diumenge, 7 d’abril del 2024

Cork, Cobh i Kinsale

 Cork és la tercera ciutat de l'illa d'Irlanda, després de la capital, Dublín i de Belfast. Ubicada al sud-oest de l'illa i travessada pel riu Lee, és una ciutat animada que mereix la pena visitar.


Què ens espera a Cork?

- El mercat anglès. Aquest antic mercat, del segle XVIII, un dels més antics mercats coberts d'Europa, és un dels llocs imprescindibles de la ciutat i un bon lloc per comprar o fer un mos. 

Una de les entrades del English Market

- La catedral de St Finbarr. Del segle XIX, construïda sobre un antic monestir del segle VII, d'estil neogòtic. A la seva façana trobem un àngel daurat, preparat per avisar quan arribi la fi del món als seus habitants i que així puguin ser els primers a entrar al cel. No està mal el privilegi, no?

La imponent catedral de st Finbarr. Es pot veure l'àngel daurat

- Galeria d'art Crawford. Compta amb més de tres mil peces de pintura i escultura irlandeses i europees que van des del segle XVIII fins a l'actualitat. Es troba en un edifici històric del centre de Cork. L'entrada és gratuïta.

Una de les obres de la galeria Crawford

- L'església de Sta Mary i Sta Anne. Es troba al districte de Shandon per això la seva torre, emblema de la ciutat, se la coneix també com la Shandon Bells. S'hi pot pujar - nosaltres no ho vam poder fer perquè era tard i estava tancada- i les vistes des de dalt sembla que són impressionants. i a més s'hi poden tocar les seves 8 famoses campanes que interpreten una melodia popular del segle XIX, The Bells of Shandon. A cadascuna de les 4 cares de la torre hi ha un rellotge al que popularment anomenen El mentider de 4 cares perquè no sempre totes elles mostren la mateixa hora, i dalt de tot un penell en forma de salmó que simbolitza la pesca al riu Lee.

La torre de l'església de Sta Anne

- St Patrick street. El carrer principal i més animat de la ciutat. En el seu recorregut no passeu per alt els petits carrerons que hi desemboquen, molts d'ells tenen pubs interessants tot i que per fer un mos us aconsellem dues cerveseries artesanes on a part de la cervesa que hi fabriquen podreu gaudir d'unes excel·lents pizzes.

1. Franciscan Wells Brewery, un antic convent franciscà on trobareu el Monk Bar, per a les cerveses i la Pompeii pizza.

2. Rising Sons Brewery, aquesta ens la van aconsellar en un dels pubs de St Patrick on volíem menjar i no tenien la cuina oberta. Un consell excel·lent. La pizza de black pudding (una mena de botifarró molt popular aquí) estava brutal


Les pizzes i les cerveses de la Franciscan Wells


Les pizzes del Rising Sons les podeu fer al vostre gust però el black pudding que no falti

Per esmorzar, berenar o fer un mos ràpid, vam trobar un lloc amb molt d'encant, la Dulce Bon House. I no oblideu que l'English Market és també un bon lloc per menjar.

Esmorzar de luxe a la Dulce Bon House

Camineu per Cork fixant-vos en els edificis perquè a més hi ha molt art urbà i molt maco. Que no us passi per alt.

Un dels murals que hi vam trobar

Però si Cork ens va agradar, encara més les dues ciutats properes que vam visitar: Cobh i Kinsale.

Cobh

Per arribar a Cobh agafeu el tren a l'estació de ferrocarrils de Cork. Hi ha un tren cada mitja hora, a les hores en punt i a dos quarts. El trajecte fins a Cobh és de només 26 minuts.

Cobh és la darrera ciutat on va fer escala el Titànic abans del seu enfonsament, per això la ciutat li ret homenatge amb un memorial i també amb un petit museu, el Titanic Experience on es presenta el punt de vista dels passatgers que hi anaven a bord. Té una petita botiga i un bar.  No és aquesta l'única desgràcia marina que hi té relació amb la ciutat. Dos anys després de l'enfonsament del Titànic, i en plena 1a Guerra Mundial, el Lusitània fou abatut davant les seves costes. També aquest fet té un memorial a la ciutat, a més d'una exposició al Cobh Heritage Centre, un altre espai museístic que podeu visitar.

Passejant pel seu port trobareu també les estàtues dedicades a Annie Moore i els seus germans. Ells van ser els primers irlandesos que van emigrar cap a Ellis Island, als Estats Units, a la recerca d'una vida millor, i per extensió, les seves estàtues simbolitzen tots aquells que van deixar casa seva per buscar un futur als EEUU.

Amb l'Annie Moore i els seus germans

Passegeu pels seus carrers, especialment Old Street i West View i arribeu-vos fins a la catedral de St Colman, patró de la ciutat. La imatge més bonica i buscada és la de les seves cases de colors, amb la catedral al fons i podreu fer-la des d'aquests carrers. Però alerta, per tenir bona perspectiva l'haureu de fer per sobre d'un dels murs. No hi ha un accés directe a la privilegiada vista.

La preciosa foto amb les cases i St Colman al fons

La foto de la foto. Aquesta és des de West View

Des del davant de l'església també hi ha una bona vista


Kinsale 

Per arribar a Kinsale heu d'agafar el bus n 226 de l'empressa Éireann - consulteu aquí els horaris. El podeu agafar a l'estació de Ferrocarrils o a la d'autobusos. Triga aproximadament una hora en arribar ja que passa també per l'aeroport.
Kinsale és la ciutat que va superar més les nostres expectatives. Aquesta petita ciutat pesquera és una autèntica meravella. Passejar pel seu centre on els seus habitants han pintat les cases de colors molt vius com taronges, fúcsies o liles és un gran plaer i a més Kinsale està plena de restaurants i bars on menjar bé i fins i tot compta amb un festival gastronòmic ( a l'octubre) i un altre de literari.

Els colors de les cases són espectaculars

El rosa, el meu color favorit

Aquesta botiga ens va enamorar


Els carrers Main Street, Pearce Street i Market Street són els més emblemàtics. En aquest darrer trobareu el Milk Market Cafe, un bon lloc on prendre alguna cosa o fer un mos a molt bon preu. El seu propietari és un valencià molt simpàtic que porta molts anys vivint allà, amb el que vam estar parlant força estona.

Market Street amb el Milk Market Cafe a l'esquerra

Una altra perspectiva. Ara el Milk Market Cafe queda a la dreta

Arrbeu-vos fins a l'església de St Multose i sobretot gaudiu de l'esclat de colors que impregnarà les vostres retines arreu.

Església de Sant Multose

Gaudiu de l'esclat de colors

"Walking the streets
with the music alow
in the air
I see us there.
Timeless traditions
abounding this love
will prevail
on the streets of Kinsale"
Steve Perry and The High Kings

"Caminant pels carrers
amb la música sonant
per l'aire
us veig aquí.
Tradicions eternes
atien aquest amor
que viurà per sempre
en els carrers de Kinsale"


Fotos:
Víctor Sanchis
Carles Bianciotto

Trobareu més fotos a Instagram

Voleu un free tour per Cork? Podeu reservar-lo aquí






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.