dimecres, 15 de desembre del 2021

Praga, seguint a Kafka per la seva ciutat natal

 Cinc companys i amics units per la passió per viatjar, la literatura i la història vam concebre, ja fa uns mesos, la idea de fer una escapada a Praga per seguir les passes d'un dels escriptors que admirem, Kafka. Ara, per fi el nostre somni s'ha complert. Tres dies per Praga ens han donat per moltes coses però l'esperit del Frank ens ha acompanyat durant tota l'estada. 

Les etapes de la ruta Kafka per Praga:

1. La casa del Minut

Encara que no és la casa natal que fou destruïda per un incendi, en aquesta casa va viure de petit Frank Kafka entre el 1889 - quan tenia 6 anys- i el 1906. Forma part dels edificis de l'Ajuntament, a la Ciutat Vella (Staré Mesto) i exemplifica l'arquitectura urbana renaixentista i burgesa típica de Txèquia. Està decorada amb esgrafiats d'escenes bíbliques i de llegendes locals.

Casa del Minut, on hi va viure la infantesa i joventut

"Les coses quotidianes en si mateixes són ja meravelloses. Jo no faig més que consignar-ho" Frank Kafka

2. Estàtua memorial

Obra de l'escultor txec Jaroslav Rona, aquesta estàtua la trobareu al barri jueu de Josefov, al costat de la Sinagoga Espanyola. Mostra un cos buit, sense braços, vestit amb pantalons i jaqueta, sobre les espatlles del qual es troba l'escriptor. 

L'estàtua de Kafka al costat de la Sinagoga Espanyola


"Qualsevol que conservi la capacitat de veure la bellesa no envellirà mai" Frank Kafka

3. El carreró de l'Or

Al carreró de l'Or, dins del complex del Castell de Praga - cal comprar entrada per accedir-hi- va viure Kafka amb la seva germana entre 1916 i 1917, concretament al número 22. El carreró, petit i estret, té molt d'encant gràcies a les seves cases de colors i les coquetes botigues que les ocupen.

Casa de Kafka al carreró de l'Or

"Tot allò que estàs buscant també t'està buscant a tu". Frank Kafka

4. Cap mòbil de Kafka

Obra de David Cerný, aquest cap mòbil s'anomena Metalmorphosi, en referència a una de les obres més conegudes de l'escriptor. Està situat a l'avinguda Nacional, dins el centre comercial Quadrio, prop de la plaça Wenceslao. Pesa 39 tones i està formada per 42 blocs metàl·lics que es belluguen de forma independent. La seva alçada és d'11 metres. Vol representar la personalitat torturada de l'autor.

El cap mòbil de Kafka

"Quan tot sembla acabat sorgeixen noves forces. Això significa que vius" Frank Kafka

5. El museu Kafka

Ubicat a l'antiga fàbrica de maons Herget a la vora del Moldava a Malà Strana, mostra moltes primeres edicions de les seves obres, cartes, manuscrits, fotografies i dibuixos. Té també una botiga de records relacionats amb l'autor. A l'entrada podem veure una escultura de dos homes pixant sobre el mapa de Txèquia, obra de David Cerný, el controvertit artista que va fer també el cap de Kafka que acabem de veure.

Museu Kafka

La polèmica estàtua de David Cerný

"A partir de cert punt no hi ha retorn. Aquest és el punt a on s'ha d'arribar". Frank Kafka

6. Cafè Slavia

El cafè Slavia està situat al davant del teatre Nacional, a la cantonada dels carrers Národní i Smetanovo Nábretzi. Era un dels cafès que freqüentava l'escriptor i un dels més icònics i bells de la ciutat. D'estil art déco, la proximitat amb el Teatre Nacional fa que sovint hagi estat lloc de reunió d'actors. El poeta Rainer Maria Rilke va ser un altre dels seus clients il·lustres. Memorables els seus patés.

Copeta de vi al cafè Slavia


El paté, sublim

"La literatura és sempre una expedició a la veritat". Frank Kafka

7. Cafè Louvre

Un altre dels cafès freqüentats per Frank Kafka, el cafè Louvre va obrir les seves portes el 1902 i fou tancat durant el règim comunista i convertit en oficines. El 1992 va reobrir sent fidel a l'original. Es troba molt a la vora del Teatre Nacional, al carrer Narodni Trida. Albert Einstein també va ser un dels assidus mentre va ser professor a Praga.

Façana del cafè Louvre

Gaudint de l'ambient de deu i el menjar

"Un llibre ha de ser la destral que trenqui el mar gelat que hi ha dins nostre". Frank Kafka

8. Tomba al cementiri Olsany

El cementiri d'Olsany és el més gran de Praga i en ell es troba la tomba de Kafka. Fou inaugurat al segle XVII per tal d'enterrar les nombroses víctimes de la pesta. Realment no és un sinó dotze cementiris en un mateix espai. Té una part ortodoxa, una altra musulmana, una jueva i una part de cementiri militar. La tomba de l'escriptor es troba al sector 21. Només entrar un indicador us mostrarà el camí. Es troba enterrat en companyia dels seus pares i una placa recorda també les seves tres germanes que van morir a camps de concentració.

La tomba de Kafka al cementiri jueu d'Olsany

"La necessitat metafísica és sols la necessitat de mort" Frank Kafka

Les bones adreces

Una ruta es fa molt millor amb la panxa plena. A Praga es menja bé i a bon preu així que val la pena perdre una mica de temps en entaular-se i gaudir de la gastronomia típica: el gulasch, les salsitxes, el formatge... 

Quins restaurants ens van agradar més?

Atmospehere cafe pub

Aquest restaurant, a Smetanovo Nabr (Staré Mesto) és un lloc ideal per fer una parada ja que es troba molt a la vora del pont de Carles, al centre de la ciutat. Freqüentat pels locals, el menjar és bo i la relació qualitat, preu, excel·lent. Bon lloc per tastar la Pilsner Urquell, la cervesa txeca més popular.

Un dels plats de pollastre de l'Atmosphere

U Parlamentu 

Situat a Valentiska 62 (Staré Mesto), aquest restaurant ens va agradar molt i aquí vam provar les especialitats txeques típiques com els formatges de cervesa, les salsitxes amb mostassa i rave o les salsitxes amb salsa de cervesa.

Les salsitxes amb cervesa


A Vacalvske Namestí, al costat de la plaça Wenceslao. Un lloc excel·lent per prendre unes cerveses o per picar alguna cosa sobretot per als amants dels trens elèctrics ja que aquests substitueixen els cambrers a l'hora de servir les begudes.


"El castell allà a dalt, estranyament fosc en aquella hora i al que K havia tingut l'esperança d'arribar aquell mateix dia, s'allunyava un cop més. Com si  li volgués donar un comiat provisional, en el castell es va sentir el repic d'una campana amb un to alegre i alat que al menys, durant un instant li va fer tremolar el cor." El castell. Frank Kafka

Moltes gràcies als meus companys de ruta: en Pol, l'Aina, l'Enric i l'Imma.

Llegiu aquí l'entrada sobre els cinc llocs que cal conèixer a Praga

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.