paradís dels gourmets: Les Halles de Lyon Paul Bocuse. Un mercat que és una delícia per als sentits. Formatges, patés, dolços...als que costa molt resistir-se. El restaurant ens va agradar molt. El paté tiède a la lyonnaise està boníssim.
Aneu-hi al migdia (diumenges inclosos) ja que al vespre està reservat per a grups.
Entrada al mercat de les Halles de Lyon Paul Bocuse |
Jo, davant d'aquesta estesa de formatges, no em puc resistir |
Art Urbà
"Em pregunto si les estrelles s'il·luminen amb la finalitat que algun dia tothom pugui trobar la seva" Le petit prince de Sant-Exupéry.
L'Art urbà és el tercer dels secrets de Lyon. Els seus murals pintats sobre les façanes són tota una demostració d'art en majúscules. És cert que hi ha altres ciutats que en tenen com ara Brussel·les, els de Lyon, però, són únics. Mirant les fotos que vam fer em costa diferenciar allò que és real d'allò que està pintat
Un recorregut pels millors murals de Lyon ha d'incloure aquests:
- Le mur des canuts. 36 boulevard des canuts. És el més impressionant de tots i el més gran d'Europa. Es troba al barri de la Croix-Rousse (metro Hénon). Representa el comerç de la seda, el treball dels canuts i el realisme és total.
Costa diferenciar la realitat de la pintura |
- Le mur des lyonnais. 2 rue de la Martinière. Està dedicat a 30 personatges històrics i contemporanis de la ciutat. Podem trobar des de l'emperador romà Claudi, nascut a Lyon a Saint-Exupéry, als germans Lumière, o Paul Bocuse, creador de la nouvelle cuisine.
Le mur des lyonnais |
Detall del mur |
- Le mur des écrivaints. Rue de la Platière amb rue de la Pêcherie. Dedicat a 300 escriptors lionesos i els seus textos.
Le mur des ecrivaints |
- El mur dedicat a Paul Bocuse . Es troba just al davant de l'entrada de Les Halles Lyon Paul Bocuse, 102 Cours Lafayette. I, evidentment, està dedicat a un dels lionesos més coneguts, el creador de la nouvelle cuisine.
Mural dedicat a Paul Bocuse |
"L'amor veritable comença quan no esperes res a canvi" Le petit prince. Antoine de Sant Exupéry
I nosaltres vam trobar a Lyon molt més del que esperàvem.
Fotos
Víctor Sanchis
Fantàstica ressenya dels secrets de Lyon!
ResponEliminaMoltes gràcies!
ResponElimina