dimecres, 21 de setembre del 2022

Aveiro: Moliceiros, Arte Nova, Sal i Ovos moles

 Aveiro és una ciutat portuguesa que es troba a uns 80Km de Porto. La millor manera d'arribar, doncs, és volar aquí i després, o bé llogar un cotxe o bé utilitzant el transport públic. L'aeroport de Porto es troba molt ben comunicat amb metro. Cal agafar-lo fins a l'estació de Campanha i des d'allà un tren de rodalies amb el que hi arribareu en poc més d'una hora. 

Aveiro és una ciutat preciosa i tot i que és petita i es pot visitar en un sol dia, val la pena dedicar-li un parell de dies i gaudir de tots els seus atractius. Quins són els punts forts d'Aveiro que la fan una de les joies més preuades de Portugal? Anem a descobrir-los.

1. Els canals i els seus moliceiros

Aveiro està travessada per tres canals que la connecten amb la Ria del mateix nom. La millor manera de recorre'ls és a bord d'un moliceiro, els antics vaixells que servien per netejar les algues del fons i que ara han estat reconvertits en l'element turístic més destacat. El viatge amb moliceiro és un imperdible. Dura 45' i val 13€ tot i que Aquí el podeu comprar per 12€. 

Els canals d'Aveiro i els seus acolorits moliceiros

Durant el trajecte passareu per diversos ponts emblemàtics com el ponte dos Carcavelos també conegut com ponte dos Namorados, per la quantitat de parelles que el travessaven per anar a veure la posta de sol a les Salines (més endavant us parlo d'això); el ponte Laços de Amizade, ple de cintes de colors penjades per segellar amistats; i el ponte Pedonal Circular, amb estructura de ferro en forma de llaç.

Ponte dos Carcavelos o dos Namorados
 
Ponte Pedonal Circular

Ponte Laços de Amizade

En passar amb el moliceiro sota el pont dos Namorados és tradició fer-se un petó

"Flor somrient
la ria d'Aveiro
senzilla i blanca vela 
d'un vaixell moliceiro".
 Eugénio Beirão

2. L'Arte Nova

L'Arte Nova, Modernisme per a nosaltres, va ser un moviment que va deixar molta empremta a Aveiro. Els seus edificis són veritables joies arquitectòniques. Hi ha, també, un museu dedicat en aquest estil, es troba al davant del canal central.

Una ruta pels edificis més destacats ha de passar per:

- Casa dos Ovos Moles. C. João Mendonça 24. A més del bonic edifici, aquí es troba la pastisseria La Barrica, on es poden comprar aquests emblemàtics dolços dels que us en parlaré més endavant.

Casa dos Ovos Moles


- Casa d'Anselmo Ferreira. João Mendonça, 5. Aquest edifici és la seu de la Cooperativa Agrícola.

Edifici de la Cooperativa Agrícola

- Museu da Cidade. João Mendonça, 11. Antic convent avui reconvertit en el Museu de la Ciutat d'Aveiro.

Museu da Cidade

- Casa do Major Pessoa. C. Barbosa Magalhães, 9. Aquest espectacular edifici allotja el Museu d'Arte Nova. 

Casa do Major Pessoa. Museu d'Arte Nova

- Casa do Rocio. Largo do Rossio, 3

Casa do Rocio

"Les palmeres del Rossio
fades bones de veritat
són com els marges d'un riu
tornen gràcil la ciutat."
 Eugénio Beirão


3. Beira Mar, el barri de pescadors

L'antic barri de pescadors és el més antic de la ciutat i també el de més animació. Està ple de restaurants i terrasses. El que més crida l'atenció són les seves cases de colors vius. Aquí es troba el Mercado do Peixe i la capella de São Gonçalinho, patró de la ciutat, la festivitat del qual se celebra el 10 de gener amb una gran festa on llancen cavaques, unes galetes molt dures que si us donen al cap us fan mal de debò.

Les cases de colors de Beira Mar

Capella de São Gonçalinho

"Estàs, preciosa Aveiro, a punt de celebrar
un quart de mil·lenni d'existència
 ciutat originada a Beira Mar
amb dots de Princesa i excel·lència."
   Euclides Cavaco

4. Els Ovos Moles

Els Ovos Moles són tota una institució a Aveiro. No, no són cap edifici, ni museu, ni paisatge, no, els Ovos Moles són un dolç, però tan arrelat a la ciutat, que la presideix en la seva totalitat. No parareu de llegir aquests dos mots arreu. 

Els Ovos Moles estan fets amb rovell d'ou i sucre i embolicats amb una mena de pa d'hòstia, tot fent unes formes determinades relacionades amb el mar: petxines, peixos, barriques...

N'hi ha per tots llocs, fins i tot trobareu quioscos dedicats només a la venda d'aquestes postres. Nosaltres vam tastar i comprar els de la pastisseria Peixinho, una de les més antigues i conegudes. Estan boníssims i la botiga és una veritable delícia, tota plena de capsetes en colors pastel.

Primer els vam tastar

I, és clar, en vam comprar

I, com no, una referència gastronòmica tan arrelada té el seu propi monument a la vora del canal, el monument als Ovos Moles

Monument als Ovos Moles

"Amb sucre i ou fabricats,
 de la terra d'Aveiro originals
són universalment apreciats,
aquests nostrats dolços tradicionals".
  Eugénio Beirão

5. Les Salines

La sal és un altre dels punts forts d'Aveiro ja que aquí se'n produeix amb molt bona quantitat i qualitat. El negoci de la sal fou clau per al desenvolupament econòmic de la ciutat.

La visita a les Salines és una de les imperdibles i , si voleu un consell, aneu-hi al capvespre per contemplar des d'allà la posta de sol. És molt romàntic.  Per això les parelles que passaven cap al tard pel ponte de Carcavelos cap aquí li van donar el nom de ponte dos Namorados.

Posta de sol a les Salines

"El meu cos es balanceja
d'una manera especial
I les sines, amb els meus pits 
jo cobreixo les muntanyes de la sal."
 Maria Celeste Salgueiro

6. Les esglésies

Les esglésies són també tota una institució a Aveiro. N'hi ha força i tenen molt d'encant. A banda de la capella de São Gonçalinho, de la que ja us he parlat, les altres esglésies de la ciutat que mereixen una visita són:

La Sé (catedral): unida al convent dels Dominics està dedicada al culte de Nossa Senhora da Glória. És d'estil barroc portuguès.

Catedral d'Aveiro

- Igreja da Misericordia: amb la façana recoberta de rajoles blaves d'estil portuguès i ornamentació barroca, té també quatre columnes corínties amb imatges i al centre la figura de Nossa Senhora da Misericordia.

Igreja da Misericordia

- Igreja de Vera Cruz: un edifici senzill del segle XVII, amb l'exterior pintat de blanc amb dues rajoles blaves. Malgrat la seva simplicitat és un edifici de gran bellesa. L'interior també està decorat amb rajoles blaves.

La senzillesa i alhora la bellesa de Vera Cruz

7. La platja de Costa Nova

Costa Nova es troba a uns vuit quilòmetres del centre d'Aveiro, ben comunicada per un autobús que surt, més o menys cada 40' del davant del Canal Central.

La platja de Costa Nova és famosa pels seus palheiros, les cases de ratlles de colors, antics magatzems de pesca avui reconvertits en vivendes, restaurants o botigues i que la fan un dels llocs favorits dels instagramers. Val la pena fer un passeig i menjar o prendre alguna cosa dins d'un d'aquests palheiros. 

Entre Aveiro i Costa Nova es troba la platja de Barra de la qual el més destacat és el seu far, el far de Barra, el més alt de tot Portugal i un dels més alts d'Europa.

Els palheiros, les cases a ratlles típiques

Alguns palheiros no tenen les ratlles però són igualment molt bonics

Em declaro enamorada d'aquestes cases

El far de la veïna platja de Barra (foto feta des de l'autobús)

8. I un Bonus Track: Agueda

Si esteu per Aveiro entre juliol i setembre no podeu perdre-us el festival Umbrella Sky Project, un festival d'art urbà amb els paraigües com a protagonistes, que se celebra a la veïna població d'Agueda, a menys de mitja hora de tren. El lema del festival és "donar color a la vida i als espais grisos de la ciutat, per robar un somriure a tots aquells que passen per aquí".

Umbrella Sky Project Agueda

Més paraigües

Paraigües a les parets

L'estàtua de la Llibertat també usa paraigua


Les bones adreces

Ens hem allotjat a l'hotel do Mercado, un hotel senzill però cèntric i molt, molt agradable. Les habitacions ben decorades i l'esmorzar molt complet. El personal també és molt amable així que us el recomanem molt.

Habitació de l'hotel do Mercado

Per dinar a Aveiro el recepcionista de l'hotel ens va fer un parell de recomanacions que van resultar molt bons consells.

O Batel. Rua do Ten Rezende 21. Boníssim el bacallà i l'açorda (una mena de sopa molt espessa) d'ous de bacallà i gambes.

Açorda de gambes i ous de bacallà

Adega do Evarist. Un restaurant casolà on ens vam menjar un arròs amb gambes que encara m'estic llepant els dits.

L'arròs de gambes

A Costa Nova vam dinar dins un palheiro al restaurant Dom Fernando que també ens va agradar molt.

"Les teves gents corteses i hospitalàries
Aveiro... ets orgull de Portugal
sigues elegant per sempre més, Aveiro!"
  Euclides Cavaco

Escales I love Aveiro, junt a l'hotel Melià

Fotos:
Víctor Sanchis

Trobareu més fotos als destacats d'Instagram

Us agrada Portugal? Potser us interessa també llegir l'entrada de Viana do Castelo o Obidos.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.