dimecres, 9 de desembre del 2015

Mons. Capital europea de la cultura 2015

He de confessar-vos que abans que Mons fos anomenada capital europea de la cultura jo no sabia ni que existia. I era una veritable pena, no era conscient de què m'estava perdent. Ara sí que ho sé.
Mons és una ciutat belga, a una hora de Brussel·les que pertany al districte de la Valònia i que mereix una visita. És cert que ja s'està acabant l'any de la seva capitalitat i que aquest any llueix més que mai amb les seves exposicions, espectacles, instal·lacions urbanes... però de ben segur que alguna d'aquestes coses perdurarà i si més no l'esperit d'haver ostentat una capitalitat cultural es deixarà sentir en el seu ambient. Així que, si teniu prevista una escapadeta per Bèlgica, no dubteu en arribar-vos a una ciutat que no us decebrà en absolut.
Què hi trobareu a Mons?
1. La Grand-Place. Una bonica plaça on es troba l'Ajuntament, d'estil gòtic. En una de les baranes de la façana veureu esculpides en ferro unes escultures de St Jordi i el Drac. Aquí St Jordi sembla que és tan important com ho és per a nosaltres. També a la façana de l'Ajuntament trobareu una petita estàtua que representa un mico. L'heu de tocar amb la mà esquerra i la sort us beneirà. A veure si és veritat.
La Grand-Place presidida per l'Ajuntament


Aquí teniu el mico
Detall de la barana de l'Ajuntament

2. Els jardins du Maïeur (del batlle). Travessant per dins del mateix Ajuntament arribareu a uns jardins que són com un oasi de pau. Jo m'hi hagués passat hores, llegint o contemplant-los. Una font amb una estàtua d'un nen que intenta esquitxar-vos, us donarà la benvinguda. Es tracta de Le Ropieur, una estàtua molt apreciada pels montesos.


Le Ropieur als Jardins du Maïeur. Jo també tenia ganes d'esquitxar.



Ells jardins estan preciosos a la tardor


3. La col·legiata de sainte Waudru. Sainte Waudru és la patrona de Mons. Realment es deia Waldetrude i a ella li dedicaren la seva església més important. Al seu interior es troba el Carro d'or que treuen a passejar el diumenge de Trinitat quan la ciutat sencera es rendeix a la festa del Doudou. Aquí torna a aparèixer st Jordi ja que aquesta festa acaba amb el combat del Lumeçon que representa la batalla entre st Jordi i el drac. Deu ser un bon moment per visitar Mons.


Le Car d'or a l'interior

 La col·legiata amb el beffroi al fons

4. . El museu del Doudou. Un curiós museu interactiu on aprendreu tots els secrets de la festa. Molt interessant
El museu del Doudou



5. Le Beffroi . Patrimoni mundial de la humanitat per la Unesco. És l'unic barroc. Durant aquest any ha estat il·luminat totes les nits. Sembla ser que els montesos reivindiquen que es continuï fent passat aquest any. A veure si hi ha sort perquè l'espectacle val la pena. El beffroi té un carilló que nosaltres no vam poder escoltar perquè no funcionava però ja està resol el problema. Quina sort els que el pugueu sentir!


Le Beffroi

Pujant al Beffroi
Val molt la pena veure'l il·luminat

6. Els Anciens Abattoirs. Antic escorxador ara convertit en sales d'exposicions i actes culturals.


Els Anciens Abattoirs


7.  El Museu de Belles Arts (BAM). Un museu molt modern on nosaltres vam tenir la sort de veure una exposició sobre Verlaine i el temps que va passar empresonat allà, justament a la cel.la 252 per haver disparat contra el seu amant, el també poeta Rimbaud. Ens va encantar.

Us deixo un poema del qual vam prendre bona nota:


Ô Belgique qui m'as valu ce dur loisir
merci, j'ai pu du moins réfléchir et saisir
dans le silence doux et blanc de tes cellules
les raisons qui fuyaient comme des libellules
      Paul Verlaine. Le dernier Dizain

Oh Bèlgica que m'has fet merèixer aquesta dura afició
gràcies, he pogut almenys pensar i reflexionar
en el silenci suau i blanc de les teves cel·les
les raons que fugien com libèl·lules



Programa de mà de l'exposició de Verlaine
8.  La casa de Van Gogh a Cuesmes. A poca distància de Mons es pot visitar la casa on Van Gogh va viure durant un temps de la seva joventut mentre treballava a la mina.


La maison Van Gogh a Cuesmes


Si voleu un hotel assequible i molt, molt cèntric us recomano l'Infohotel. Rue du Havré, 32

Per menjar són del tot recomanables:

Boule de bleu. Rue de la Coupe, 46

Leffe Plaza. Grand-Place. On podreu degustar cervesa artesana i plats elaborats amb cervesa.

I per fer unes cerveses. Le Quartier Latin. Marché aux herbes 27. Podreu tastar fins i tot alguna cervesa local.

Un bon esmorzar el tindreu a Le pain Quotidien. Rue d'Havré 10. Molt ecològic tot.

No marxeu sense comprar uns bombons. Ummm, estan boníssims

Els meus agraïments a @doudouMons per haver-me tingut ben informada via twitter de tot el que s'ha esdevingut a la ciutat.
Mons 2015



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.