dimarts, 16 de gener del 2024

Rothenburg ob der Tauber, la ciutat on vivia Pinotxo

 Rothenburg ob der Tauber és una preciosa ciutat bàvara que sembla treta d'un conte de fades. De fet sembla ser que Disney es va inspirar per fer la pel·lícula Pinotxo. D'origen medieval i emmurallada, es troba situada sobre el riu Tauber a uns 60 Km de Nuremberg per la qual cosa , tot i que és possible arribar des de Munich o des d'Stuttgart, la millor manera d'arribar-hi és des d'aquí. Combinar l'estada a Nuremberg amb un dia a Rothenburg ob der Tauber és una idea perfecta.

Tot i que es troba força a prop de Nuremberg, cal dir que no està ben comunicada amb transport públic. La millor opció per anar-hi és agafar el tren a l'Estació Central fins a Ansbach i allà l'autobús 732. Com aquests autobusos no tenen massa freqüència de pas, una altra possibilitat és baixar a l'estació següent, Dömbuhl, i des d'allà el bus 807. Consulteu Google Maps per saber quina és la millor opció en cada cas. Nosaltres vam fer servir una opció a l'anada i l'altra a la tornada.

Què fer a Rothenburg ob der Tauber?

- Aneu al Prönlein, la cantonada més fotografiada de tot el país. Quan la veieu, ho entendreu. Inclou la casa groga, una mica torta, la font del davant i dues torres de la muralla medieval, la torre Sieber i la torre Kobolzeller, ambdues del segle XIV. 

El Prönlein, la cantonada més fotografiada d'Alemània


Caràtula de la pel·lícula Pinotxo, inspirada en Rothenburg. Disney 1940

- Camineu fins a la torre de Sant Marc del segle XIII, un altre dels punts icònics de la ciutat, que a més es troba envoltada de precioses cases amb entramat de fusta.

Torre de Sant Marc

- Arribeu-vos a la Burgtor, anomenada també Porta del Castell, la torre de defensa més alta de la ciutat. És imponent. El castell ja no existeix, el que sí que hi ha són els jardins. La torre va ser construïda després de la desaparició del castell per tal de protegir aquesta zona de la ciutat.

Torre del Castell

Una altra torre interesant és la Galgentor, torre de la Forca, anomenada així perquè just al darrere d'on és s'executaven els condemnats a mort en una gran forca.

Galgentor, la porta de la Forca

- Visiteu la casa mare de la famosa botiga Kaethe Wohlfahrt, la millor botiga de Nadal del món, present als millors mercats de Nadal i que des de fa uns anys té botiga a Barcelona. Si us agrada el Nadal com a nosaltres, flipareu. És espectacular! Val a dir que no és una botiga barata però segur que acabeu trobant alguna cosa que s'ajusta a les vostres butxaques i als vostres gustos.

A dins de la botiga hi ha el Museu del Nadal, amb entrada de pagament.

L'espectacular botiga de Nadal Kaethe Wohlfahrt

Objectes propers que et fa il·lusió trobar lluny de casa

Camineu per sobre la muralla. Sí, es poden recórrer els seus 4 Km o el tram que vulgueu. Tindreu unes bones vistes de la ciutat. Mentre camineu pel casc antic trobareu en diferents llocs les escales per accedir-hi. Pugeu i baixeu quan vulgueu 

Recorrent la muralla

- Admireu la preciosa plaça del mercat, Markplatz, on trobareu els edificis més representatius: l'Ajuntament renaixentista (Rathaus) amb la seva torre; la Taverna dels Regidors, Ratstrinkstube, on, a l'Edat Mitjana, anaven els regidors a beure i avui en dia és l' Oficina de Turisme; la Casa de Ball i Carnisseria i la Farmàcia de Maria.

Per Nadal la plaça acull el mercat nadalenc anomenat el Mercat del Genet, fent referència a un genet que hi ha a la façana de l'Ajuntament i que té associada una llegenda que diu que convertia la maldat en bondat i repartia regals als nens.

L'Ajuntament amb el genet que dona nom al mercat de Nadal

Els dos bonics edificis de la Casa del Ball, Carnisseria i la Farmàcia de Maria

- No us perdeu la Font dels Senyors, Herrbrunnen, amb una columna coronada per una sirena de dues cues amb corona i ceptre. Al voltant d'aquesta font s'hi celebrava el mercat de ramaders.

La font dels Senyors, ben guarnida per Nadal

-Aneu fins a la Kirchplatz a veure l'espectacular edifici renaixentista que fou la seu de l'antic gimnàs, amb la seva original torre d'escala que té tres rellotges solars. Per Nadal també hi trobareu aquí un petit mercat nadalenc i aquí es troba també l'església de St Jacob.

Els 3 rellotges solars de l'edifici de l'antic gimnàs

- I abans de marxar no us oblideu de tastar les famoses Schneeball, boles de neu. Les postres típiques d'aquí. Estan fetes de pasta brisa i decorades amb sucre de llustre tot i que podem trobar també amb xocolata, coco, fruits secs...

Nosaltres les vam tastar a la pastisseria Diller, un dels llocs més coneguts de la ciutat.

L'aparador de la pastisseria Diller

La Schneeball original, només pasta brisa i sucre de llustre

"La casa de Gepeto era una planta baixa que rebia llum per un celobert. El mobiliari no podia ser més senzill: una pobra cadira, un pobre llit i una tauleta mig trencada. A la paret del fons s'hi veia una llar de foc amb el foc encès, però el foc estava pintat i junt al foc hi havia també una olla que bullia alegrement i deixava anar un núvol de fum que semblava de veritat".
Pinotxo Carlo Colloni

Agraïments a les meves companyes:
Imma Castro (autora d'algunes de les fotos), Àurea i Marta
Trobareu més informació i fotos a Instagram









 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.