dijous, 23 de desembre del 2021

Praga. Cinc llocs que heu de conèixer

 Praga és, al meu parer, una de les capitals amb més encant d'Europa. Tothom que la visita no deixa d'anar a veure el pont de Carles, el rellotge astronòmic o el castell però Praga és molt més que això. No podeu marxar de Praga sense veure aquestes cinc joies que tot i no tan conegudes com les anteriors, valen molt la pena.

1. El Clementinum

El Clementinum fou la seu del col·legi dels jesuïtes i de la Universitat. Des del segle XVIII acull una biblioteca barroca, una meravella que ens va deixar bocabadats. Conté aproximadament uns vint mil llibres - la majoria de teologia i en diversos idiomes, alemany, italià i llatí principalment-  i una col·lecció de globus terraqüis. La visita s'ha de fer amb guia. La trobareu en diferents llengües i horaris. Inclou també la pujada a la torre astronòmica, des de la qual hi ha unes vistes excel·lents de la ciutat. Això sí, cal que pugeu 172 graons per una escala de cargol, però val la pena l'esforç. La torre fa 52 metres i dalt de tot es troba una estàtua d'Atles. També podreu veure una excel·lent reproducció del Còdex de Vysehrat, un dels manuscrits medievals més valuosos d'Europa, fet per celebrar la coronació del rei Vratislav II.

Recordo especialment el moment en què la guia, després d'ensenyar-nos el Còdex, va encendre els llums de la biblioteca i aquesta se'ns va aparèixer en tota la seva immensitat. Va ser un moment màgic. La biblioteca es manté a fosques per preservar les enquadernacions dels llibres de la radiació ultraviolada.

La biblioteca barroca del Clementinum

"No n'hi ha prou amb la visió; ha de combinar-se amb l'aventura. No n'hi ha prou amb mirar l'escala; cal pujar-la".
Václav Havel

2. El Rudolfinum

El Rudolfinum és la sala de concerts més coneguda de la ciutat. Ubicada en un edifici neorenaixentista, és la seu de l'orquestra filharmònica txeca. Hi ha concerts pràcticament a diari i val la pena aprofitar per gaudir-ne d'un i de passada poder veure per dintre aquest meravellós edifici. Nosaltres vam agafar unes entrades per 6€ i vam sentir un quartet de corda que ens va agradar molt. 

Exterior del Rudolfinum, un edifici neorenaixentista

Sala de concerts

"La nostra vida quotidiana està bombardejada d'atzars, més exactament de trobades fortuïtes entre la gent i els fets, allò que en diem coincidències: en Tomàs apareix a la cerveseria en el moment en què la ràdio toca Beethoven." 
Milan Kundera. La insuportable lleugeresa de l'ésser

3. Les sinagogues

Les sinagogues de Praga són de les més boniques que he vist mai. L'Espanyola, és sense dubte, la més coneguda i visitada però val la pena veure-les totes, o al menys alguna més ja que cadascuna té els seus detalls i les seves peculiaritats. Podeu agafar una entrada combinada, trobareu aquí tota la informació. Nosaltres vam agafar una entrada que ens permetia visitar-ne quatre:

- La sinagoga Maisel, data del segle XVI, d'estil renaixentista. Fou restaurada posteriorment en estil barroc.

Interior de la sinagoga Maisel

- La sinagoga Pinkas, una de les més interessants ja que dona accés al cementiri jueu. És un homenatge a totes les víctimes de l'holocaust del país la qual cosa fa que es consideri l'epitafi més llarg del món.

El cementiri jueu, una visita molt impressionant

Interior de la sinagoga Pinkas, l'epitafi més gran del món

- La sinagoga Espanyola, és la més coneguda i visitada. També és la més espectacular. És d'estil neoàrab. Té dos pisos d'alçada. Al segon pis es poden veure diversos objectes a mode de petit museu.

Interior de la sinagoga Espanyola, la més espectacular

- La sinagoga Klausen, construïda a finals del segle XVI i reconstruïda posteriorment, és d'estil barroc. El seu nom prové del lituà i significa escoltar.

Ubicació de les sinagogues al barri jueu de Josefov

"- És difícil fotografiar una estació de tren?                                                      - És més fàcil que qualsevol altra cosa- va respondre Svejk- perquè no es mou, roman quieta en el  mateix lloc i no cal demanar-li que ens somrigui".
Jaroslav Hasek. Les aventures del bon soldat Svejk
 

4. El mur de John Lennon

Sí, és només una paret pintada però realment és molt més que això i és de visita obligada si us agraden els Beatles i alguna vegada heu ballat alguna de les seves cançons. La iniciativa va sorgir després de l'assassinat de John Lennon, per cert un 8 de desembre, el mateix dia que nosaltres vam visitar el mur. I el que va començar com un homenatge, amb la seva imatge pintada, s'ha convertit en un lloc, símbol de la llibertat d'expressió. Es troba a l'illa Kampa, davant de l'ambaixada francesa.

Davant del mur

" Només qui els coneix està capacitat per pintar els jutges. Els jutges volen ser pintats com van ser pintats els jutges en el passat, i això només ho puc fer jo".
Frank Kafka. El procés

5. El carrer Kozeluzsca

Ostenta el rècord de ser el carrer més estret de la ciutat. I ho és. Tant, que cal un semàfor per evitar que dues persones es trobin al mig ja que no podrien passar. El seu origen està en un espai entre edificis que exercia de tallafoc en cas d'incendi ja que després del gran incendi de la ciutat, al segle XVI es va imposar aquesta mesura per evitar que el foc es propagués amb facilitat per les cases de fusta. Dona accés al restaurant Vinarna Certovka, per això molta gent coneix amb aquest nom el carrer. 

Feu cas del semàfor si no us voleu quedar encastats al mig del carrer
 

"Una persona sense poder, anhelant escapar de la seva ansietat, usualment troba només dos camins: escapar més enllà del poder hostil o convertir-se en poderós ell mateix. La por engendra somnis de grandesa.
Ivan Klima. L'esperit de Praga

Trobareu més fotografies als destacats d'Instagram

Llegiu aquí l'entrada sobre la ruta Kafka per Praga




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.