divendres, 6 de desembre del 2019

Salisbury, 5 coses a fer per una de les ciutats més autèntiques d'Anglaterra

Salisbury és una de les meves ciutats favorites d'Anglaterra, possiblement perquè és una de les més genuïnament angleses. Es troba a uns 80 Km de Bristol per la qual cosa vam arribar-nos-hi des d'allà tot i que també és possible aprofitar una escapada a Londres per anar-hi.

Els 5 imprescindibles de Salisbury

1. La seva catedral 
D'estil gòtic primitiu, la catedral de Salisbury presumeix de tenir l'agulla més alta de tot Anglaterra. Però, sense dubte, el que li dona més reconeixement és el fet que en el seu interior es guarda la Carta Magna millor conservada. La Carta Magna és un document redactat el segle XIII pel qual es declaraven els drets i deures de cada estament social i s'obligava al rei a respectar-los, això limitava al monarca el seu poder absolut. El rei es va veure obligat a signar-la davant les pressions dels barons que estaven tips dels seus constants abusos de poder. Es van fer 250 còpies però només 4 han sobreviscut i la de Salisbury és la millor conservada.
Un altre dels atractius de la catedral és que conserva el rellotge més antic del món en funcionament i per si tot això fos poc també llueix d'haver estat la font d'inspiració de Ken Follet per a la catedral de la seva novel·la Els pilars de la terra.
Vaja que és d'obligada visita. 

Exterior de la catedral
El famós rellotge

Sentint-nos reines medievals

La Carta Magna no es pot fotografiar així que ens conformem amb el rètol
Interior de la catedral amb l'original pila baptismal
El claustre

Enmig d'aquest paisatge tardorenc la catedral llueix d'allò més

Abans de marxar, al jardí exterior, busqueu l'estàtua de la Verge Caminant, és molt curiosa ja que és una representació poc usual de la Mare de Déu, obra de l'artista Elizabeth Frink.

La Verge Caminant

"En Tom es preguntava com devia ser la catedral de Salisbury. Una catedral era una església com qualsevol altra: era l'església on el bisbe tenia el tron. Però, en realitat, les catedrals eren més grans, més riques, esplèndides i sofisticades. Una catedral no era un túnel amb finestres" Ken Follet. Els pilars de la terra
 2. Els seus carrers i places 
El centre de Salisbury es recorre en un tres i no res, descomptant, però, l'estona que restareu bocabadats. Comenceu per arribar-vos a la Market place, la plaça on dimarts i dissabte té lloc el mercat. Té un aire tan medieval!

L'encantadora Market place, rodejada de pubs i restaurants
Després perdeu-vos pels seus carrers, molts d'ells amb noms d'oficis i admireu les seves precioses cases de fusta i, us explicaré un secret: en un d'aquests carrers, Queen Street, concretament al número 9, trobareu la William's Russell House, que en l'actualitat és una botiga de roba esportiva de muntanya, es diu Cotswold. Entreu. Dins hi trobareu les restes de l'interior d'una d'aquestes cases. Val molt la pena. 


Interior de la botiga Cotswold
Enmig d'aquests carrers i cases, a la cruïlla entre els carrers Silver i Minster, s'alça el Poultry Cross, un monument força curiós que indica el lloc on es trobava antigament el mercat. Fou construït el segle XIV i reconstruït el XVIII.


El Poultry Cross
3. El seu pub més antic
El Haunch of Venison és el pub més antic de la ciutat. Té 700 anys. Data del 1320 i en aquella època va servir per albergar els artesans que treballaven en la construcció de la catedral. És un lloc molt acollidor. La seva especialitat és la carn de cérvol i això és el que vam tastar. Ens va atendre un noi català que havia arribat a la ciutat per fer de fotògraf. Es troba al carrer Minster just al davant del Poultry Cross


Exterior del pub



L'estofat de cérvol

Més cérvol

"En Tom i l'Alfred van tornar enrere i van sortir pel pòrtic. Tenien les capes xopes per la pluja i, en Tom es va imaginar una gerra de cervesa i una tassa plena de brou a la vora del foc, en una taverna" Ken Follet. Els pilars de la terra

4. El Red Lion
Un antic hostal del segle XIII avui convertiT en hotel. Val la pena arribar-s'hi perquè l'edifici està molt ben conservat i té molt d'encant.


The Red Lion


5. El màgic Stonehenge
A poc més de deu quilòmetres de la ciutat es troba un dels monuments megalítics millor conservats del món: Stonehenge. Està format per quatre cercles concèntrics de pedres que daten entre el 3000 i el 2000 AC i que es troben alineats de manera que marquen la sortida i la posta de sol dels solsticis d'estiu i d'hivern. És possible que fos construït per celebrar-hi cerimònies relacionades amb el Sol, la Lluna, la fecundació o la mort però el veritable motiu de la seva creació encara ens és un misteri. El que sí us puc assegurar és que és un lloc màgic que desprèn una energia inusual. 
Per arribar-hi des de l'estació de Salisbury hi ha un autobús de línia regular però té la parada a uns dos quilòmetres del lloc per la qual cosa cal caminar molt. També hi ha un bus del propi Stonehenge que us durà també a les properes ruïnes d'Old Sarum. El preu és molt elevat al meu parer. Nosaltres, com érem quatre, vam fer números i ens va sortir més a compte llogar un taxi des de l'estació que ens va dur i després ens va tornar a Salisbury: Your taxi
Les entrades és recomanable agafar-les on-line. El preu és de 19 lliures.


Stonehenge té quelcom de màgic


Aneu-hi abrigats que sempre fa molt de vent

També es pot veure una mostra de vivendes neolítiques
"A circle of chalk, a ring of stone and a house of arches to call the far gods home" Bernard Cornwall.
Un cercle de guix, un anell de pedra i una casa d'arcs criden els déus llunyans a casa.

"A very Temple of the Winds" Thomas Hardy
"El temple dels vents

Fotos:
Víctor Sanchis
M. Clara Camps

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.