diumenge, 28 de març del 2021

Miravet, en un meandre de l'Ebre

 Miravet és una petita població de la comarca de La Ribera, molt a prop de la capital, Mora i que gaudeix de grans atractius com ara el seu passat templer, del que dona fe el seu castell; la seva situació privilegiada just al davant d'un dels meandres del riu Ebre i per si tot això fos poc, la quantitat d'arbres fruiters que durant els mesos de febrer i març proporcionen un  paisatge esplendorós.

Qualsevol època de l'any és bona per visitar Miravet però durant el temps de floració dels fruiters té un plus que val la pena aprofitar.

Des de l'oficina de turisme organitzen unes visites guiades pels camps i pel patrimoni molt recomanables. Nosaltres la vam fer i ens va agradar molt. Si hi aneu al febrer o inicis de març podreu veure els presseguers, més tard, de mitjans a finals de març, veureu cirerers.

Recórrer els camps florits amb el castell de fons és una delícia



Els imperdibles de Miravet

1. L'embarcador

És el lloc millor per obtenir bones fotos del fantàstic conjunt que formen l'Ebre, el poble i el castell. Es troba al costat de la Plaça de l'Arenal on està l'oficina de turisme.

Espectaculars les fotos des de l'embarcador


2. El castell

Antiga fortalesa templera del segle XII, constitueix un dels millors exemples de l'arquitectura de l'orde del Temple. Presideix majestuosament el cingle sobre el qual es troba el poble. Podeu consultar aquí els horaris.

El castell sobre el cingle


3. L'església vella

Es troba al centre de la vila i actualment s'ha reconvertit en centre cultural que acull diverses exposicions. Si feu la ruta guiada us hi duran, si no podeu concertar una visita. Aquí trobareu la informació. Dins s'hi conserven pintures murals del segle XVIII. Durant la guerra civil la cúpula va rebre l'impacte d'una bomba que no va arribar a esclatar i a més fou saquejada i les imatges i retaules foren cremats.

Exterior de l'església vella


Interior de l'església. Es pot veure l'impacte d la bomba. Es conserven diverses pintures murals


4. El cap de la vila (centre històric)

De carrers estrets i només per a vianants - cal aparcar el cotxe a la plaça de l'Arenal i pujar-hi a peu- val la pena recórre'l. Trobarem alguns carrers porxats, cases interessants i bones vistes sobre el riu.

Un dels interessants carrers porxats


Si pugem pel carrer del Forn trobarem un arc molt curiós. Era l'arc sota el qual fins al segle XVIII es reunia la comunitat musulmana de Miravet, l'Aljama.

L'arc sota el qual es reunia la comunitat musulmana


5. La ruta dels canterers

Els canterers de Miravet- aquells que elaboraven cànters (càntirs)- són tota una tradició a la població. El seu darrer emplaçament va ser el Raval dels Canterers on es van establir al segle XIX fins l'actualitat. Encara hi ha set obradors en funcionament, que es poden visitar. Nosaltres en vam veure un i vam poder comprar. Vaig firar-me amb un cor de ceràmica que em va enamorar. Es conserven també restes dels antics forns.

Ceràmica típica de Miravet

 Pel que fa a l'allotjament, nosaltres vam dormir a Mora d'Ebre, a 15 minuts en cotxe de Miravet. Ens vam allotjar a l'hotel 7 de Ribera que us recomanen molt i molt. És un allotjament de 4 habitacions a les que no els falta detall, molt còmodes i àmplies amb un esmorzar amb productes de la terra: embotits, melmelades casolanes, pastissets, suc de taronja acabat de fer... Compta també amb un espai comú amb taules, plats i coberts on podeu menjar (heu de portar el menjar vosaltres, ja que de moment no fan dinars ni sopars) i una agrobotiga on comprar productes típics. No us oblideu els pastissets, estan boníssims, tant els de cabell d'àngel com els de xocolata.

Res com un bon esmorzar per començar bé el dia


Un bon lloc on dinar a Mora és el restaurant Le Loup. Bons plats, ben presentats en un bon ambient.

"Quan la tristesa em pren recorro tons paratges
ni un sol se me n'oblida, igual quan era noi;
el castell sarraí fent ombra a la torreta"
Roc Llop. Miravet d'Ebre, enyor"

Fotos:

Víctor Sanchis

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.