divendres, 28 d’agost del 2015

Mercats del món

M'apassionen els mercats, ja siguin d'alimentació, de roba, d'espècies... Per això són sempre una de les meves prioritats quan viatjo. Hi ha alguns que recordo especialment perquè em van estimular tots els sentits: el gust, l'olfacte, l'oïda, el tacte, i la vista, evidentment. Aquí us els deixo. Us agradaran, n'estic segura.

Mercat del peix de Bergen. Noruega. 

El Mercat del peix de Bergen és una delícia igual que ho és la ciutat. Es troba just al mig de Bergen. Trieu allò que us entri més pels ulls, demaneu-lo, no tindreu problemes ja que de ben segur trobareu més d'un català a l'altra banda del taulell, busqueu lloc enmig de les llargues taules de fusta, no sempre és fàcil, i espereu que cantin el vostre número, ja tindreu l'àpat llest. Jo us aconsello provar la carn de balena. És espectacular. Bon profit!!! Ah, i en comparació als alts preus de Noruega, aquests no us semblaran tan, tan cars.


El mercat i el noi gironí que ens va atendre

Tripolia basar. Jaipur. Índia

Un dels que més sentits m'ha estimulat, sense dubte. Pots trobar de tot, el que puguis somiar i allò que no siguis capaç ni d'imaginar. Podries passar un dia sencer allà i fins i tot dos. Mentre bades feliç enmig de tota mena d'objectes, per fora aniran passant elefants, gent desfilant, camells, vaques.... És un caos total però un caos encantador. Sortiràs ben carregat i hauràs gastats poques rúpies. Tot és barat. No et durarà molt però és barat. Ara bé val la pena aprofitar l'experiència i no privar-te d'algun que altre caprici. Si no ho fas, te'n penediràs la resta de la teva vida.

Una experiència plena de color
Mentre bades per les diferents parades per fora et va passant....de tot.


Markhal. Rotterdam. Holanda

Amb la boca oberta et deixa el Markhal,  aquest mercat ben nou i el primer cobert d'Holanda, que a més està obert tots els dies. Diuen que està inspirat en el nostre mercat de la Boqueria, que és un dels preferits dels holandesos. Té forma d'arc i els laterals són habitatges. La part frontal i la part del darrere estan formades per vidre. El sostre és un gran mural amb fruites, verdures i flors. Impressionant. A part de comprar tot tipus d'aliments i flors també pots menjar alguna cosa. I és que els mercats són un dels meus llocs favorits per menjar.

El mercat per dins.

Exterior del mercat




Basar de les espècies. Istanbul. Turquia.

En el basar de les espècies, anomenat també basar egipci,  els ulls i el nas treballen de valent. És un dels mercats més vells de la ciutat. Es troba a prop del pont de Galata, al costat de la mesquita nova, Yenii Camii.  De fet es va construir al mateix moment que aquesta. Tot en ell és color i olor, per això us he dit que l'olfacte i la vista serien els sentits més estimulats. A part d'espècies podeu trobar també fruita seca, tes, dolços... i a l'entrada trobareu el mercat de les aus i les flors. Respireu l'atmosfera que desprèn.



Byward Market. Ottawa. Canadà

Potser perquè no esperava massa d'aquest mercat, em va sorprendre gratament. No tant la part de dintre com les parades de fora. Quin esclat de colors! I això és una de les qualitats que més valoro en un mercat. Els colors. Col·locats amb gràcia, ben combinats. I a Ottawa s'hi entretenen, ho fan bé. No deixeu de passejar pel Byward Market si aneu per la capital de Canadà.

Colors estimulants al mercat d'Ottawa



Cours Saleya. Niça. França.

Encantador és la paraula que més el definiria. Desbordant de flors arreu també trobareu productes d'alimentació entre els que destaquen la famosa tapinade, paté d'olives amb anxova, que està boníssima. En arribar la nit despareixen les parades i és l'hora dels restaurants amb les seves alegres terrasses on poder sopar a la fresca, si no plou com quan nosaltres hi vam anar. És clar. Però no patiu, si plou podreu sopar també sota els plàstics protectors.No és el mateix però també té el seu encant.  Ah i en arribar al final  del mercat, fixeu-vos en una casa de color groc intens, allà va viure el pintor Matisse. Una veritable delícia.

Flors arreu




Socs de Marràqueix. Marroc

Perdre's pels laberíntics carrers dels socs de Marràqueix són un plaer tan gran que no tinc paraules per poder-lo descriure. La paraula soc prové de l'àrab souk  que significa desordre. I és això la sensació que tens quan hi arribes però no us enganyeu, no hi ha tan desordre. Els artesans es troben agrupats per gremis, així podreu visitar els sabaters, els tintorers, els cistellers, pelleters... El regateig és bàsic en qualsevol compra que volgueu fer. A mi no m'agrada gaire però t'acabes acostumant i entrar en el joc acaba formant part del plaer de la visita. Diuen que no hauries de pagar mai més d'un terç del preu d'entrada. És fàcil perdre's per la qual cosa trobareu sempre algú disposat a guiar-vos i dur-vos als llocs "més barats",(llegiu "més amics") per un mòdic preu. No tingueu por de caminar tranquil·lament. Us oferiran de tot i us ho passareu genial.

Aquests són els meus llocs favorits



Serà per catifes? 



Candem Market Lock. London. Gran Bretanya.

Candem Market és un dels molts mercats de Londres. A mi és un dels que més m'agrada, juntament amb Covent Garden del qual també us en parlaré. Es troba al barri del mateix nom, i transcorre al llarg de les aigües del Regent's canal. El seu atractiu, a part de tot el que podeu trobar, roba, artesania, accessoris vintage... és que podeu menjar qualsevol tipus de cuina, japonesa, àrab, índia... asseguts a la vora del canal. Un bon lloc per tot aquell que busca alguna cosa original.




Ben original, sens dubte


Medina de Fez el -Bali. Fez. Marroc

La Medina de Fez és també un lloc idíl·lic per aquells que sentim passió pels mercats. És tan gran que esdevé gairebé impossible poder recórrer-la tota. A més és molt difícil orientar-se i us podria costar molt trobar la sortida. Nosaltres vam anar amb un noi d'allà que ara viu a Barcelona, i que ens va resultar un guia genial, així que vam poder gaudir-la sense por de perdre'ns. Si aneu sols és convenient no sortir dels carrers principals
Dues coses em van cridar l'atenció: la venda de dentadures postisses així sens més ( aixx quin fàstic!!) i la de seients tipus trons reals per als casaments. Es veu que al Marroc quan et cases has de anar en un d'aquests trons i com més ostentós millor. Parada obligada és el soc dels adobadors de pells on veure com tenyeixen el cuir. És un espectacle tot i que us caldrà una mica de colònia o alguna herba aromàtica per sobreviure a les olors tan repugnants del lloc.



Els seients per als casaments




els adobadors



El gran basar. Istanbul. Turquia

Quin gran plaer passejar per un dels basars més gran del món. Està situat en ple centre d'Istanbul. Té quatre portes principals per on accedir a les més de tres mil botigues. Aquí també convé emprar l'art del regateig. Els productes tèxtils són de molt bona qualitat, de debò. Tot el que vaig comprar va sobreviure a moltes rentades. Xalareu de valent!!


No passeu per alt l'edifici que és una meravella


Feira da Ladra. Lisboa.  Portugal



Aquest mercat el nom del qual vindria a ser Mercat de la lladre és el més popular de la capital lusitana. Té lloc els dimarts i els dissabtes i en ell trobareu tot tipus d'antiguitats, discos i altres objectes curiosos. Nosaltres vam comprar unes pintures força maques. Val la pena passar-hi i veure l'ambient.



Cerámica típica portuguesa a la Feira da ladra



Covent Garden. Londres. Gran Bretanya

Covent Garden és el meu mercat londinenc preferit. M'encanta l'ambient que s'hi respira. És el millor lloc de Londres per veure els artistes de carrer en acció: músics, malabaristes, dansaires...N'hi ha per a tots els gustos. És ben cèntric. I si aneu pels volts de Nadal, la màgia l'envaeix pels quatre costats. No us el perdeu.
Artistes de carrer a Covent Garden
Primavera en un dels meus mercats favorits



Porta Palazzo. Torí. Itàlia
Torí sorprèn per moltes raons. A Torí trobes molt més del que pots esperar a priori. És una preciosa ciutat, i una de les coses que més sorprèn, sens dubte, és el mercat de Porta Palazzo És el mercat a l'aire lliure més gran d'Europa. Està situat a la plaça també més gran de la ciutat, la Piazza della Repubblica. Té més de mil parades amb productes típic del Piamont i d'altres indrets. Sobretot fruites i verdures.


Les parades



Kauppatori. Hèlsinki. Finlàndia

Prepareu-vos per estimular la vista. Fruites i verdures, peix i altres aliments combinen amb samarretes, jerseis ben gruixuts, gorres, mitjons... en un maremàgnum de colors però també el vostre olfacte ja que en aquest mercat a part de comprar, podreu menjar. Ja us imagineu que el peix és ben fresc, acabadet de pescar.  Al darrere veureu la catedral ortodoxa d'Upensky ( Finlandia en té dues, l'ortodoxa i la luterana) i al davant, el moll amb els vaixells amb els quals podreu fer un passeig i fins i tot arribar-vos a la meravellosa fortalesa de Suomenlinna.



Kauppatori


Agrairé els vostres comentaris. Si voleu afegir alguna cosa, dieu-m'ho. Jo em comprometo a anar-lo completant a mida que vaig descobrint-ne més. Quin compromís més fantàstic!!!









































































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.