dimecres, 15 de maig del 2019

Turisme sostenible per Burkina Faso

Un viatge sostenible és, per a mi, un viatge simbiòtic. Entenc per simbiosi el fet que els dos col·lectius, els visitants i els visitats, en resultin beneficiats.
Amb aquesta idea vam emprendre, l'agost del 2017, un grup de set persones relacionades amb el món de les Penyes del F.C. Barcelona un viatge cap a Burkina Faso.
La motivació ens la va aportar un burkinès que viu a Barcelona i és soci d'una penya, el Dibango. Ell ens va explicar que al seu país la gent té molta passió pel futbol i que el Barça és un dels que més els atrau. Això, unit a les mancances que ostenta aquest país, un dels deu més pobres del món, ens va esperonar a començar la nostra aventura.
Sortim de l'aeroport de Barcelona amb destinació  Ouagadougou, capital de Burkina Faso, amb escala a Casablanca. Cadascun pot facturar dues maletes de 23 Kg més una maleta de cabina on portem el nostre equipatge personal. Les dues maletes facturades contenen tot el material que hem pogut recollir: esportiu, higiènic.. gràcies a les associacions que ens han ajudat, entre elles el propi F.C. Barcelona.
Facturem les 14 bosses de material

L'arribada a Ouagadougou és la primera emoció que ens ofereix el viatge. Comença la simbiosi: nosaltres portem el material i ells ens venen a rebre a l'aeroport amb una estimació que ens fa saltar les llàgrimes. Porten pancartes amb el nom de les nostres Penyes i un somriure que mai no podrem esborrar de les nostres ments.

La rebuda a l'aeroport
Tenim pel davant una setmana fantàstica, plena de sorpreses. Organitzem tornejos esportius - nosaltres portem les samarretes i les medalles - també els portem botes de futbol ja que molts d'ells juguen descalços o amb una sola bota, del peu amb que xuten, per poder-les compartir. Els entreguem el material, apadrinem les seves Penyes que passen a ser una part de les nostres. Els portem les banderes, bufandes, pòsters de les nostres Penyes. Cada poble o llogaret que visitem és una festa. Estan feliços. No tenen l'oportunitat de gaudir d'això massa sovint. A canvi ells ens obren les portes de les seves cases, ens presenten els seus  - les màximes autoritats de cada zona - i ens comparteixen el poc que tenen. Una experiència veritablement enriquidora. 

Necessiten botes de futbol
El meu company de viatge, Doctor Sapastre, gaudint amb els nens i nenes

Durant el viatge tenim ocasió de realitzar activitats sostenibles. Plantar un mango va ser una de les que més em va emocionar. Diuen que a la vida cal tenir un fill, escriure un llibre i plantar un arbre. Missió acomplida, ja ho he fet tot!!

Amb el mango. Hauré de tornar a veure com ha crescut

Ser sostenible, reciclar, evitat deixalles etc és molt, molt important però a més a més no oblidem que per sobre de tot estan les persones. Proporcionar-los una estona de felicitat és una de les coses que et produeixen més satisfacció. I si a sobre estàs fent allò que més t'agrada, viatjar, la combinació és INSUPERABLE.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.