dijous, 18 d’octubre del 2018

Les meves llibreries favorites

(Darrera revisió i ampliació febrer 2024)

"La persona més digna de llàstima és aquella que està sola en un dia de pluja i no sap llegir". Benjamin Flanklin

Aquesta és una entrada que tenia ganes de fer fa temps, i ara, acabada de tornar de París on he tingut ocasió de visitar-ne una de preciosa, m'he decidit a començar. I dic començar perquè les entrades com aquesta no s'acaben mai. 
Les llibreries són una de les meves botigues favorites. Soc feliç passejant entre llibres, remenant i trobant títols nous i coneguts i si a sobre són locals amb encant, llavors ja en resto enamorada per sempre més. Aquest és, ara per ara, el meu rànquing de llibreries encisadores. Espero anar-lo completant a mida que la vida em vagi donant més oportunitats de conèixer el món que m'envolta. Allà vaig.

1. Lello e Irmâo. Porto. Portugal
La llibreria Lello e Irmâo, inaugurada el 1906, es troba en ple centre de l'atractiva ciutat portuguesa de Porto, just davant de la torre dos Clerigos. La llibreria s'ha popularitzat gràcies a la seva aparició en algunes de les pel·lícules de Harry Potter. El seu element més característic és la majestuosa escala de fusta central.

Quan nosaltres la vam visitar estava totalment prohibit fer fotos a l'interior, en canvi l'entrada era gratuïta. Des de fa uns anys cal pagar cinc euros per entrar però es pot fotografiar, i si realitzeu alguna compra se us descomptarà la quantitat pagada.  Ha estat catalogada com la llibreria més bonica del món per, d'entre altres, la guia Lonely Planet.

Façana de la llibreria Lello e Irmâo
Rua das Carmelites 144

2. Llibreria Shakespeare and Co. París. França
La Shakespeare and Co té un encant especial. Està situada just al davant de la catedral parisina de Notre-Dame i entrar en ella és com viatjar en el temps. És una llibreria amb força història a les seves esquenes.Sembla ser que el 1941, en plena ocupació, un oficial nazi va voler comprar un llibre i la seva propietària Silvia Beach s'hi va negar al·legant que era de la seva col·lecció particular i això la va dur a la confiscació de tots els seus béns, llibreria inclosa. Hemingway, Fizgerald o Miller la van freqüentar i aquí es va presentar per primera vegada l'Ulises de Joyce. També fou un dels pocs llocs on es podien aconseguir llibres censurats i, encara a dia d'avui duu a terme una iniciativa força curiosa:  permet passar la nit als viatgers amants dels llibres a canvi d'algun petit treball.

Ocupa sis pisos i té també un cafè, però, oh desgràcia, tampoc es pot fotografiar el seu interior, ple de racons de la més absoluta bellesa. En un d'aquests racons, per si fos poc, em va aparèixer del no-res un gat que, amb postura fotogènica va anar a posar en una de les prestatgeries. Us asseguro que vaig haver de fer un esforç molt gran per no treure el mòbil. 


Exterior de la llibreria
37 Rue de la Bûcherie

3. Daunt Books. Londres. Regne Unit.
De Daunt Books, a Londres, n'hi ha unes quantes, vuit o nou, però la més maca, sense dubte és la de Marylebone, prop de Baker Street. Es tracta d'un edifici d'una nau, estreta, amb tres pisos a cada banda amb totes les parets plenes de llibres des del terra fins al sostre. Grans finestrals i una claraboia al sostre fan que la llum entri de ple creant un ambient únic. 

Està especialitzada en llibres de viatges però podeu trobar tot tipus de llibres entre els seus prestatges.
Quan nosaltres hi vam anar tenien un expositor amb la traducció de Mirall trencat de Rodoreda a l'anglès, la qual cosa li donà un plus d'emoció a la visita. 



Daunt Books de Marylebone

Racó dedicat a Mirall trencat


84 Marylebone High St.

4. Carturesti Carusel. Bucarest. Romania

La Carturesti Carusel és una preciosa llibreria al centre de Bucarest, inaugurada al 2015 en un antic edifici del segle XIX propietat d'una família de banquers el qual els fou confiscat durant  règim comunista. El 1990 fou recuperat pel seu actual propietari, descendent d'aquella família de banquers.

L'edifici consta de sis plantes, l'última de les quals és una cafeteria.
El color predominant és el blanc i això, unit a la fantàstica rehabilitació de l'edifici, que rep llum per tot arreu, la converteix en un veritable "carrusel de llum", nom amb el qual se la coneix.

El blanc és el color predominant
Strada Lipscani 55


5. Librerie Mollat.  Burdeus. França
La llibreria Mollat és una de les meves favorites. I en aquest cas no és per l'edifici, que és molt nou i gran però no té res d'especial sinó per l'amor que desprenen cap a la literatura i la importància que concedeixen al lector.

La disposició dels llibres és exquisida, el millor, per,  són les recomanacions que, de vegades des de la pròpia botiga, de vegades des dels clients,  ens ofereixen. 
Són especialistes en llibres de butxaca i a més, seguir-los en Instagram és una delícia, pengen uns Bookfaces genials.
No podeu passar per Bordeus sense visitar-la.

És un plaer llegir les seves recomanacions

Exterior de la llibreria
15 Rue Vital-Carles

6. Le Bal des Ardents. Lyon. França
Le bal des ardents sedueix a primera vista. L'entrada, amb el seu fantàstic arc de llibres ja et fa pensar que entres en un món màgic. L'interior no desmereix. A més vaig tenir la sort de trobar un exemplar de l'obra completa de Rimbaud per menys de 5 euros. De Lyon me'n porto molts descobriments fantàstics i la llibreria Le bal des ardents, sense dubte, n'és un.

L'arc de llibres de l'entrada
Una de les sales de la llibreria
17, rue Neuve

7. Ateneo Grand Splendid. Buenos Aires. Argentina
El Ateneo Grand Splendid és segons la revista National Geographic, la llibreria més bella del món. I a fe que és molt bonica. Abans que llibreria fou un teatre on l'òpera i el ballet es donaven cita. També va ser un cinema i les primeres pel·lícules sonores que es van projectar a la ciutat ho van fer aquí. També aquí va iniciar la seva carrera el gran Carlos Gardel ja que la sala d'enregistrament del seu segell discogràfic es trobava dins de l'edifici i encara es conserva, tot i que no es permet la visita.

 L'edifici guarda els seu aspecte de teatre amb el seu escenari amb un gran teló i les seves llotges enguany curulles de llibres i si li sumem una llum suau que ho embolcalla tot, el resultat és una meravella en la que t'hi passaries tota una vida.

El Ateneo Grand Splendid

L'escenari i les llotges plenes de llibres

Avda Santa Fe 1860


8. Charlie Byrne's Bookshop. Galway. Irlanda
La Charlie Byrn'es Bookshop és una preciosa llibreria en una també preciosa ciutat irlandesa, Galway.
Només arribar et sorprèn que la part exterior també està formada per prestatgeries curulles de llibres. En entrar un món literari laberíntic s'obre davant els teus ulls àvids de copsar tot allò que se t'ofereix. Un veritable paradís per als lectors


Exterior de la llibreria. Els prestatges són de debò, no pintats.

La llibreria per dins
The Cornstore, Middle St

9. Llibreria Ona. Barcelona. Catalunya
La llibreria Ona fa molt poquet que ha obert les seves portes al carrer Pau Claris de Barcelona tot i que tenen, de fa temps, un altre local a Gran de Gràcia.
Es tracta d'una llibreria especialitzada en literatura en llengua catalana i la meva relació amb ella és d'amor a primera vista. El més de mil metres quadrats de local han estat adequats per seduir qualsevol que creui la seva porta. La seva decoració cuidada detall a detall, una àrea infantil per somiar, un espai dedicat a llibres d'artista i primeres edicions o un altre per a la presentacions de llibres, la converteixen en un espai literari molt especial. La sort és que aquesta, a diferencia de les anteriors, la tinc ben a la vora, i això és un luxe.

Només entrar-hi ja trobes aquesta meravella

Tota la seva decoració està cuidada al detall
Pau Claris 94

10. Libreria Pynchon and Co. Alacant. Espanya
La Pynchon and Co és una preciosa llibreria que amb el seu nom vol rendir homenatge a l'escriptor nord-americà Thomas Pynchon i a la mítica llibreria parisenca Shakespeare and Co.
A més de llibreria és també cafeteria i vinoteca. Recentment han estrenat local a pocs metres de l'antic. Va ser un gran descobriment en la nostra escapada a Alacant.

Exterior de la llibreria

Interior, en un local recent estrenat
C/ Segura 22

11. Llibreria Skakespeare and Synové. Praga. Txèquia
La Shakespeare and Synové (Shakespeare i fills) és un encant que enamora a primera vista. Té llibres en diversos idiomes (en espanyol també) no només en txec. Els seus coquetons racons, alguns d'ells amb sofàs, conviden a la lectura. Es troba a Malà Strana, prop del Pont de Carles. És el lloc ideal per fer-se amb un llibre de Kafka.

Exterior de la llibreria

Un dels bonics racons

U Luzickeho Seminare, 10

12. La sabateria. Lleida. Catalunya
La llibreria La Sabateria la vaig conèixer a Instagram i de seguida em van venir unes ganes boges de trepitjar-la. És un lloc encantador, al bell mig de Lleida, que va obrir al 2017. La seva propietària la defineix com una botiga per entrar a vaguejar. Tenen llibres vells i una olla plena de pedretes perquè tothom els deixi escrita en una alguna paraula. 

Té tant d'encant!!

Un dels preciosos racons

Lluís Besa, 3

13. Boekhandel Dominicanen. Maastrickt Països Baixos
La Boekhandel Dominicanen ha resultat ella sola el principal motiu per viatjar a Maastricht, ciutat que ens ha encantat per cert. Va ser  inaugurada el 2006 en la que havia estat una església dominicana d'estil gòtic, del segle XIII. Altres usos de l'edifici han estat: estables per a la cavalleria francesa, dipòsit, escorxador i magatzem de bicicletes. Allotja un acollidor cafè anomenat Coffeelovers. 

Entrada a la llibreria

Interior de la llibreria
Dominicanenkerkstraat, 1

14. Diwan. El Caire. Egipte
La Diwan bookstore és una preciosa llibreria al barri de Zamalek, al Caire que és la protagonista de la novel·la La librera del Cairo de Nadia Wassef. La novel·la explica la creació d'aquesta llibreria i dues més de les quals l'escriptora n'és una de les propietàries. La més interessant però, és la primera que van obrir. Té llibres en àrab i en anglès i és un bon lloc per comprar alguna guia o algun llibre il·lustrat que aquí vam trobar a molt millor preu que a les botigues de records. Té també una cafeteria on prendre alguna cosa amb la bona companyia que tants llibres et proporcionen.
Diwan ve del mot diwani que vol dir cal.ligrafia.

La Diwan al Caire

159 26th of  july Corridor Mohammed Mazhar

15. Leakey's Bookshop. Inverness. Escòcia
La Leakey's Bookshop és, a diferència de les anteriors, una llibreria de 2a mà.  Es troba en un edifici que fou una antiga església gaèlica de la qual es conserven els vitralls i el púlpit que units a una càlida llar de foc i els prestatges plens fins dalt de llibres la converteixen en la llibreria més preciosa de tot Escòcia. Una visita imprescindible si esteu recorrent les Highlands.

La Leakey's és una càlida llibreria de 2a mà

Church Street. Inverness


16. Acqua Alta. Venècia. Itàlia
Enmig de la preciosa Venècia trobareu una llibreria que és un veritable encant. És l'Acqua Alta. Muntanyes i muntanyes de llibres, alguna d'elles fins i tot fan d'escala a la que pots pujar per tenir una perspectiva diferent dels canals i fer fotos molt xules. Té també una góndola en el seu interior. Una delícia!

Enfilada dalt d'una de les muntanyes de llibres


Es poden fer fotos com aquesta

C. Longa Santa Maria Formosa 5176b

17. La Inaudita. Còrdova. Espanya
La Inaudita és una original llibreria de segona mà que vam descobrir tot passejant per Còrdova. Ofereixen propostes molt interessants, com la que anomenen Tinta y tinto, on escriptors coneguts parlen dels seus llibres tot brindant amb el vi que ells mateixos escullen. 

Aquesta foto que ens va fer el propietari m'agrada molt

Rodríguez Marín 20

Les Insolites. Tanger. Marroc
Les Insolites és una preciosa llibreria i galeria d'art que es troba a la ciutat nova de Tànger. Fou fundada el 2010 amb la idea d'ancorar Tànger dins de la seva africanitat, dins del Magreb del qual provenen la majoria dels artistes convidats per la seva propietària, la Stephanie, per exposar-hi. Té també una petita terrassa exterior on poder prendre un te. Una delícia de lloc.

Aparador de Les Insolites

No em vaig poder resistir a aquesta llibreta amb el dibuix de la llibreria

28 Rue Kalid Ibn Oualid

Bona Lectura!!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.