dissabte, 28 de gener del 2023

Navegant pel Nil

 Navegar pel Nil és una de les millors coses que podreu fer a Egipte. Encara que no sigueu gaire amants dels creuers- jo no ho soc gens- els creuers fluvials són molt relaxants, ja que els vaixells són petits - no més d'unes 70 cabines- i sempre anireu veient el paisatge a ambdós cantons del riu. 

Són moltes les motonaus que hi naveguen, des de les més senzilles a les més luxoses, per a totes les butxaques. Podeu triar entre tres o quatre nits. Els creuers de quatre nits comencen a Luxor i acaben a Assuan; els de tres nits ho fan a la inversa: comencen a Assuan i acaben a Luxor. 

Nosaltres vam triar la primera opció, la de quatre nits, que ens van passar en un tres i no res. Dormir, vam dormir poc però vam xalar de valent. El menjar és força bo, predominant les especialitats del país, com ha de ser. Cada tarda serveixen te amb pastes i cada nit organitzen alguna festa i a més el relax que proporciona ser a coberta en una hamaca o prenent alguna cosa, és simplement fantàstic. El moment de la posta de sol, indescriptible.

Hi ha des de motonaus senzilles fins a les de gran luxe

Moment de te i pastes a coberta

Què veureu en un creuer pel Nil?

Luxor

Qualificada com el museu a l'aire lliure més gran del món, Luxor és una ciutat de l'Alt Egipte construïda sobre les ruïnes de l'antiga Tebas i l'indret, juntament amb El Caire, on hi ha més tresors per veure.

La Vall dels Reis

És la necròpoli on estan enterrats la majoria dels faraons de l'Imperi Nou. Està dividida en dos: la vall est - aquí les tombes estan numerades  amb el codi KV (King's Valley) i la vall oest WV (West Valley

L'entrada val 260LE, uns 11€ i dona dret a visitar tres tombes, a excepció de la de Tutankamon que es paga a part. Nosaltres vam visitar  la de Ramsès IX (KV6), la de Ramsès III (KV11) i la de Merenptah (KV8).

Ja us dic que us faltaran ulls per tanta meravella. A dins es poden fer fotos, però si feu l'excursió amb guia, aquest no podrà entrar a les tombes amb vosaltres.

La  Vall dels Reis té forma de piràmide natural

Detall de les parets de la tomba de Ramsès IX

Tomba de Ramsès III

"La massa gegantina i arrugadissa de la muntanya, que s'acaba en una piràmide natural, aquella que, vista des de l'altra banda, presideix per a l'eternitat les seixanta tombes de la Vall dels Reis." Terenci Moix

El temple de Luxor

Es va construir com a complement de l'altre temple de la ciutat, el de Karnak, amb el qual es trobava unit per una gran avinguda d'uns 3 Km, l'avinguda de les esfinxs, ja que tenia unes 1400 esfinxs, de les que se n'han trobat unes 600. És un dels més ben conservats i està dedicat al déu Amon. A l'entrada del recinte, a un dels costats, llueix un gran obelisc. A l'altra banda n'hi havia un altre d'igual que actualment es troba a la place de la Concorde, a París. També trobareu dos grans colossos que representen Ramsès II.

Temple de Luxor

L'avinguda de les esfinxs unia aquest temple amb el de Karnak

Les columnes són increïblement belles

L'entrada val 180LE, uns 7,5€

"Luxor és Tebes, la capital que enlluernà el món antic, que adquirí força i riquesa sota l'ègida del poderós déu local Amon, la ciutat de les cent portes, dels mil obeliscos, l'honorada pels prínceps de tot el món." Terenci Moix


El temple de Karnak

Dedicat també a Amon, no es tractava d'un temple concebut perquè la gent hi anés a resar sinó que era la residència del déu. És el temple més gran. El més espectacular és la sala hipòstila amb més de 100 columnes. Destaquen també 40 esfinx amb cap de marrà. 

Detall de la sala hipòstila

Les esfinxs tenen cap de marrà

L'entrada al temple val 220LE, uns 8€

"És que hem entrat a la gran sala hipòstila, punt culminant de l'expectació que l'arquitectura egípcia pot arribar a despertar en el pelegrí [...] aquesta sala vastíssima, formada per cent trenta-quatre columnes de base colossal, que només diverses persones col·locades en rotlle poden arribar a envoltar, forma el recinte més ben conservat de Karnak."
Terenci Moix

Els colossos de Memnon

Són dues estàtues bessones gegants que representen el faraó Amenhotep III mirant al sol i que custodiaven l'entrada al seu temple. El nom de Memnon li van posar els grecs als quals el nom original d'Amenhotep - Phamenoth- els recordava el de Memnon, un personatge de la Iliada que va intentar ajudar a Troia però fou abatut per Aquiles.
Al costat dels colossos trobem les estàtues de la mare d'Amenhotep III, la reina Muntenwiya, i la seva esposa, la reina Tiye.

Els colossos de Memnon

Edfu

Temple d'Edfú

El temple d'Edfu està situat entre Luxor i Assuan, equidistant, a uns 100 Km de cadascuna d'aquestes ciutats i és un dels més ben conservats i el segon més gran després del de Karnak. Està dedicat al déu Horus, fill d'Isis i Osiris, un dels més venerats.
El plus és que des del vaixell al temple hi anireu amb calessa, la qual cosa us asseguro que és tota una aventura.

El preu de l'entrada és de 60LE, poc més de 2€

El temple d'Edfu és un dels més ben conservats


Santuari del déu Horus dins del temple

Kom Ombo

Kom Ombo es troba a uns 70 Km d'Assuan i és la darrera parada abans d'arribar al final del nostre destí. Aquí es troba el temple del mateix nom que també val molt la pena visitar.

Temple de Kom Ombo

Es tracta d'un temple doble ja que la meitat està dedicada a Sobek, déu de la fertilitat i déu del Nil, creador del món, que forma part de la trilogia de déus junt amb Hathor i Jonsu, i que és conegut com el déu cocodril i representat com un home amb cap de cocodril. L'altra meitat venera a Horus. Les dues parts són totalment iguals i simètriques.
A part del temple, aquí podem trobar també diverses mòmies de cocodril, ja que eren animals sagrats i es momificaven perquè es consideraven la representació del déu Sobek.

Kom Ombo, dos temples en un

Els cocodrils eren animals sagrats perquè representaven el déu Sobek

El preu de l'entrada és de 80LE, uns 3€.


Assuan

Assuan és el final del creuer i també el punt de partida de moltes de les coses interessants que hi podreu veure.

La presa d'Assuan

Es troba a uns 20 Km de la ciutat i és una de les obres d'enginyeria més interessants del segle XX. Té a favor el fet que va ajudar a controlar les crescudes del Nil i va abastir d'electricitat gran part del país; en contra el fet que va obligar a traslladar els temples d'Abú Simbel, dels que us en parlaré més endavant.
El president Nasser fou qui va impulsar la seva construcció, d'aquí que el llac que s'hi va formar es conegui amb el nom de llac Nasser.

El llac Nasser duu el nom del president que impulsà la construcció

Abu Simbel

Els temples d'Abu Simbel son els meus favorits. I això que ens vam estar preguntant si valia la pena anar-hi ja que està a més de tres hores de camí des d'Assuan i és una excursió opcional en la majoria dels creuers. A més cal llevar-se molt d'hora per anar-hi perquè totes les excursions surten a les 4 del matí. Malgrat tot, la resposta va ser sí i ho seguim pensant. Abu Simbel és imprescindible. 
Es un complex de dos temples dedicats a Ramsès II i la seva esposa favorita, Nerfertari, que van haver de ser traslladats a la seva ubicació actual quan es va construir la presa d'Assuan. Us heu preguntat mai perquè a Madrid hi ha un temple egipci? el temple de Debot? Va ser una donació del govern egipci a l'espanyol per la seva ajuda en el trasllat pedra a pedra que es va haver de fer amb Abu Simbel.

Els temples van ser construïts per commemorar la victòria a la batalla de Kadesh. El de Ramsès II està dedicat al culte dels déus Amon, Ra i Pthah i a ell mateix com una divinitat més. El de la seva esposa està dedicat a ella i a la deessa Hator.

Els temples són Patrimoni de la Humanitat per la Unesco des de 1979.
El preu de l'entrada és de 255LE, uns 10€.

Temple dedicat a Ramsès II a Abu Simbel


Detall de l'interior del temple

El conjunt dels dos temples

"Abu Simbel és el nom en àrab amb el que avui es coneix la zona de la Baixa Nubia en la que Ramsès II feu construir sengles temples dedicats a la seva pròpia persona, la seva família i diverses divinitats." Terenci Moix

Podeu reservar una excursió a Abu Simbel aquí

Poblat nubi Gharb Soheil

Els nubis pertanyen a una antiga civilització independent que es va establir en l'actual nord de Sudan i sud d'Egipte. Van ser els grans afectats per la construcció de la presa d'Assuan ja que gairebé tot el seu territori va quedar sota l'aigua. Alguns van traslladar-se a Kom Ombo, altres al Caire o a Alexandria però encara queden alguns poblets, als voltants d'Assuan que es poden visitar. 
El més conegut és el de Gharb Soheil. El primer que crida l'atenció només arribar amb la faluca o la llanxa a motor - les dues maneres més habituals d'arribar- són els alegres colors de les seves cases. La visita és tot un seguit de colors, olors i sabors. Podreu recórrer els seus carrers plens de petites botigues d'artesania i espècies, prendre el te acompanyat d'un formatge força especial i un pa molt bo i fins i tot assistir a una classe d'àrab a la bonica i acolorida escola. La gent és molt acollidora i el poble, una meravella.

Entrem a prendre un te en una de les acolorides cases

Prenent el te nubi (foto de Josep Codina)

Els carrers són una explosió de colors i olors

L'escola

Podeu reservar una excursió a Gharb Soheil aquí

Altres coses que podeu fer a Assuan són: passejar amb faluca o llanxa pel Nil, veient l'illa Elefantina, el mausoleu del sultà Aga Khan i l'hotel Old Cataract, famós per ser l'escenari de la famosa novel·la Mort al Nil d'Agatha Christie. També podreu fer-vos un bany al Nil.

Les llanxes també tenen molt d'encant





 
" - Aquell és Hercule Poirot, el detectiu- va dir la senyora Allerton
Ella i el seu fill es trobaven asseguts en sengles butaques de vímet, brillantment pintats d'escarlata, a l'exterior de l'hotel Old Cataract d'Assuan [...]
- M'encanta - deia. I també les roques negres d'Elefantina i el sol i els vaixells que creuen el riu..." Agatha Christie. Mort al Nil.

Curiositats d'un creuer pel Nil

- En arribar a destí, els vaixells atraquen en paral.lel, fins a cinc o sis així que per arribar a terra cal anar passant pels vaixells que estan davant. Cal fixar-se bé ja que les recepcions són bastant iguals i no és qüestió d'equivocar-se de vaixell.
- En tornar de les excursions us estaran esperant amb tovalloletes humides, calentes, perquè us renteu les mans. De vegades també amb alguna beguda. La tripulació sol ser molt amable i atenta.
- Cada nit se celebren festes i es divertit anar-hi al menys una estona a veure què fan.
- Cada tarda serveixen te i pastes a coberta.
- És usual que mentre sou a coberta vinguin barques a vendre us coses que us llançaran quan els hagueu posat els diners en una bossa.

Fotos:
Víctor Sanchis
M.Clara Camps

Podeu llegir l'entrada sobre El Caire aquí
Trobareu més fotos i informació als destacats d'Instagram

2 comentaris:

  1. Navegar pel Nil i banyar-s'hi és una experiència imprescindible.

    ResponElimina
  2. Banyar-se, a més, és de valents

    ResponElimina

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.