dimarts, 12 de setembre del 2023

Còrdova, les millors activitats gratuïtes

Teníem ganes de veure els famosos Patios de Córdoba però ens havien dit que durant la Festa que té lloc al maig hi sol haver massa gent. És per això que vam decidit triar unes altres dates. La veritat és que esperàvem veure més Patios -molts estaven tancats- però d'alguns sí que en vam poder gaudir i també d'altres atractius d'aquesta preciosa  ciutat andalusa que, amb bona organització, podreu conèixer gratuïtament i fer un bon estalvi.

Què podeu fer gratis a Còrdova?

1. Visitar la Mezquita- Catedral

El monument més emblemàtic i conegut de la ciutat, Patrimoni de la Humanitat, es pot visitar de franc tots els dies. Això sí, caldrà matinar ja que l'horari de gratuïtat és de 8:30 a 9:30 del matí. A les 9:30 cal sortir, així que no val arribar 5 minuts abans perquè no la podreu veure. Tenint en compte que el preu de l'entrada és de 13€, val la pena aprofitar-ho.

El monument més conegut de Còrdova

"Se encarama la voz por las columnas;
llueve, desde los arcos, sobre el pueblo.
Mía solo la voz; el resto suyo.
También suya mi voz, y de los dioses,
en el lugar sagrado 
donde aprendió el poder a inclinar la cabeza."
    Antonio Gala. Mezquita de Córdoba

2. El Alcázar de los Reyes Cristianos

Aquest palau fortalesa que va tenir ús militar fins que els Reis Catòlics van establir la seva residència per tal de poder dirigir des d'aquí la Reconquesta de Granada, el podreu visitar gratuïtament els dijous. Durant l'horari d'estiu a les 12,15 i a l'hivern a les 18,15.

El Alcázar de los Reyes cristianos

"Alcázar andalusí,
hoy, de los Reyes Cristianos
que Córdoba, la de España
tiene como potosí
 Fernando Cravioto

3. La Sinagoga

Es troba a La Judería. És l'única sinagoga de tot Andalusia. Està en un magnífic estat de conservació. Construïda al segle XV va servir de temple fins a l'expulsió definitiva dels jueus. És gratuïta tots els dies per als membres de la UE però tingueu en compte que dilluns tanca.

Al costat de la Sinagoga trobareu l'estàtua dedicada a Maimónides: metge, filòsof, rabí i teòleg.

Detall de l'interior de la Sinagoga

"I entre callejas, plazas y rincones,
un cante jondo enciende corazones,
y brota del nocturno tu poesía."
   Juan Morales Rojas

4. Els Patios

Els Patios de Còrdova són Patrimoni de la Humanitat i un dels millors atractius de la ciutat. Al mes de maig se celebra la tradicional Fiesta de los Patios on tots estan oberts i presenten les seves millors gales però també les cues més llargues per accedir-hi.                                       

 Fora de la Fiesta alguns patis estan oberts i es poden visitar gratuïtament, encara que us demanaran alguna moneda per contribuir al seu manteniment. Porteu unes quantes preparades. Ara bé, és important precisar que no tots ho estan d'oberts. Alguns tenen una reixa que permet veure l'interior encara que no es pugui entrar, d'altres estan tancats amb pany i forrellat.

El carrer de San Basilio és el que concentra el major nombre de Patios oberts durant tot l'any, però tingueu en compte que només ho estan al matí, fins les 14. Estan ben indicats perquè no passeu de llarg. En aquest carrer es troba també la Asociación de Amigos de los Patios Cordobeses.

Patio de la Asociación de Amigos de los Patios Cordobeses

Un altre Patio del carrer San Basilio

I un altre

Són tan bonics!!

A San Basilio també, trobareu una de les obres dedicades als cuidadors dels Patios, que tan bona feina fan. Val la pena veure-la.

Preciós homenatge als cuidadors

Fora de san Basilio també trobareu Patios als carrers Marroquíes, Parras, Orive o Aceite però la majoria els haureu de veure a través de la reixa.

Aquest és del carrer Orive

I una visita imprescindible és la del Palacio de Viana. Es pot visitar per dins en visita guiada, força interessant, però el seu atractiu principal són els 13 Patios que també podreu visitar de franc tots els dimecres de 14 a 17h. Però només els Patios, l'interior sempre és de pagament.

Un dels Patios del Palacio de Viana

Un altre Patio del Palacio de Viana

"El Patio es el declive por el cual se derrama el cielo en la casa"
Jorge Luís Borges

5. Medina Azahara

A uns 8 Km de Còrdova es troba la ciutat califal de Al- Andalús, Medina Azahara que al segle X va ordenar construir Abderraman III. 

Es tracta del conjunt arqueològic més gran de l'Estat Espanyol. Fou destruïda per una cadena de terratrèmols i no per una invasió bereber com s'ha cregut durant molt de temps. Val la pena visitar el que queda en peu i les reconstruccions que s'han fet a posteriori.

La visita és gratuïta. Només pagareu la llançadora que us duu des del Centre de Visitants, on podreu veure abans un audiovisual que us permetrà entendre millor el que visitareu després al jaciment i que val 3€. Si us desplaceu amb transport públic haureu de reservar el bus a Turisme el dia anterior. Passa tres cops al dia, dos de matí i un de nit (hi ha possibilitat de visita nocturna) i el seu preu és de 10€ i inclou també la llançadora.

La ciutat califal de Medina Azahara

Caminant per Medina Azahara

"En noches blancas de amor
Julio Romero pintó
la voz de Medina Azahara
y Antonio Gala escribió
los acordes de sus guitarras
y la mezquita bailó,
danzando al viento encantada.
En noches blancas de amor
a la Córdoba lejana
para que no se sienta sola
le canta Medina Azahara".
  Rafael Llamas

6. Recórrer a peu els seus carrers i places

Recórrer Córdoba a peu, amb els seus llocs emblemàtics com el Barrio de la Judería amb els seus carrers estrets, alguns amb identitat pròpia com la Calleja de las Flores o la Calleja del Pañuelo ( estreta com un mocador), els seus racons amb encant, les seves botigues o els seus restaurants típics, tot aprofitant a visitar el Soc d'Artesania.

La calleja de las Flores, un dels indrets més fotogènics de la ciutat

Passejar per les seves places com la de la Corredera, la més gran i plena de llocs on prendre alguna cosa o la de las Tendillas, on cada hora és assenyalada pel seu rellotge amb acords de guitarra espanyola, (aquí es troba l'Oficina de Turisme) o la del Potro amb el museu del pintor Julio Romero de Torres.

L'emblemàtica plaza del Potro

Recórrer la ribera del Guadalquivir amb els seus molins. Alguns com el de l'Albolafia són Patrimoni de la Humanitat. Creuar el Pont Romà fins a la torre de Calahorra, passant per la bonica capella dedicada a Sant Rafael, que es troba al mig. Caminar tot bordejant la muralla, passant per la estàtua a Averroes i arribant-vos a les portes de Sevilla i la d'Almodovar.

El Pont Romà sobre el Guadalquivir

"Al alba la luz nace del agua
Guadalquivir la trae, pálida.
Empieza siendo un beso, un ala
que acaricia i desvela, el alma
de Córdoba dormida
de Córdoba callada."
  Ricardo Molina


On menjar a Còrdova?

Menjar, evidentment, no ho podreu fer de franc però sí a molt bon preu i molt bé. Tasteu els plats típics de la gastronomia cordovesa: el salmorejo, la mazamorra (també és una crema, com el salmorejo, però sense tomàquet; amb ametlles i poma), els flamenquines, les albergínies amb mel (divines), el pisto cordobés, el rabo de toro, el pernil de Los Pedroches, el pastís cordovès. Nosaltres ho vam tastar tot. Les nostres recomanacions:

- Bodegas Mezquita

N'hi ha quatre distribuïdes per la ciutat. Consulteu els seu Instagram per localitzar-les i començar a fer salivera. Bon menjar i bon servei. A part dels plats típics aquí vam tastar unes mandonguilles que estaven per llepar-se els dits.

Ens va agradar molt el detall en el compte on et descompten 5 cèntims: 1 per triar-los, 1 per la companyia, 1 per l'empatia i 2 per ajudar-los a millorar. No està mal!

El rabo de toro de Bodegas Mequita, un dels plats típics cordovesos

- Taberna la n.10

El pernil i la mazamorra, excepcionals. El lloc és molt típic i coquetó. En plena Judería, com l'anterior. Taberna la 10

Taberna la 10

- Taberna Góngora 

Ple fins a la bandera, vam haver d'esperar una mica però vam aconseguit taula. Aquí vam tastar les albergínies amb mel de canya que més ens van agradar a tots. Menció especial també als seitons amb llimona. Taberna Góngora

Les albergínies amb mel de canya més cruixents

- Mercado Victoria

Excel·lent lloc per menjar, com quasi sempre sol passar als mercats. És el primer mercat gourmet d'Andalusia. Compreu el que vulgueu a les moltes parades, a quina més seductora, i seieu a menjar-ho tranquil·lament a les moltes taules que hi trobareu. Mercado Victoria

Photocall del Mercado Victoria

- Bar Santos

La millor truita de patata, diuen, i la veritat és que està espectacular. I és espectacular: una truita gegant d'uns vuit Kg de pes. No tenen taules ni gairebé espai a la barra. El que és típic aquí és comprar la tapa de truita i menjar-te-la al muret que tenen al davant que s'omple tot a les hores dels àpats. Una experiència molt recomanable (si no plou, és clar). Bar Santos

8 Kg de truita. Al darrere, el muret on us l'heu de menjar

"Dicen que moruna Córdoba
dicen que Córdoba mora.
Dicen que a quien la conoce
para siempre le enamora,
que para siempre su alma
se queda presa en su aurora".
  Gertrudis Ledesma

Fotos:
Víctor Sanchis
Selfies:
José Pérez

Voleu fer un Free Tour per Còrdova?
Preferiu un Free Tour Nocturn?
Podeu fer també un Tour per la Judería

Agraïments als meus companys/e de viatge amb qui tant hem rigut i tan bé ho hem passat: Marta, Àurea, Montse, José i Víctor.

Prometo anar a veure els patis a la Festa del mes de maig!

Més fotos i info a Instagram





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.