divendres, 26 de juny del 2020

Rotterdam, una ciutat de futur ancorada en el passat

Rotterdam és una ciutat d'aquelles que sorprenen gratament, que superen amb escreix les expectatives amb les que hi vas. I és que la segona ciutat més important d'Holanda ha apostat fort per l'arquitectura i ha guanyat, convertint-se en una ciutat d'obligada visita per als amants dels edificis i anomenada Ciutat de l'Arquitectura 2019/20 però sempre sense perdre la seva autenticitat. És per això que voldria diferenciar dues Rotterdam diferents; la del futur i la del passat.

La Rotterdam del futur

Després de ser bombardejada durant la 2a Guerra, la ciutat va resorgir de les seves pròpies cendres i ho va fer de la mà dels més coneguts arquitectes, Norman Foster en va ser un, que han fet del seu skyline un dels més moderns d'Europa. Anem a recorre'l:

Estació central
Serà, probablement, el primer que veureu en arribar a la ciutat. És un modern edifici, del 2014, amb molta llum natural gràcies a la quantitat de vidre emprat en la seva construcció. La porta principal és com una gran fletxa que apunta al centre de la ciutat. És totalment sostenible ja que el revestiment de la coberta està format per més de 130 mil plaques solars, un dels més grans projectes d'energia solar d'Europa. 

La porta principal és una gran fletxa que assenyala la ciutat

Les cases cub
Van ser dissenyades per l'arquitecte holandès Piet Blom a finals dels anys 70. Es tracta d'un dels projectes més avantguardistes de la ciutat, un bloc de cases on cada habitatge té forma de cub amb una inclinació de 45º. La idea era representar una mena de bosc on les parets de les cases, en total 32, representarien els troncs dels arbres i les teulades serien les copes. Una d'elles es pot visitar. 

Les avantguardistes cases cub
L'edifici llapis
Just al costat de les cases cub trobem aquest original edifici, conegut com l'edifici llapis degut a que la seva forma recorda un llapis gegant. 
Tant les cases cub com l'edifici llapis es troben al barri de Blaak

L'edifici llapis, just al costat de les cases cub

Markthal
Jo que soc una enamorada dels mercats, amb aquest vaig xalar de valent. La seva construcció va ser motivada per la prohibició del país de vendre aliments a l'aire lliure. Diuen que els seus arquitectes es van inspirar en el mercat de la Boqueria de Barcelona. L'edifici, espectacular, allotja també habitatges en els seus laterals. La part interior està decorada per una espècie de collage titulat El corn de l'abundància que representa tots els productes que es poden trobar: fruites, verdures, carn, peix, flors... així com edificis de la ciutat o natures mortes, que tant agradaven als pintors holandesos. Fou inaugurat el 2014 i es troba també a la zona de Blaak.


Detall del mural en forma de collage El corn de l'abundància


L'impressionant mercat 



La torre Euromast
Es va construir entre el 1958 i el 1960 per a l'exposició Floriades. L'Euromast és la torre més alta de la ciutat, 185 metres. S'hi pot pujar fins al capdamunt amb un ascensor panoràmic anomenat Euroscoop per gaudir de les fantàstiques vistes i del seu restaurant i fins i tot es pot passar la nit en una de les seves dues luxoses  suites, una orientada a cada costat, de preu desorbitat, com us podeu imaginar. 

La torre inaugurada el 1960
Val molt la pena pujar fins a la terrassa amb l'ascensor panoràmic

El pont Erasmus
Aquest pont de disseny futurista és anomenat pels locals el cigne, per la forma de la seva torre. Té una llargada de 800 metres i connecta la part nord de la ciutat amb la part sud. Fou inaugurat l'any 1996 i es considera el pont llevadís més gran d'Europa. Les millors vistes del pont s'obtenen, sense dubte, des de l'Euromast.

El pont Erasmus

La torre KPN
Es tracta d'un modern edifici d'oficines de 96 metres d'alçada, projectat per l'arquitecte italià Renzo Piano i que fou inaugurat al 2000. Es troba just al peu del Pont d'Erasmus.
La KPN tower

La Rotterdam del passat

L'hotel New York
És sense dubte, un dels edificis icona de la ciutat. A finals del segle XIX el port de Rotterdam era un dels més importants d'Europa. És en aquella època que es crea la Holland-Amerika Lijn, la HAL,  una companyia que oferia servei en aquells que volien emigrar al continent americà. Com el negoci funciona, a principis del segle XX es construeixen les noves oficines de la HAL. Aquestes es mantindran fins ben entrat el segle XX, als anys setanta, quan entren en crisi degut a la forta competència del transport aeri. Llavors traslladen la seu a Seatle i posen en venda l'edifici que després d'un procés de remodelació interior, es convertirà en l'hotel New York. L'exterior es conserva tal qual era mentre fou la seu de la companyia. Nosaltres vam "escapolir-nos" dins l'hotel per veure com era. Fantàstic.
Un consell, arribeu-vos amb el taxi aquàtic, us deixarà a la porta i gaudireu d'un transport ben original.

El carismàtic hotel New York



Arribar amb taxi aquàtic és una molt bona opció



La Catedral
És coneguda com a Gran església (Grote Kerk). Edificada a l'edat mitjana, va resultar molt malmesa durant els bombardejos de la 2a guerra i els habitants de la ciutat van voler-la reconstruir. Està dedicada a St Llorenç. A l'exterior trobareu una estàtua del fill predilecte de la ciutat, Erasme de Rotterdam que fou un humanista, filòsof, filòleg i teòleg que va viure a cavall dels segles XV i XVI.

Façana de la catedral de Rotterdam


L'estàtua d'Erasme de Rotterdam, fill il·lustre de la ciutat


Precisament per commemorar els bombardejos, l'any 1953 fou inaugurada una escultura anomenada La ciutat destruïda que  representa un home sense cor que simbolitza la ciutat després dels atacs aeris de l'any 1940. El seu autor va viure en persona aquests atacs.

La ciutat destruïda

Una altra escultura davant la qual val la pena aturar-se un moment és la Cascada. Formada per divuit bidons d'oli que simbolitzen el port de la ciutat i la seva relació amb l'economia i les reserves finites que acaben esgotant-se i provocant èpoques de crisis.Els bidons cauen en forma de cascada des del cel, amb algunes figures humanes entre mig. El seu autor es va inspirar en La pesta de Viena.

                    La cascada

Delfshaven
És el meu barri favorit. Ideal per arribar-se passejant a mitja tarda i quedar-se a sopar. És un barri històric, molt autèntic i amb molt d'encant. Un dels pocs que va sobreviure als bombardejos de la 2a Guerra mundial. És com una mena de port interior de la ciutat i té molts edificis força interessants. Aquí heu de veure el De Delf, rèplica d'un vaixell de guerra del segle XVIII i fer una cervesa artesana a la cerveseria De Pelgrim. 
Visiteu també l'església, on es van reunir, al segle XVII, la colònia d'anglesos que s'havien establert a la ciutat i van celebrar la darrera missa abans de partir cap a Amèrica. 
També hi ha un antic molí de gra que dona encara més autenticitat al barri.

El barri té uns edificis molt interessants
L'antic molí de gra


Racons amb encant 

Si us agrada la cervesa, obligat provar la de De Pelgrim, la fabriquen ells


Het Park
Al costat de l'Euromast i connectat directament amb la torre, aquest parc és un veritable oasi dins la ciutat. Val la pena passejar entre plantes, ponts de fusta i ànecs. A l'estiu també s'hi fan concerts.

Het Park



Un bon lloc per passejar



L'Ajuntament
L'Ajuntament de la ciutat, construït a principis del segle XX, és un dels pocs edificis que va sobreviure als bombardejos de la ciutat el 1940. És un edifici majestuós que val la pena descobrir.
A la seva façana podem admirar diverses escultures, com la mare de Déu patrona de la ciutat i d'altres que representen els valors i les virtuts.  A la torre, que destaca per la seva alçada, trobem un àngel daurat, simbolitzant la pau.
El trobareu al carrer de Coolsingel, un dels més animats de la ciutat.

L'Ajuntament de la ciutat

La Witte Huis
La Witte Huis, Casa Blanca, presumeix de ser el primer gratacel d'Europa. Data de finals del segle XIX i és d'estil Art Nouveau. Té deu plantes i a l'igual que l'Ajuntament, també va sobreviure als bombardejos de la 2a guerra, tot i que en una de les seves parets laterals es poden veure els estralls que aquests van fer a l'edifici. Es troba al Port Antic. Als baixos s'ubica l'elegant cafè Het Witte Huis.

Witte Huis. L'elegant edifici Art Nouveau

Kinderdijk
Tot i que no esta al mateix Rotterdam, Kinderdijk es troba molt a prop de la ciutat, a uns 15 Km. S'hi pot arribar amb transport públic - us recomano el waterbus- o amb cotxe
Es tracta d'una zona formada per dinou molins, patrimoni de la humanitat per la Unesco, que daten del segle XVIII. Es varen construir per evitat inundacions a la zona dels pòlders (porcions de terra guanyades al mar). Hi ha dos molins que són visitables per dintre. Tot el conjunt configura un racó únic, de fet és el lloc amb més molins junts que podreu trobar. El paisatge és molt, molt bonic i us atipareu de fer fotos. Podeu comprar les entrades per la seva pàgina web o al Centre de visitants. El preu és de 16 euros i inclou una audioguia. 

El paisatge que configuren els dinou molins és molt bonic


Dos dels molins són visitables per dintre

Si voleu dinar per la zona, us recomano el Buena vista cafe, un lloc molt acollidor amb menjar típic. Tasteu els Poffertjes, unes postres típiques holandeses, semblants als bunyols, que estan molt bones.

Els poffertjes

"Per a l'home feliç tots els països són la seva pàtria". Erasme de Rotterdam

Fotos
Víctor Sanchis
M. Clara Camps

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.