dimecres, 12 de gener del 2022

Tirana. La desconeguda capital europea

 Tirana és una de les capitals europees més desconeguda, injustament desconeguda, ja que la capital d'Albània té tots els ingredients per gaudir, al menys un parell de dies, de tots els atractius d'una gran ciutat.

Us proposo vuit llocs molt interessants de la capital albanesa

1. La plaça Skanderbeg

És la plaça principal de la ciutat i, com no podia ser menys, està dedicada al seu gran heroi nacional, venerat per la defensa del país en la batalla contra l'imperi otomà. Una estàtua de l'heroi presideix la plaça, que és força gran. Si hi aneu en època nadalenca trobareu un mercat i unes il·luminacions molt maques. De fet a totes les ciutats albaneses hi ha il·luminacions molt, molt vistoses.

Al costat de la plaça trobareu la mesquita d'Et'hem Bey, la més important de la ciutat, que es pot visitar, i la torre del rellotge.

L'estatua d'Skanderbeg i el minaret de la mesquita


2. El Bunk'Art 2

El Bunk'Art 2 és un museu que permet conèixer per dins com era un dels molts búnquers antinuclears construïts durant l'època del comunisme pel seu líder Enver Hoxha que tenia la paranoia que havia de ser envaït. 

El preu de l'entrada és de 5€

L'entrada al Bunk'Art 2

Interior del museu

3. El castell

L'únic que es conserva de l'antiga fortalesa, la fortalesa de Justinià, és un tros de muralla i alguna torre. Actualment s'ha convertit en un centre comercial amb botigues i restaurants. Un bon lloc per fer unes copes o menjar alguna cosa. Molt freqüentat pels locals. Destaco la Cioccolateria italiana on vam prendre una xocolata que estava boníssima. Just al davant trobareu el centre comercial Toptani, un dels més coneguts de la ciutat.

Les restes del castell avui convertit en centre comercial

4. El Nou Basar (Pazari i Ri)

Reconstruït al 2016, és una de les zones amb més ambient de la ciutat. Podeu trobar tot tipus de parades tant d'alimentació com d'objectes diversos. Aquí vaig comprar el famós te de muntanya, conegut pels seus molts efectes beneficiosos sobre la salut. 
Però sens dubte el que més ens va agradar aquí és el restaurant Markata e peshkut on menjar tot tipus de peix fresc a molt bon preu i en un bon ambient.

Una de les parades del basar que més em va agradar

L'entrada al Markata e Peshkut


Pots triar el que vols que et cuinin

5. La catedral Ortodoxa

Situada a poca distància de la plaça Skanderbeg, la catedral ortodoxa, anomenada de la Resurrecció de Crist, és un edifici força espectacular, sobretot de nit quan està il·luminada. Es una de les esglésies ortodoxes més grans d'Europa, de construcció nova, va ser inaugurada el 2012. Val la pena visitar-la també per dins ja que està plena d'icones pintades pels monjos del mont Athos.

La catedral ortodoxa, un edifici força espectacular

Observant amb detall l'iconostasi

6. La catedral de Sant Pau

És l'església catòlica de Tirana. El trenta per cent dels albanesos professen la religió catòlica, front al seixanta per cent que són musulmans.  
La catedral és també de nova construcció, inaugurada el 2001 i té un dels seus vitralls, el de l'esquerra de la porta principal dedicat al Papa Juan Pau II i a la mare Teresa de Calcuta que va néixer aquí. A la part exterior també es pot veure una estàtua dedicada a la mare Teresa.

Exterior de la catedral amb l'estàtua de la mare Teresa de Calcuta, nascuda aquí

7. El barri de Blloku

A escassa distància del centre, el barri de Blloku és un dels barris de moda de la capital. Ple de restaurants i locals d'oci, és un barri animat, sempre ple de gent. Però no sempre ha estat així. Durant el règim comunista fou un barri exclusiu per als membres del politburó i només ells hi podien accedir. Ara, paradoxalment, podem trobar un memorial dedicat a tots els presos polítics del règim comunista que està fet amb un tros de mur de Berlín cedit pels alemanys.
Val la pena fer un volt per aquest barri modern i gaudir d'algun dels seus locals o les seves terrasses.

El memorial als presos polítics del règim comunista, un tros de mur de Berlín

 Blloku, el barri de moda

8. Arena Center

L'Arena Center és un complex comercial que allotja l'estadi Arena Kömbetare, l'estadi olímpic més gran d'Albània, on juga la selecció de futbol albanesa; l'hotel Marriott i un centre comercial. L'estadi és conegut com L'Air Albania Stadium ja que la companyia aèria és la patrocinadora, i està concebut com si fos un amfiteatre grecoromà. Es troba a la plaça d'Itàlia.

L'Arena Center, comprèn l'estadi i l'hotel Marriott

Les bones adreces

Per dinar, a banda del Markata e Peshkut, que heu vist abans, us recomano el restaurant Oda , un restaurant de menjar tradicional albanès, molt a la vora de la plaça Skanderbeg, amb una relació qualitat preu molt interessant. Aquí podreu tastar entre d'altres especialitats, el Fërgesë, un plat tradicional molt popular a Tirana, elaborat amb ous, pebrot i formatge d'ovella i que està molt i molt bo.

El Fërgesë

Pel que fa a l'allotjament nosaltres vam dormir a l'hotel Boka. Un hotel molt cèntric, just al costat del Basar Nou i a poques passes de la plaça principal. Ens va agradar força.

Hotel Boka, molt cèntric


"Pot ser que els teus ulls tremolin sobre els versos                                però els esgrogueïts versos tremolaran sota els teus ulls? "

Naïm Frashëri

I això és tot. Mirupafshin que en albanès vol dir ADEU

Llegiu aquí l'entrada sobre Korça
Llegiu aquí l'entrada sobre Berat
Llegiu aquí l'entrada sobre Krujë

Fotos:
Víctor Sanchis

Voleu fer un free tour per Tirana? Mireu AQUÍ la informació

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.