dimecres, 13 de juliol del 2022

Narbonne: els Grands Buffets i molt més

 Narbonne, ciutat occitana del departament de l'Aude es troba a escasses dues hores de distància de Barcelona amb tren, una mica més amb cotxe, i és coneguda perquè aquí es troba el restaurant bufet més espectacular i amb més varietat. Tot i que l'experiència als Grands Buffets és de les que s'ha de viure- us ho explicaré més endavant- val la pena prendre's el temps de descobrir els molts altres atractius que té la ciutat i recórrer-la relaxadament. 

Quines són les millors experiències de Narbonne que no us heu de perdre?

 Passegeu al llarg del canal de la Robine

És el canal principal i centre de la ciutat. Està catalogat com a patrimoni de la Humanitat i connecta amb el Canal de Midi. Es pot creuar per un gran nombre de passarel·les i ponts entre els que destaca el Pont des Marchands, que data del segle XIV i que tenia 7 arcs dels quals només se'n conserva un, el central. Una bona idea és agafar la gavarra Le Solal que fa una passejada d'una hora pel canal i us permetrà a més d'observar el funcionament de les rescloses que a mi, poc tècnica que soc- em va meravellar força.

El canal de la Robine amb el pont des Marchands al fons

La gavarra Le Solal que recorre el canal

Navegant pel canal


Gaudiu del millor mercat de França 2022, Les Halles

Sí, Les Halles, el mercat central de Narbonne ha estat triat com el millor de França aquest 2022. I és que és tot un plaer regalar la vista amb les parades curulles de formatges, patés i viandes diverses i molt recomanable fer un mos en qualsevol dels restaurants dins o al voltant del mercat. Nosaltres vam triar la Maison Bebelle i ens va agradar molt.

Les Halles de Narbonne

Restaurant la Maison Bébelle

Gaudint dels plaers gastronòmics

Descobriu el patrimoni al Palau dels arquebisbes

El Palau dels arquebisbes és un conjunt monumental format per la torre Aycelin (a la que es pot pujar), l'Ajuntament de la ciutat, la torre St Marçal, La torre de la Madeleine, el Palau vell i la catedral dels sants Just i Pastor. El que va començar essent només una residència eclesiàstica va acabar esdevenint el segon conjunt arquebisbal després del d'Avinyó. Dins allotja el museu de Narbonne que es pot visitar tots els dies excepte dimarts, mentre que la catedral es visitable tots els dies.

A l'esquerre la torre Aycelin, coberta de flors, tot seguit l'Ajuntament i la torre St Marçal

La catedral dels sants Just i Pastor

Seguiu les passes del cantant Charles Trenet

El conegut cantant Charles Trenet va néixer aquí i podeu visitar la seva casa natal al n. 13 del carrer que també duu el seu nom i que està oberta al públic des del 2000. 
També és de visita obligada el mural que la ciutat li dedica i que es troba a l’inici del canal, a l'entrada de la ciutat. Duu escrit un fragment de la lletra d'una de les seves cançons: "Fidèle, je suis resté fidèle... (fidel, jo resto fidel...) a Narbonne mon amie (a Narbonne, la meva amiga.

Estàtua de Charles Trenet a l'entrada de la seva casa natal


El mural que la ciutat li dedica


Recorreu unes galeries subterrànies romanes a l'Horreum

L'Horreum és un antic magatzem públic de l'època romana, concretament del segle I,  format per galeries subterrànies a cinc metres sota el terra. Possiblement aquestes galeries formessin part d'un mercat. Narbonne va ser la primera colònia romana de la Gàlia, és normal doncs que s’hi hagin trobat vestigis d’aquella època. L’Horreum es troba en ple centre de la ciutat i la seva visita resulta força interessant. El preu de l'entrada és de 5€.

Galeries subterrànies de l'època romana

Horreum romà

"Douce France
cher pays de mon enfance
bercée de tendre insouciance
je te gardais dans mon coeur.
Mon village au clocheurs, aux maisons sagés
oú les enfants de mon âge
on partagé mon bonheur."
Charles Trenet

"Dolça França
estimat país de la meva infantesa
bressolat de tendra imprudència
jo et guardava dins el meu cor.
La meva ciutat amb campanars, amb cases serenes
on els infants de la meva edat
han compartit la meva felicitat."


Conegueu un bar de perfums

No us traurà la set però si xaleu amb les olors com jo, aquest és el vostre lloc. A Kupirijo trobareu tot tipus de perfums per a la casa i també per al cos i fins us el poden fabricar a mida. El seu mestre perfumer us aconsellarà i podreu anar provant fins que trobeu el que us agradi. Ah i si teniu set,  aigua sí que us n'oferiran.

Xalant amb les olors


Aprofiteu a veure alguna exposició a llocs habitualment tancats

Els narbonesos acostumen a convertir llocs emblemàtics habitualment tancats al públic en sala d'exposicions, la qual cosa permet alhora visitar l'expo i poder entrar a llocs singulars. En el nostre cas hi vam veure que inauguraven una exposició a la Chapelle des Pénitents bleus- capella barroca. La llàstima és que començava l'endemà de marxar i tot i que ho vam intentar, l'estaven ultimant i no vam poder entrar-hi. Més sort vam tenir a La Poudrière- antic polvorí del s. XVII- també tancada normalment però oberta per a una expo de pintura. Informeu-vos del que hi ha a l'Oficina de Turisme o en línia a l'agenda de Narbonne.

La Poudrière, antic polvorí, avui sala d'exposicions


I sí, aneu als Grands Buffets

Dinar o sopar als Grands Buffets és tota una experiència que cal viure almenys un cop. No es tracta d'un bufet lliure com els altres - he de dir que no en soc gaire amant- sinó que és un plaer gastronòmic molt especial.
Quan feu la reserva - cal reservar amb uns mesos d'antelació, sobretot si hi voleu anar en cap de setmana- podreu triar el menjador on dinareu. Nosaltres vam triar el més nou, el Salon Doré Jean de la Fontaine. Impressionant!!

Salon Doré Jean de la Fontaine

El bufet està format per:
- El plat de formatges. El més gran del món, Record Guiness, amb 111 formatges diferents que fan embogir els formatgers com jo.
- El plat d'ostres
- Les crudités
- Els 9 foie gras
- La cascada de llamàntols
- L'apartat de segons plats. Alguns els haureu de demanar i us els serviran tot seguit ja que es van fent sota demanda. Aquí vam voler tastar les novetats, basades en receptes antigues que s'han volgut recuperar: la llebre a la Royale i l'ànec a la sang (homenatge a la llegendària recepta de la Tour d'Argent).
- Els plats tradicionals
- Els 9 pernils
- La font de xocolata i els 50 pastissos diferents
- La crêpe Suzette flambejada en el cèlebre carret del Negresco
- La gran gelateria.

Ja veieu, amb gana no us quedareu. El preu ara és de 47,90€. Els menors de 6 anys no paguen i els nens entre 6 i 10 anys paguen la meitat. La beguda és a part i en el cas dels vins es paga exactament el preu que valen a bodega. 

La cascada de llamàntols
 
La llebre a la Royale

El nostre allotjament a Narbonne

A Narbonne ens vam allotjar al Couvent des Carmes, un lloc que va superar de molt les nostres expectatives. El vam reservar perquè és un antic convent i nosaltres som molt fans d'aquests hotels ubicats en llocs especials, està cèntric i està bé de preu però no ens vam imaginar mai que ens trobaríem amb una habitació dúplex, molt ben moblada, amb banyera d'hidromassatge, per a dues persones i dos banys (un de molt petit a dalt, al costat del llit). Ens va encantar i el recomanem molt. 

La part de baix

La part de dalt

La part de baix vista des de dalt

La banyera doble

"Longtemps, longtemps, longtemps
après que les poètes ont disparu
leurs chansons courent encore dans les rues
la foule les chante un peu distraite"
Charles Trenet

Fa temps, fa temps, fa temps
després que els poetes haguessin desaparegut
les seves cançons corren encara pels carrers
la multitud les canta un xic distretament"

Fotos:
Víctor Sanchis

Trobareu més fotos als destacats d'Instagram




 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.