diumenge, 11 de novembre del 2018

Un cap de setmana per Annecy

"I vaig partir cap a Annecy. Podria haver anat en un sol dia fàcilment; però no em vaig donar pressa i vaig trigar-ne tres. No albirava castell a dreta i esquerra del camí on no anés corrents a la recerca d'aventures que, n'estava segur, m'esperaven. No m'atrevia a entrar ni a trucar a les seves portes, perquè la meva timidesa era extrema; però cantava al peu de la finestra que millor em semblava, i m'estranyava molt no veure abocar-se, després d'haver-me esgargamellat, dames ni donzelles atretes per la bellesa de la meva veu o la gràcia de les cançons, atès que les sabia admirables, apreses dels meus companys, i que jo les cantava divinament.
Per fi vaig arribar i vaig veure la senyora de Warens".
Així ens explica l'escriptor i filòsof Jean Jacques Rousseau, en el seu llibre Confessions, la seva arribada a Annecy i la seva coneixença de Mme de Warens de qui s'enamorà i amb qui visqué una apassionada història quan ell només comptava setze anys i ella vint-i-vuit. Rousseau l'anomenava afectuosament maman ja que a més d'amant li fou el més semblant a una mare, ell no havia conegut la seva que morí deu dies després del seu naixement.
I d'Annecy és ben difícil no enamorar-se. És un amor a primera vista que ja no t'abandonarà mai i te'n duràs sempre amb tu la bellesa dels seus racons, la majestuositat dels seus paisatges, l'encant de les seves botigues i l'olor de formatge que impregna els seus carrers. El Reblochon, el Beaufort i el Chevrotin són excel·lent formatges d'aquesta regió.
Annecy és una preciosa ciutat francesa en el departament de l'Haute Savoie, molt a prop de la frontera suïssa. De fet només 42 Km la separen de Ginebra.
Això fa que la forma més ràpida d'anar sigui volar fins allí i des del mateix aeroport de Ginebra, agafar l'autobús de Transalis T72 que finalitza a l'estació d'Annecy. El preu del bitllet és de 14 euros per trajecte i és recomanable comprar-lo per Internet. La durada del recorregut és de poc més d'una hora.
Després de la torre Eiffel aquesta és la segona vista més fotografiada de França

Com treure el màxim partit d'un cap de setmana per Annecy

Començarem per recórrer el camí que bordeja el riu, El Thiou, un dels rius més curts de França ja que fa poc més de tres quilòmetres, part dels quals en forma de canal al centre de la ciutat. És per això que a Annecy se l'anomena la Venècia dels Alps. La veritat és que els canals del Thiou ens proporcionaran unes postals excel·lents.

El Thiou al seu pas per la ciutat

Seguint el curs del riu arribarem al que és sense dubte un dels millors atractius de la ciutat, el seu llac, el famós llac d'Annecy. Per mala sort nostra arribem en el pitjor dels seus moments. Ja fa dies que seguim les notícies del llac que ens diuen que està amb el cabal més baix dels últims temps. Hem de remuntar-nos a l'any 1947 - nosaltres no hi érem encara al món - per trobar un cabal tan ínfim com aquest. És per això que la navegació està aturada fins nova ordre i no podrem fer el passeig que desitjàvem. Que hi farem! Serà una excusa per tornar-hi. Les vistes del llac amb els Alps de fons són espectaculars i només per això ja ha valgut la pena arribar-nos fins aquí. Passegeu pels voltants del llac i creueu el Pont des Amours. Diuen que les parelles que es fan un petó dalt del pont restaran juntes per tota la vida.

El pont dels Amours
El llac i els Alps de fons.

Prop del llac trobarem l'Ajuntament i els Jardins de l'Europe. L'Ajuntament és un bell edifici d'arquitectura neoclàssica. Els Jardins de l'Europe ens proporcionaran una bella passejada calmada i tranquil·la sota arbres centenaris. 


Ajuntament d'Annecy
Les jardins de l'Europe

Però per a mi el millor d'Annecy és recórrer la seva encantadora Vieille ville sense presses, deixant-te portar per la bellesa dels seus racons, dels seus carrers estrets, alguns porxats, l'encís de les seves botigues, sense buscar res en concret, deixant que els llocs et trobin a tu, que et trobaran ,de ben segur.

El seu Palais de L'Île, antiga presó del segle XII i que es pot visitar, les seves esglésies: la Catedral de St Pere, del segle XVI, Nôtre-  Dame- de- Liesse, on la mare de St Francesc de Sales va anar a pregar per tal de tenir un fill, i aquest fou Sant Francesc, o l'església de St François de Sales - ja heu vist que aquest sant fou important per a la ciutat. 
Església de St François de Sales
Palais de l 'Île


Nôtre- Dame- de- Liesse

El bells racons que proporcionen, la place de Sta Claire o la porte Perrière o  tants d'altres que trobareu al llarg del vostre camí




Place de Ste Claire
Porte Perrière

Menció a part mereixen les botigues que em van enamorar bojament
La Rose des Neiges, encantadora pastisseria que ara segueixo per Instagram
La librairie Imaginaire
Botiga de souvenirs

Si, a més, teniu la sort d'estar en divendres, a la rue de la Republique i la place Sta Claire fan un mercat setmanal que us encantarà. Formatges, saucissons, ànec... ja se'm fa la boca aigua de pensar en el pernil d'ànec que guardem per Nadal.

Serà per formatges
O per saucissons
I no podem deixar de veure el bust dedicat a J.J Rousseau, Le balustre d'or, ubicat on diuen que ell i madame de Warens es van veure per primer cop
"Era un passatge a la part del darrere de la casa (...) al final hi havia una porta privada que donava pas a l'església de Cordeliers. Mme de Warens estava justament travessant aquesta porta". 
Confessions. J. J Rousseau

Fou el propi Rousseau qui va demanar de tenir aquesta estàtua just en aquest lloc i tot i que va trigar gairebé dos segles a tenir-la, al final ho va aconseguir.

Le balustre d'or

Des de diversos indrets de la Vieille Ville trobareu carrerons que us pujaran fins al castell des d'on obtindreu bones vistes de la ciutat. Això sí, us espera una bona pujada. El castell es pot visitar i teniu un tiquet conjunt per al Palau de l'Isle, el castell i el museu del film d'animació.


Vinga ànims!



El castell

Des del castell arribeu-vos a la preciosa Basilique de la Visitation, símbol del passat religiós de la ciutat. Si abans us parlava de St François de Sales, fou aquest junt amb Jeanne de Chantal els que la van fundar i en el museu adjunt a la basílica es conserven les seves relíquies. Les vistes des d'aquí també valen molt la pena.

basilique de la Visitation

Bones adreces

Le Lilas Rose és un encantador restaurant a la vora del riu on podreu provar una bona fondue savoiarde. Nosaltres la vam tastar amb trompetes  de la mort però també la fan amb xampinyons, ceba o únicament formatges. 
Boníssima fondue en un ambient excel·lent
I a mi que m'agrada tant el rosa!
Vinistrot és un petit restaurant on vam sopar i ens va encantar. Aquí podreu tastar els formatges savoiards i les salsitxes típiques de la regió. Tot boníssim. I la sorpresa final: ens van dur el compte dins d'un llibre: les obres de Molière. Quin detall!
Ens vam posar les botes
Detall en portar-nos el compte
Tête de cochon. Menjar ràpid de qualitat amb uns cambrers molt simpàtics. Excel·lents tartine i focaccete servides amb amanida i una immillorable cervesa local. Fantàstic!!

Val la pena tastar la cervesa local
Els plats!!

La salle au gardes és un bon restaurant, també amb vistes al riu, que té un excel·lent menú a 20 euros ideal per tastar la famosa tartiflette o la croziflette, gratinat fet amb crozets, pasta típica de la zona. Són uns petits quadrats de pasta de blat sarraí. La croziflette es cuina igual que la tartiflette amb la diferència que la pasta substitueix la patata i el formatge Reblochon es canvia per formatge Beaufort.


La croziflette
Le glacier des Alpes. No podeu passar per Annecy sense tastar els gelats d'aquesta famosa geladeria. Amb més de 40 sabors diferents, a destacar el de génépi: un licor d'herbes típic dels Alps.


Boníssims!!!
Un cop a l'any, el primer dissabte de novembre, se celebra al barri de Nouvel, un dels més nous de la ciutat, la Fête de la pomme et du Miel (festa de la poma i de la mel) i , sort la nostra, la vam poder gaudir. Allà els productors locals ofereixen els seus productes, essent les pomes i la mel les protagonistes encara que també trobareu formatges, embotits, macarons i el famós gatêau savoiarde, un pa de pessic molt flonjo que està diví. 
Cartell de la festa
Les diferents varietats de pomes
"Així o poc menys havia estat jo fins aquell moment, i així probablement hauria continuat si no hagués conegut la senyora de Warens,o si, encara havent-la conegut, no hagués viscut al seu costat prou temps com per contraure el dolç hàbit dels sentiments afectuosos que em va inspirar".
Confessions . J. J.Rousseau

A nosaltres, Annecy també ens va inspirar molts sentiments. I res més. A gaudir d'Annecy com ho vam fer nosaltres!


Enamorats d'aquesta perleta dels Alps

Fotos:
M. Clara Camps
Víctor Sanchis
Selfies: Carles Diago

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.