divendres, 28 d’abril del 2023

La Glasgow de Mackintosh

 Charles Rennie Mackintosh és a Glasgow el que Antoni Gaudí és a Barcelona, és a dir, el gran arquitecte modernista (Art Nouveau) autor de les obres més visitades de la ciutat i creador d'un estil propi on la natura ocupa un lloc rellevant i és font d'inspiració.

Com bons admiradors de Gaudí volíem conèixer el seu alter ego escocès i per això en el nostre recorregut per Escòcia vam voler arribar-nos a Glasgow i seguir les seves petjades. Encara que només vam ser un dia vam poder fer una bona prospecció de les seves obres.

Punts clau de la ruta Mackintosh per Glasgow:

1. The Lighthouse

Conegut com el far de Glasgow es tracta del seu primer encàrrec, la seu del diari Glasgow Herald. Des del 1999 és el Centre de Disseny i Arquitectura d'Escòcia. Sembla que l'escala helicoïdal és el seu element més destacat i que les vistes de la ciutat des de dalt són interessants però malauradament en l'actualitat no és visitable per dins.

11 Mitchel line

The Lighthouse

2. La Mackintosh house

La casa on l'arquitecte i la seva dona, la també artista Margaret McDonald,  van viure, al costat de la Universitat (un edifici deliciós que no us podeu perdre, per cert) i dins de la Hunterian Gallery. Sorprèn la modernitat de l'edifici que originàriament era una casa d'estil victorià.

 82 Hillhead street

La Mackintosh house

3. The Glasgow School of Art

L'Escola d'Art va ser la desil·lusió de la ruta ja que està en obres i la vam trobar totalment tapada i no vam poder veure res. Sí que hi havia uns panells informatius sobre l'obra i sobre l'arquitecte però res més. És una pena perquè la façana valia la visita i sobretot volíem veure l'escultura de la porta on es representen unes dones sostenint unes flors amb total estètica modernista, que havíem vist per internet.

164 Renfrew street

L'edifici de la School of Art totalment tapat

Retrat de Charles Rennie Mackintosh

4. The Willow Tea Rooms

El saló de te Willow es conserva igual que quan es va inaugurar al 1903 la qual cosa ens permet retrocedir en el temps i prendre un te en el més pur ambient modernista.
La seva obra es deu a la unió de la creativitat de Mackintosh amb la visió de negoci de l'empresària escocesa Catherine Cranston que li encarregà el disseny de 4 salons de te de la seva propietat. Dels 4 salons  només 2 continuen oberts  - el de Buchanan i el de Sauchieball- però el primer no conserva el mobiliari original. És per això que el més interessant de visitar és el de Sauchieball, que és el que resta igual que fou creat.

217 Sauchieball street

The Willows Tea Rooms

 
La decoració del local, totalment Art Nouveau

Aprofitem per prendre un te amb whisky, que això no es pot prendre tots els dies 

5. El mural de Mackintosh

Fou pintat al 2018 coincidint amb el 150 aniversari del seu naixement, pel conegut artista de carrer Rogue-one i Art Pistols Project per encàrrec de Radisson RED. Es troba al costat del bar The Clutha, malauradament conegut perquè al 2013 un helicòpter de la policia es va estavellar al seu terrat i van morir 10 persones. Representa un retrat de l'arquitecte mirant per un dels seus vitralls art déco. El mural és un regal a la ciutat de Glasgow.

159 Bridgegate

El mural representa l'arquitecte darrere d'un dels seus vitralls

Altres punts de la ruta com la Mackintosh Queen's Cross, la Scotland Street School Museum o The Glasgow Art Club queden més allunyats del centre i evidentment no es poden fer en una estada d'un sol dia. Caldrà tornar, doncs.

"Recorda que ets la meitat si no les tres quartes parts de tota la meva arquitectura" Carta de C R Mackintosh a la seva esposa Margaret MacDonald

"Margaret és un geni, jo només tinc talent" C R Mackintosh

Fotos:
Victor Sanchis
M.Clara Camps

Més fotos i informació a Instagram

Si en la vostra visita a Escòcia voleu agafar el Jacobite, el tren de Harry Potter, trobareu informació Aquí.

Si voleu fer un Free Tour per Glasgow el podeu reservar Aquí

Preferiu un Tour d'Art Urbà?, el podeu contractar Aquí

Reserveu Aquí el Bus turístic


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.