divendres, 1 de maig del 2020

De fires per Catalunya

Una de les coses que més ens agrada fer per casa nostra és anar a les fires, festes i mercats que s'hi celebren arreu del territori. El plaer de recórrer les parades d'aliments, d'artesans... o de conèixer les diverses varietats d'un producte i poder tastar coses noves és una de les experiències que ens agrada viure. Tot i que totes ens apassionen val a dir que les gastronòmiques són les nostres favorites.
De fires i mercats a Catalunya n'hi ha moltíssims. Tants que donarien per fer moltes entrades. Us he seleccionat aquí un per a cada mes de l'any. Me'n deixo molts així que em comprometo a seguir escrivint sobre aquest tema i compto amb la vostra ajuda. De moment, us apunteu al tast?

Gener, fira del fesol de Santa Pau
El fesol de Santa Pau és una DOP (Denominació d'origen Protegida) de les més conegudes. És un dels meus llegums favorits, ideal per menjar sol, acompanyant una bona botifarra o fins i tot amb verdura. Cada mes de gener, coincidint amb la festa de Sant Antoni Abat, se celebra en aquest preciós poblet de la Garrotxa, molt a la vora de la seva capital, Olot, aquesta fira. La seva gràcia recau, no tant sols en la compra d'aquest producte sinó sobretot en el fet que es pot gaudir d'uns tastos d'aquest llegum cuinats pels restauradors de la zona, cadascú amb la seva pròpia recepta. Moltes d'elles formen part de l'anomenada cuina volcànica (la cuina pròpia de la comarca, basada en un receptari tradicional). Aquests tastos s'anomenen La fesolada

El poble de Sta Pau s'omple de visitants per la fira del fesol

"Alçant lo front ple d'arraps
i soltant la llengua prompta
li contesta - Pues no ho saps?
Quina pregunta més tonta
arròs amb fesols i naps"
Teodor LLorente


Febrer, La festa de les torrades al Pla del Penedès
 La Festa de les torrades se celebra al Pla del Penedès pels volts de carnaval i  consisteix en aplegar-se al voltant d'una foguera per fer-se cadascú la seva pròpia torrada punxada a l'extrem d'una canya verda i una arengada, acompanyats d'un got de vi. De bon matí s'encén la foguera al so de les gralles dels grallers del Penedès. També hi ha tast de vins i podeu fer una passejada per les botigues d'artesania o intercanviar plaques de cava. 


Canyes preparades, a torrar!!

"Que l'arma més bona
davant l'espantall
és prendre a tot hora
torrades amb all"
Ricard Bonmatí

Març, Barcelona Beer Festival a l'Hospitalet del Llobregat
Els amants de la cervesa tenim al març la cita anual amb el Barcelona Beer Festival que se celebra al recinte de La Farga de l'Hospitalet de Llobregat. Durant tres dies aquest recinte es converteix en una de les trobades cerveseres més gran del món. Podreu tastar cerveses d'arreu i també tindreu gastronomia, ponències sobre aquest món... en definitiva el país de les meravelles d'aquells a qui ens agrada fer una bona birra.


Qui es pot resistir a una bona birra

"Cervesa, 
rius i mars de cervesa,
cervesa,cervesa,cervesa.
Per la ràdio escolto cançons d'amor
mentre el telèfon resta en silenci
i les parets es tornen amenaçants
i cervesa es tot allò que hi ha"
Charles Bukowski


Abril, Jornades Gastronòmiques del Pèsol del Maresme. Diverses poblacions del Maresme
Des de mitjans març i durant tot el mes d'abril tenen lloc a diverses poblacions del Maresme les Jornades Gastronòmiques d'un dels seus aliments més emblemàtics, els pèsols, que ells anomenen la perla verda. A cada localitat els restaurants més coneguts aporten un menú que té com a plat principal una recepta de pèsols i també unes tapes per tal que cadascú els pugui tastar com més li plagui. 


Gaudint d'una pesolada en un restaurant de Caldes d'Estrac


"Lo més bonic dels pèsols
és lo d'olor
i són la seva joia,
ses blanques flors,
ses blanques flors que semblen
un papalló,
un papalló que es posa
damunt d'un brot"
Jacint Verdaguer

Maig, Fira de l'espàrrec de Gava
La Fira d'espàrrecs Gava és una cita anual a la qual no solem faltar. A banda que els espàrrecs m'encanten i aquí es troben els millors, el que fa més especial per a mi aquesta fira és el concurs de paneres, lots i altres elements artístics amb productes del camp que hi té lloc tots els anys. Es fan veritables obres d'art. Llàstima que siguin tan efímeres! Es premien les millors i també els millors lots d'espàrrecs. Compta també amb una mostra gastronòmica, GastroGavà, per potenciar aquest producte del Parc Agrari del Baix Llobregat  i un espai infantil i pedagògic.


Fan veritables obres d'art amb els espàrrecs

"Tot fregint espàrrecs
me'n cantaves les excel·lències
i jo ja en notava l'olor de cotó
i em bullia la sang"
Laia Noguera

Juny, Fira de la cirera d'en Roca d'Arenys de Munt (actualizat 2022, aquesta fira s'ha deixat de fer per manca de producció)
La cirera d'en Roca és un tipus de cirera molt especial i poc coneguda per aquells que no són d'Arenys de Munt. Diuen els autòctons que el seu origen es remunta a l'època de la fil·loxera i les necessitats del municipi de trobar altres mitjans de supervivència. Deu el seu nom a la família Roca que, juntament amb la família Umbert, van estendre el seu conreu per tot el municipi. El cert és que és la cirera més gustosa que he tastat mai i és per això que cada 24 de juny, diada de Sant Joan, pugem a Arenys de Munt a gaudir de la Fira de la Cirera d'en Roca i ens portem uns quants quilets a casa. Només es pot gaudir pels volts de sant Joan però les que us porteu a casa us duraran força dies, o no. 


Les cireres d'en Roca són les meves favorites

"Tot sol, amb les cireres s'alegra el més infant,
i en ses mans bellament saltironen i dansen,
I quin obrir-se els ulls que miren, i no es cansen,
les joies de l'estiu que tenen al davant!"
Josep Carner


Juliol, Fira del tomàquet del Vallès a Santa Eulàlia de Ronçana
La Fira del tomàquet del Vallès la vam descobrir per casualitat i ens va agradar força.Té lloc al Centre Cívic La Fàbrica i us permet tastar totes les varietats de tomàquet que es conreen al Vallès, dur-vos a casa un llibret amb totes les varietats que s'hi coneixen, en un intent de recuperar espècies antigues, i fins i tot participar en un Showcooking amb receptes on el tomàquet és l'ingredient principal o visitar els horts. A més trobareu tot tipus de productes que es fan amb tomàquet com ara melmelades o samfaines i també oli i pa artesans. 



Les compres a la Fira del Tomàquet del Vallès

"Déu ens dó ser catalans
per menjar bon pa amb tomàquet
amb un raig d'oli discret
i un pols de sal si fa falta;
pa de pagès si pot ser
que és més saborós que els altres
i tomàquet ben madur
però que no ho sigui massa"
Miquel Martí i Pol

 Agost, festes Majors arreu de Catalunya
Agost es el mes de les festes majors per excel·lència. Podem trobar-ne moltes arreu del nostre territori, un bon grapat concentrades al voltant del dia 15, festivitat de la Mare de Déu d'agost, i en la gran majoria d'elles hi ha lloc per a la gastronomia, ja sigui amb les paradetes de productes típics, amb els tastos, les botifarrades , les paelles o les sardinades populars. A Barcelona les més destacades són les festes de Gràcia i les de Sants, a les quals no hi solem faltar, també celebren la seva festa Badalona, Igualada, Martorell etc


Els carrers guarnits per la Festa Major de gràcia són un dels tòpics festius més coneguts del l'estiu

"És festa perquè t'estimo
i em perdo dins dels teus ulls
i, dins els teus ulls, camino
pels negres carrers curulls
de gent que riu i que canta
mentre balla la geganta
mig princesa, mig pagesa,
dins d'un blau de festa encesa
amb el sol per tamborí"
Jordi Sarsanedas


Setembre, Mostra de vins i caves de Catalunya
Coincidint amb les Festes de la Mercè arriba a Barcelona cada setembre la Mostra de Vins i Caves de Catalunya. És una ocasió única de descobrir els vins i caves dels molts cellers de casa nostra així com de gaudir de la gastronomia que també s'hi ofereix. La Mostra és l'aparador de les DO de Catalunya i a més de tastar els diferents vins i caves podem acostar-nos també a la seva producció i conèixer els diferents oficis que s'hi relacionen: els ceps, les vinyes, els cellers, els viticultors, els enòlegs o els sommeliers. Durant les seves diferents edicions, enguany serà la 40a, la mostra ha canviat diverses vegades d'ubicació: el Port Vell, l'Arc de Triomf...La darrera edició s'ha traslladat al Mercat de St Antoni.


Imatge de la darrera Mostra al barri de St Antoni

"El dia torça el coll
com una espiga plena
la nit és tota per nosaltres
encén el vi"
Joan Vinyoli


Octubre, Fira de la Castanya a Viladrau
La Fira de la Castanya se celebra a Viladrau des de 1995, a finals d'octubre coincidint amb la festa de la Castanyada. Les castanyes més populars de Catalunya són, sense dubte, les de Viladrau. L'entorn de la Fira és un luxe total: el Parc Natural del Montseny, reserva de la Biosfera i el que ofereixen: tast de productes, fira artesana, passeig pels castanyers, torrada de castanyes a la foguera central, menús de castanyes als restaurants, exposicions, concursos... Un consell, si voleu gaudir dels diferents menús amb castanyes dels restaurants, reserveu amb temps, s'omplen de gom a gom. 


Es poden torrar castanyes en una gran foguera al mig de la plaça

"Com un ocell migrador
torna 
    la castanyera
amb ales de fum
   de llenya
mirada
  de carbó encés
i alè de tardor
   propera"
Lola Casas


Novembre, fira de la ratafia a Santa Coloma de Farners
La ratafia és una licor típic català elaborat de forma artesana amb aiguardent i herbes remeieres. Se sol fabricar pels voltants de Sant Joan que és quan aquestes herbes estan en el seu moment idoni. A Santa Coloma de Farners, capital de la ratafia,  la Fira de la ratafia se celebra al novembre. Els carrers s'omplen de paradetes de tot tipus, no només amb la beguda sinó també amb tot allò que es pot elaborar a partir d'aquesta: coca, magdalenes, confitures, infusions, cerveses .. Jo he de reconèixer que la ratafia m'agrada més per cuinar que no pas per prendre-me-la beguda. Els restaurants ofereixen també un menú basat en la cuina d'aquesta especialitat de la qual hi ha moltes receptes i algunes de ben antigues. També es fan tallers per aprendre a fabricar la popular beguda de qui tothom creu tenir la millor recepta. 
Ah i no podeu marxar de Santa Coloma sense tastar les seves famoses galetes, les galetes Trias

La fira de la ratafia és una bona opció per descobrir aquest licor tan nostre

"Un massa ardent xarop
d'herbes de juny em vas posar a la copa
del comiat, que em vaig quedar morint
de set de tornar a veure't"
Joan Vinyoli


Desembre, fira del Gall a Vilafranca del Penedès
La Fira del Gall se celebra als voltants de Nadal, per la festivitat de Sant Tomàs, a la capital de l'Alt Penedès. Es tracta d'una fira amb més de 350 anys d'història,  que vol donar a conèixer la varietat del gall negre del Penedès. La fira consta d'un mercat d'aus i exposició, un concurs, un celler amb botiga i degustació de vins amb DO Penedès, un espai gastronòmic de cuina d'aviram on es pot tastar el gall negre de la comarca i una fira d'artesania. Un trenet recorre els diferents espais de la fira.
No us oblideu de provar les famoses catànies, dolç típic de la comarca. 


Molt recomanable l'espai gastronòmic de cuina d'aviram o no falten les famoses catànies


"M'he guanyat cada lloança
cada crit d'admiració!
Soc el símbol de la França!
I al corral, quan ve pitança
jo l'estreno, gall que só.
Josep Carner

Ja us he dit abans que n'hi ha moltíssimes més. Això és només un tast ( mai millor dit). En algunes hi hem estat, d'altres hem sentit a parlar i les tenim pendents i d'altres no coneixem la seva existència i de ben segur que són molt interessants. Deixeu en els vostres comentaris les que vulgueu i ens arribarem a conèixer-les. Ho estem desitjant.

Fotos
Víctor Sanchis

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.