dimecres, 28 d’agost del 2024

L'Algarve, els meus deu llocs favorits

 Portugal és un país que ens agrada i al que hi anem sovint. Enguany hem tingut ocasió de conèixer una zona que encara no havíem explorat, l'Algarve i ens ha agradat, millor encara, ens ha encantat. Pobles amb encant, paisatges seductors, precioses platges i una gastronomia per llepar-se els dits. 

Quins han estat els nostres descobriments per aquesta preciosa zona del sud de Portugal?

1. Faro

A Faro es troba l'únic aeroport de l'Algarve i allà vam aterrar i ens vam allotjar. És un bon lloc de partida per recórrer la zona i un dels que té més oferta d'allotjaments.

Visiteu la catedral i la Igreja do Carmo, a l'interior de la qual es troba la Capela dos Ossos on trobareu més de mil esquelets pertanyents als monjos carmelites de l'església, que foren exhumats del cementiri perquè ja no hi cabien. L'entrada val dos euros i us dona dret també a admirar l'església barroca i el seu bonic retaule. 

Passeu per sota l'Arc da Vila i arribeu-vos a veure el Monument als Pescadors.

Passegeu pels seus bonics carrers entre els que destaco la rua Conselheiro Bivar, plena de botigues i terrassetes. Allà podeu fer una parada al cafè Vanilla Faro a prendre un gelat o un suc - els croissants de pistatxo estan boníssims-. La botiga més bonica, sense dubte, la de records Sardinha de papel, al mateix carrer. 

Igreja do Carmo

Una de les parets de la Capela dos Ossos

Monument als pescadors

Feu també un passeig per la Marina, on no falten les lletres amb les que fer-vos una foto de record.

Marina de Faro

 Des del Cais das Portas do Mar podeu agafar el ferri que us durà a la platja- 3,80€ anada i tornada-  i el que duu a illa Deserta- 10€ anada i tornada o 20€ si voleu el ràpid. El primer triga uns 35 minuts, el segon, 15.

L'illa Deserta o illa Barreta és una de les illes del Parc Natural de Ria Formosa i és un lloc paradisíac que no us podeu perdre. Li diuen deserta perquè l'únic edifici que hi trobareu és el restaurant Estaminé en el qual vam dinar i tot i que vam menjar bé, vam trobar que tenia un servei una mica desorganitzat. Animaris és l'empresa que gestiona els ferris i el restaurant. Consulteu horaris i reserves.

A illa Deserta podeu banyar-vos en les seves tranquil·les platges i si us agrada caminar, val la pena arribar-se fins al Cap de Santa Maria - ho podeu fer per la sorra o per unes passarel·les amb les que fareu una mica més de volta. Allà, a part de ser al punt més meridional de Portugal, trobareu una mena de monument fet amb les deixalles trobades al mar, que pretén conscienciar-nos del mal que li estem fent als nostres mars i oceans.

Cap de Santa Maria

La bonica i tranquil·la platja d'illa Deserta

A 10 Km de Faro es troba Estói, que té un palau, avui convertit en hotel de luxe, que es pot visitar- 3€- tant l'interior com els jardins.

Jardins del Palau d'Estói

"Somiar és veure les formes invisibles
a distància imprecisa, i, amb sensibles 
impulsos d'esperança i voluntat
buscar allà a la freda línia de l'horitzó
arbres, platges, flors, aus, fonts:
petons que ens devia la Veritat."
Fernando Pessoa

2. Tavira

Tavira està travessada pel riu Gilão i és just el passeig que voreja el riu el que més ens va seduir d'aquest poble pesquer. Les cases amb rajoletes de colors i el pont romà li donen un atractiu especial.

Val la pena caminar pels seus carrers i les seves places com la plaça de la República on podreu prendre un refresc o un gelat en qualsevol de les seves terrasses.

Pont Romà sobre el riu Gilão

Un molt bon pla per fer a Tavira és agafar un trenet per anar a la praia do Barril, la més coneguda d'aquí. Per això us haureu d'arribar a la urbanització Pedras d'el Rei i deixar el cotxe en un pàrquing de pagament. El bitllet costa 2€ per trajecte i triga uns 8 minuts. Un cop arribeu a la platja, a més de fer-vos un bany, podreu visitar un cementiri d'àncores - aquí van enterrar més de 200, provinents de les barques dels pescadors de tonyines que habitaven la zona- dinar allà o fer l'aperitiu en una de les seves fresquetes terrasses.

El trenet cap a la praia do Barril

Podeu visitar el cementiri d'àncores dels antics vaixells de pesca de tonyina

Si no voleu dinar allà, una bona idea, en sortir de Pedras d'el Rei, és arribar-vos a la propera barriada de Santa Luzia on trobareu un passeig ple de restaurants. És un bon lloc per tastar el pop - polvo per als locals- ja que veureu que la seva pesca està molt estesa aquí. 

Estris per a la pesca del pop a Santa Luzia

3. Lagos

Un dels pobles que més ens va captivar. Els seus carrers estrets i animats són una delícia, sobretot el carrer Infante de Sagres, ple de botigues, o la plaça Gil Eannes. A la plaça Luis de Camões hi ha una botiga que ens va encantar, la Casa da Nata, especialitzada en els famosos pastissos típics. Aquí trobareu tot el que us pugueu imaginar: motlles per fer-los, espelmes amb la seva olor... Una altra botiga que no us podeu perdre és la Padaria Central al carrer Primeiro de Maio plena de pa i pastes que us temptaran.

Casa da Nata


Padaria Central, pa i pastes boníssims

A Lagos hi ha moltes platges que valen la pena. Les de Do Camilo - compte que té un munt d'escales- Dona Ana Dos Estudantes són les que tenen més fama.

Aneu també a passejar per la Marina i agafeu una barca per arribar fins a la Ponta da Piedade, un conjunt de penya-segats i coves, espectacular, que ens va fascinar. Podeu reservar aquí la vostra excursió a Ponta da Piedade.

Passejant cap a Ponta do Piedade

El contrast de la roca amb el blau de l'aigua és brutal

Dins de les coves l'aigua es veu molt més turquesa

Praia dos Etudiantes amb el pont romà, que no és romà autèntic

Foto de família a Ponta do Piedade. El guia, a més, és un bon fotògraf

Des de Lagos una bona cosa a fer és arribar-se fins al cap de San Vicente per gaudir de la posta de sol. Un espectacle meravellós. I tot i que de ben segur que no us en penedireu d'haver-hi anat sí que vull dir-vos els dos punts en contra: el fort vent que fa fins i tot a ple estiu, i fresquet - porteu jaqueta- i la massificació, que provoca que, en acabar l'espectacle de la posta, costi marxar d'allà per la quantitat de vehicles estacionats. Nosaltres vam estar mitja hora dins del pàrquing sense poder-nos bellugar. No obstant també us diré que malgrat això, repetiríem.


Posta de sol al cap de San Vicente

 
Malgrat algun que altre inconvenient, repetiríem

De camí al far us aconsello parar a la platja do Beliche. Està considerada una de les millors platges de l'Algarve. Té unes molt bones vistes.


Praia do Beliche


4. Portimão

Portimão és la ciutat més gran de l'Algarve. Aquí podeu veure la Igreja do Colegio o la de Nossa Senhora de Conceiçao, el Museu Manuel Teixeira Gomes, escriptor i polític; el Museu de Portimão, ubicat en una antiga fàbrica conservera; passejar per la Ribeirinha o dinar en algun dels coquetons restaurants del Largo da Barca. Nosaltres vam triar el Peixarada i us puc assegurar que les sardines a la brasa que vam tastar trigarem temps a oblidar i la seva relació qualitat preu, de les millors del viatge.

Igreja do  Colegio

Les sardines a la brasa del Peixarada

La millor activitat que podeu fer a Portimão és agafar una barca que us dugui a les Coves de Benagil. Podeu triar fer-la de dia o cap al tard, per veure la posta de sol. Nosaltres vam triar aquesta opció, som molt fans dels capvespres, però trieu la que trieu el paisatge us sorprendrà i us deixarà bocabadats. Igual que en el passeig a Punta da Piedade, entrareu a diferents coves fins arribar a l'estrella, la cova de Benagil, que se la coneix com la catedral de l'Algarve i es va fer famosa per ser un dels fons de pantalla de Windows 10. Acabareu l'excursió amb la posta de sol sobre el far d'Alfanzina. Mòbils carregats que no parareu de fer fotos. Alfanzina va ser, segons la llegenda, una princesa que es va enamorar d'un guapo noi anomenat Carvoeiro que fou assassinat pel pare d'ella, no massa content amb la relació. Sembla ser que ella va decidir romandre per sempre al lloc de l'assassinat.

 Podeu contractar aquí la vostra excursió a les coves de Benagil

Aquest castell pertany a una de les famílies més riques de Portugal

Coves de Benagil

Posta de sol sobre el far d'Alfanzina

5. Ferragudo

Un altre dels pobles que ens va calar fons. Ferragudo té racons realment encantadors i molt fotogènics. Camineu sense rumb fix pels seus carrers i us els anireu trobant. Per si de cas anoteu el nom del més emblemàtic de tots, el carrer Luis Antonio dos Santos, no us el podeu perdre. Quan estigueu cansats seieu a la plaça de la Reina Dona Leonor a prendre un gelat o a fer un mos.

Rua Luis Antonio dos Santos

Un altre dels racons amb encant de Ferragudo

6. Silves

Va ser la capital de l'Algarve durant l'època àrab de la que conserva encara algun patrimoni com el seu castell fortalesa. Visiteu la seva , catedral; el castell, a l'entrada del qual trobareu l'estàtua del rei Sanxo I i recorregueu els seus carrers empedrats plens de sorpreses com el fet que totes les caixes de llum es troben decorades amb acolorides pintures o que algunes façanes d'edificis són absolutament encantadores.

Catedral de Silves

Un dels bonics carrers que menen a la catedral

Sorpreses que et vas trobant pels carrers

Façanes precioses

Totes les caixes de llum estan decorades


7. Albufeira

És una de les localitats més turístiques de l'Algarve. Té un centre històric petit però molt acollidor i ple de vida. La seves platges més conegudes són la del Túnel, que com el seu nom indica s'hi arriba travessant-ne un, i la de Peneco a la qual s'hi accedeix amb un ascensor.

Des del mirador do Pau da Bandeira tindreu unes bones vistes. Comenceu per aquí la visita i després, baixant les escales mecàniques que hi ha al costat, us arribareu al centre del poble.

A Albufeira vam tastar el plat més típic de Portugal, la cataplana de marisc, una de les millors experiències gastronòmiques d'aquest viatge. Excepcional! Ho vam fer a A Taverna do Pescador i ens va agradar moltíssim.

Vistes des del mirador do Pau da Bandeira. Al fons, l'ascensor de Peneco

Un dels bonics carrers d'Albufeira

Praia do Tunel

La cataplana de marisc

"El meu encantador Algarve
per al poeta i per al pintor.
Tens moltes raons,
i fins i tot jo, si tingués art
voldria mostrar al món
com et veig i com et sento"
António Aleixo


8. Carvoeiro

És també un poble molt turístic i amb molta animació: restaurants, terrassetes, botigues... Però allò que no us podeu perdre de Carvoeiro és el seu espectacular recorregut de passarel·les a Algar Seco. 

Per recórre'l us haureu de dirigir al Fort de Nossa Senhora da Encarnação. Des d'allà  surten els 570 metres de passarel·les que transcorren per un dels paisatges més espectaculars de l'Algarve, un conjunt de formacions rocoses, coves i penya-segats que treuen l'alè.

La zona que atrau més gent és l'anomenada La Boneca (la nina). Es tracta de dos forats a la roca que recorden els ulls d'una nina. També els podeu veure des del mar si feu el recorregut en barca cap a les coves de Benagil però aquí podreu arribar fins a dintre.

Les passarel·les que recorren l'Algar Seco

La famosa Boneca

"Mirar des d'aquí és mirar el més bell paisatge que hi cap dins de la imaginació" José Saramago

9. Loulé

A Loulé, un petit poble de l'interior, val la pena arribar-se només pel seu mercat. Millor si hi aneu en dissabte ja que, a més del mercat interior, en munten un altre de tot tipus de coses, als voltants. A més a Loulé podreu gaudir de l'Algarve més autèntic, el menys turístic, ja que en no ser un indret coster, està menys freqüentat pels turistes àvids de sol i platja.

El mercat de Loule, a Praça, com l'anomenen els locals, és d'estil neoàrab, data del 1908 i té molt ambient. Aquí hi trobareu tot tipus de productes tradicionals i dos restaurants, un de carn i l'altre de peix on dinar o fer un bon aperitiu.

Mercat de Loule, d'estil neoàrab

Interior del mercat

Una de les estàtues homenatge a les venedores


Molt aconsellable fer l'aperitiu o dinar aquí

10. Olhão

Olhão ha estat la nostra darrera destinació. És el punt de partida per anar a l'illa d'Armona, que s'ha fet popular darrerament a les xarxes i que serà una de les moltes motivacions per tornar a l'Algarve ja que no hi vam tenir ja temps per arribar-nos-hi. El nostre vol sortia a la tarda i només vam tenir temps de visitar la població. Això sí, no ens va defraudar. Al seu centre històric podeu fer la ruta de las Lendas - ruta de Llegendes- que em va agradar moltíssim. Cinc llegendes populars que tenen cadascuna el seu propi monument: la de Marim (una història d'amor), la de Floripes (una altra història d'amor), la del Mouro Encantado (sobre l'amistat), el Menino dos olhos grandes (que parla de l'illa Barreta) i de Arraúl (sobre la creació de la Ria Formosa). Les voleu conèixer? Aquí les teniu totes. A més trobareu racons molt bonics.

Mapa de la ubicació dels punts de la ruta de les llegendes

La llegenda del Mouro Encantado

La d' Arraúl

Racons amb encant

I façanes que enamoren

Quan es faci l'hora de dinar arribeu-vos al mercat. Els seus voltants estan plens de llocs on menjar. Nosaltres ho vam fer a O Horta i ens va encantar. La Feijoada de marisc també forma part dels nostres plats favorits del viatge i el secreto de porco també estava genial.

Feijoada de marisc

Ens hem allotjat a Faro, en una casa molt acollidora, amb 2 habitacions, 2 banys i una terrassa amb molt d'encant. Molt aconsellable. Es pot llogar per Booking o Airbnb. Es diu casa Madalena i està a la rua del mateix nom número 28. No la confongueu amb el Hostel Casa da Madalena Backpackers que està a la travessa da Madalena, molt a la vora. Aquest, té molt bones crítiques però és un hostel, no una casa sencera com el nostre cas.

Ens va agradar molt la Casa da Madalena

El cotxe l'hem llogat amb Record Go. Vam descobrir-los a Mallorca i ens agraden. Tenen una relació qualitat preu molt bona i tot i que no tenen l'oficina al mateix aeroport de Faro, et porten amb una llançadora.

Dades pràctiques

A Portugal els peatges són electrònics. Si llogueu un cotxe ja us durà incorporat el teletac i us retindran una quantitat (sobre els 100€) i al cap d'uns deu dies us tornaran l'import no gastat. Si hi aneu amb el vostre cotxe en aquesta pàgina podeu associar la vostra matrícula a una targeta de crèdit per tal de poder pagar.

Tot i que a molts llocs vaig llegir que a l'Algarve en temporada alta és difícil aparcar i tenia una mica de recel, la veritat és que a quasi tots llocs hem trobat aparcaments gratuïts sense cap problema. Només vam necessitar pàrquing de pagament al centre de Lagos (no a la Marina), a Pedras d'el Rei, per agafar el trenet a Praia do Barril i a Loulé en ser dia de mercat. Tots ells força barats. A Loulé, per unes dues hores vam pagar 0'70€, els altres dos eren una mica més cars.

"El viatge no acaba mai. Només els viatgers acaben. I fins i tot aquests poden prolongar-se en memòria, en record, en relats. La fi d'un viatge és només l'inici d'un altre" José Saramago

Mapa dels llocs visitats
Fotos
Víctor Sanchis
Arnau Sanchis

Trobareu més informació a Instagram


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.