dimecres, 29 de setembre del 2021

Montblanc: cultura, natura i gastronomia.

Uns quants bloguers de Bcn Travel Bloggers hem passat recentment un cap de setmana per Montblanc i els seus voltants descobrint la gran varietat d'atractius dels quals gaudeix aquesta població, capital de la Conca de Barberà.

A partir d'aquesta fantàstica experiència, tot seguit us donaré quatre raons per anar corrents a descobrir-la, tres llocs excepcionals on dinar i un allotjament de somni. 

Les quatre raons:

1. Visita a Montblanc Medieval

Només arribar dirigiu-vos a l'Oficina de Turisme on us atendran de meravella i agafeu una visita guiada pel barri antic. Us encantarà i a més podreu accedir a llocs on no ho podríeu fer sols, com ara una torre de la muralla. Podreu fins i tot recórrer un tros de l'antic camí de ronda. Si hi aneu amb nens, agafeu la visita guiada familiar i veureu com xalen de valent.

A punt per començar a explorar la ciutat (foto de Montblanc Medieval)

Visitareu, entre d'altres, l'antic hospital de Santa Magdalena, un preciós edifici gòtic i renaixentista; l'església de Santa Maria, coneguda popularment com La catedral de la Muntanya i que es troba sobre un petit promontori que domina la ciutat, les diferents portes d'accés al recinte medieval així com la torre de Pere III,  una de les torres de la muralla i un tram del camí de ronda.

Interior de l'antic hospital de santa Magdalena

Façana de l'església de sta Maria coneguda com La catedral de la muntanya

Carrers com ara el carrer Major o el de la Plebania són una delícia que cal assaborir. Aquest darrer, que uneix el carrer Major amb la plaça de l'església, és sens dubte el més fotografiat de tot Montblanc ja que conserva dos arcs ogivals de pedra que li confereixen un gran atractiu.

Carrer de la Plebania

"No sabem on i com
però remuntarà, sens dubte,
i és del tot inútil brandar
treballades cuirasses de maduresa.

La sageta d'una traïció tensada
des dels arcs de la infantesa

ens destrossarà el cor!

Josep Civit i Mateu, poeta montblanquí

 2. El museu del Pessebre

El museu del pessebre ubicat al centre de la ciutat és l'únic d'aquestes característiques de tot Catalunya. Consta de tres plantes, molt ben ambientades, on s'exposen diorames de Pessebres (1a planta) i també referents a la Passió (2a planta), la tercera està reservada a exposicions temporals. Tant si us agrada tot el referent als temes nadalencs, aquest és el nostre cas, com si no, el museu no us decebrà. 

A la primera planta trobareu els diorames de Pessebres

A la segona, els de la Passió

3. Els Molins de la Vila

Els Molins de la Vila es troben a poca distància del centre de la ciutat, a la carretera de Prenafeta. Són dos molins fariners hidràulics de l'edat mitjana que van estar en funcionament fins al segle XIX. Del molí més petit, conegut com el molí Xiquet, només queden algunes restes, en canvi el més gran, el de la Volta, es troba molt ben conservat. Es nodreixen de les aigües dels rius Francolí i Anguera. Des del 1994 es troben oberts al públic i la visita es gestiona a través del Museu de la Conca de Barberà. És una visita molt recomanable tant per a adults com per a nens, que xalaran de valent sentint-se moliners per una estona.

Detall de l'exterior

El molí de la Volta, el més gran i ben conservat

4. Les pintures rupestres del Mas d'en Llort

Una experiència molt interessant és la caminada per descobrir les pintures rupestres del Mas d'en Llort. Es tracta d'una ruta circular de 8,5 Km que parteix de Rojals, concretament del Corral de la Marieta i que enmig d'uns paisatges fantàstics, ens duu a descobrir tres abrics de pintures rupestres: dos del Paleolític i un del Neolític, declarats Patrimoni de la Humanitat. La ruta es fa en unes 4,5 a 5 hores. L'heu de gestionar a través de la Cooperativa Reboll

Les pintures rupestres

El premi no són sols les pintures, també és el camí

El grup en un dels abrics de pintures rupestres (Foto de Montblanc Medieval)

Els tres restaurants:
 
1. Can Maginet

El restaurant Cal Maginet es troba a Vilaverd, a cinc minuts amb cotxe de Montblanc. És una casa rural on també tenen allotjament. Vam veure les habitacions - no les vam provar perquè no ens hi vam allotjar- i semblaven molt confortables, grans i espaioses. El dinar ens va agradar moltíssim. Vam fer un tast de diversos primers, segons i postres i estaven tots per llepar-se els dits. Destacaria les patates amb allioli de codonys, el pop amb salsa de cacauets, la coca de ruca i pernil ibèric i la cansalada cuita a baixa temperatura amb foie i camagrocs. Un molt bon lloc per dinar o sopar.

Cal Maginet


Un dels plats estrella, la cansalada a baixa temperatura amb foie i camagrocs

2. El Molí d'en Mallol

El Molí d'en Mallol es troba al centre de Montblanc, al costat de l'oficina de turisme i és un lloc molt, molt recomanable. Aquí vam sopar, un àpat que recordaré sempre més ja que constava de deu tastets, a quin millor, més unes postres i cadascun d'ells maridat amb un vi o cava diferent dels cellers de la zona. Vam resistir com uns campions. A destacar la xocolata amb foie i el bacallà també amb foie fresc i ceps o la patata brava, el caneló de marisc o l'ou trufat. Tot genial! El lloc també és molt acollidor. El menú degustació que vam fer es pot fer habitualment però sempre amb reserva prèvia.

La patata brava

El bacallà amb foie i ceps en confit



El molí d'en Mallol

3. La Parra, jardí gastronòmic

La Parra, jardí gastronòmic, també en ple centre de Montblanc, està ubicat en una finca centenària on gaudir a l'aire lliure d'un dinar o sopar o simplement d'un vermut de migdia. També té un espai chill-out on prendre una copa a la fresca les nits d'estiu. Igual que als anteriors vam fer un tast de diferents especialitats que també ens van agradar molt. D'aquí destacaria les croquetes- les d'albergínia, les meves preferides - les gyozes o el corder desossat amb taronja i romaní. Bon lloc i bon ambient.

Excepcional el corder desossat amb taronja i romaní


Bon ambient a la Parra, jardí gastronòmic

 L'allotjament:

El mas de l'Arlequí

A Rojals, a una mitja horeta de Montblanc, això sí, per una carretera amb força revolts, vam trobar un dels nostres allotjaments favorits, el Mas de l'Arlequí, una casa rural de cinc habitacions enmig d'un paisatge excepcional, el que li proporcionen les muntanyes de Prades que l'envolten. Els seus propietaris, l'Àlvar i l'Anna, han fet de la casa un lloc de somni, ideal per desconnectar i gaudir de l'aire pur. La casa està plena de racons encantadors on oblidar-te de tot i mimar-te: un chill-out amb vistes, una zona d'hamaques, una piscina de disseny i diverses zones de taules i cadires on prendre un vinet amb autèntica comunió amb la natura. Perquè no us hagueu de moure, si no voleu, ofereixen els àpats. L'esmorzar, amb embotits de qualitat i melmelades casolanes posen la cirereta al pastís. Ofereixen també llogar la casa sencera per a grups entre 10 i 12 persones. 

El Mas de l'Arlequí

El chill-out amb vistes

Raconets ideals per fer un vinet amb vistes excepcionals

Ja veieu, doncs que ho vam passar genial i que de ben segur repetirem.
Vull donar les gràcies a tots els que van col·laborar a fer d'aquest cap de setmana un temps inoblidable, l'oficina de turisme de Montblanc amb en Quim Queralt, el Museu de la Conca de Barberà, el Museu del Pessebre, la Cooperativa Reboll, els restaurants Can Maginet, El Molí d'en Mallol i la Parra, jardí gastronòmic i la Casa Rural Mas de l'Arlequí.

Fotos:
Víctor Sanchis
Més info i fotos als destacats d'Instagram

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.