divendres, 22 de gener del 2021

Dinant, la ciutat que balla a ritme de saxo


 Dinant és una ciutat belga de la regió de Valònia, banyada pel riu Mosa, on vam tenir la sort de passar un parell de dies mentre fèiem la ruta de la cervesa per les Ardenes franceses i belgues. És una ciutat petita amb un encant indescriptible al que se li suma el fet de ser el lloc de naixement d'Adolphe Sax, l'inventor del saxofon. És per això que trobem saxofons per tots els seus carrers. Un dels punts més emblemàtics és el pont Charles de Gaulle i és també on es concentra més quantitat de l'icònic instrument tan unit a la ciutat. Els que podem veure al pont són un homenatge als països de la Unió Europea i es troben aquí des del 2010 quan es va celebrar l'Europa Sax. 

El pont Charles de Gaulle i els saxos


Els saxos representen els diferents països de la UE

Mentre caminem per la ciutat ens anirem trobant saxos arreu: a les places, les fonts, els aparadors, a les façanes, les parets... 

Una font en forma de saxo

Saxo en la façana d'un edifici

I més saxos

I no és això l'única cosa que homenatja el seu músic particular. Si mireu a terra veureu unes petjades cadascuna de les quals té una inscripció amb la signatura d'un músic cèlebre. Totes elles miren cap a la mateixa direcció i conviden a seguir-les com si d'un joc de pistes es tractés. On condueixen? us preguntareu. A la casa d'Adolphe Sax, on va viure i va treballar, avui convertida en Museu del Saxo. Al davant de la casa una gran estàtua del músic assegut en un banc, us rebrà majestuosa. L'entrada al museu és gratuïta.

Les petjades musicals que condueixen a la casa

Bon dia, senyor Sax


L'edifici més destacat de la ciutat, que sobresurt majestuós en totes les fotografies, és la col·legiata de Notre Dame. L'església actual, gòtica, substitueix a l'anterior, romànica, que fou destruïda per un desprendiment de les roques del voltant. És molt original el seu campanar en forma de bulb que es va afegir posteriorment. De l'interior destaquen els seus impressionants vitralls.

La millor foto la tenim des de la banda oposada del riu

Interior de l'església

Els vitralls són espectaculars

Des del costat de l'església surt el telefèric que us durà a La Ciutadella. Les vistes des d'allà són impressionants i a més podreu visitar el castell i conèixer de primera mà la història de la ciutat: el pati central amb els seus canons, el polvorí, el túnel del temps, les masmorres o el pati d'Armes són alguns dels espais que es poden visitar.
Si voleu també podeu pujar-hi a peu. 408 esglaons us estaran esperant.

Nosaltres vam pujar i baixar amb el telefèric


Vistes des de La Ciutadella



Les masmorres

És molt interessant fer un recorregut en vaixell pel riu Mosa. Hi ha diverses companyies que en fan, a un preu força assequible. Contemplar la ciutat des de l'aigua ens dona un punt de vista diferent del que val molt la pena gaudir-ne.
 

Fer un creuer pel riu Mosa és una opció interessant



Veure la ciutat des del riu és una bona experiència

En acabar el recorregut és una bona idea passejar per la vora del riu i aturar-vos en qualsevol dels molts locals que hi trobareu a fer una cervesa, ja sigui una Leffe o una Croisette de Dinant, les cerveses locals. 


Tasteu les cerveses locals

El Memorial a les víctimes del 23 d'agost del 1914 és un dels indrets interessants de visitar. Recorda les 674 persones de la ciutat que van morir en la massacre que va tenir lloc a Dinant durant la 1a Guerra Mundial, el nom de les quals i les edats es troben gravats en aquest monument en ferro. La visita impressiona molt ja que explica en detall com es van produir els fets i com van morir famílies senceres.
 

El memorial

Els noms i les edats de totes les víctimes es troben gravades al memorial

De Dinant no podeu marxar sense comprar les seves famoses couquesEs tracta d'unes galetes fetes amb farina i mel amb formes diverses. Alerta!! no les mossegueu, són molt dures i us deixaríeu les dents. Podeu sucar-les al cafè o bé tallar-les a trossos petits i anar-los desfent a la boca.

Les couques de Dinant

I si us agrada la cervesa, està clar que no podeu deixar de visitar l'abadia de Leffe on es fabrica la cervesa del mateix nom i arribar-vos fins a Purnode, a 7 Km de Dinant, per visita la brasserie du Bocq. Però tot això us ho explico detingudament a la Ruta de la cervesa per les Ardenes

"If you wanna hear me sing you better play that sax!
give it to me!
you better play that sax
you better play that sax
get loose, get right
get a grip and rock me all night
hold tight, lean back, play what i want
you better play that sax"

"Però si vols sentir-me cantar serà millor que toquis aquest saxo
dona-me'l
serà millor que toquis aquest saxo
serà millor que toquis aquest saxo
deixa't anar, fes-ho bé
agafa el ritme i sacseja'm tota la nit
agafa't fort, inclina't, toquem el que jo vull
serà millor que toquis aquest saxo"

Fotos:
Víctor Sanchis
M.Clara Camps
Carles Diago

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.