diumenge, 28 de maig del 2023

Formentera, la volta a l'illa en un dia

 Formentera és l'illa habitada més petita de l'arxipèlag balear. No té aeroport i per tant haureu d'arribar en un dels molts ferris que surten diàriament de les altres illes, sobretot des d'Eivissa, l'illa més propera, des d'on trigareu escassament 30 minuts.

Les companyies de ferri que operen aquest servei són: Baleària,  Trasmapi,  Aquabus i Mediterranea Pitiusa. Nosaltres vam viatjar amb aquesta darrera ja que és la que ens oferia un preu més avantatjós. L'experiència, bona i recomanable.

La terminal de Formentera es troba al port de la Savina i allà, si voleu recórrer l'illa, haureu de llogar un cotxe o una moto. Us recomanem molt ProAuto. Tenen bon preu i un servei impecable.

Ja tenim vehicle. Anem a descobrir l'illa. És petita i permet recórrer-la en un sol dia. Posem fil a l'agulla!

Aquesta és la nostra ruta

1. Sant Francesc Xavier

És la capital de l'illa i mereix un passeig pels seus carrers, plens de botigues amb encant- als matins, en temporada alta, trobareu també un petit mercat- i una visita a la seva plaça principal: la plaça de la Constitució on es troba l'Ajuntament i l'església dedicada al sant patró, Sant Francesc Xavier. 

Carrers de Sant Francesc Xavier

L'església, dedicada al sant

Prop d'aquí (a menys de deu minuts a peu del centre) trobareu dos molins que mereixen una visita: el d'en Mateu i el d'en Jeroni. En aquest darrer cal afegir-li un plus, les vistes.

Molí d'en Jeroni

"Aljub, molí, figuera, Formentera
camins, parets, estanys de Formentera
savina, farigola, elèctric blau."
  Josep Marí


2. Es Caló de Sant Agustí

El meu lloc favorit de l'illa, sense dubte. Es tracta d'un petit poble de pescadors on els seus varadors- construïts per aixoplugar les barques de pesca- han estat declarats bé d'interès cultural. És també un bon lloc per dinar ja que aquí trobareu diversos restaurants de cuina tradicional.
Nosaltres vam dinar a Can Rafalet i ens va agradar molt. Té un preu raonable i una molt bona qualitat. L'arròs de llamàntol estava per llepar-se els dits i a l'hora de les postres em van convertir un senzill iogurt casolà en una veritable obra d'art.

Em van agradar molt els varadors

Es Caló de Sant Agustí

L'arròs de llamàntol, brutal

I les postres, una obra d'art menjable

3. Es Mirador

És el punt més elevat i des d'on albirareu la totalitat de l'illa. Un dels millors llocs per veure la posta de sol. Hi ha aparcament i un bar restaurant.

Vistes des d'Es Mirador


4. El far de la Mola

Es troba a l'extrem est de l'illa i és un lloc que desprèn una màgia especial. Està situat a la punta d'un penya-segat de més de 100 metres d'alçada sobre el mar, amb unes bones vistes.
Des del 2019 acull un espai cultural. En aquest far se se situa una part de la novel·la Hector Sevadac de Jules Verne. 

Far de la Mola

- FORMENTERA- van exclamar quasi a l'uníson el comte Timascheff i el capità Servadac.
Era el nom d'una illa de l'arxipèlag de les Balears, situat al Mediterrani. Això indicava amb claredat i exactitud el punt que ocupava, llavors, l'autor dels documents. Però, què feia allà aquell francès? Si s'hi estava, vivia encara?
No es posava en dubte que era Formentera des d'on havia llançat les notícies indicant les posicions del fragment del globus terraqüi al qual anomenava Gàlia.
   Jules Verne

Al costat del far, al petit poblet del Pilar de la Mola té lloc, des de maig a octubre, un mercat hippie molt autèntic. Es fa a les tardes dels dimecres i diumenges des de les 16 fins a les 22 h. 

Aquesta parada, que dona una segona vida als materials, ens va encantar


5. Far de Punta de Barbaria

Un altre dels punts de l'illa que desprèn màgia. No se sap de cert si el nom de Barbaria ve de les barbàries que van fer els pirates en aquestes costes o bé del mot berberia que servia per anomenar les zones de la costa africana habitades per berebers. Sigui el que sigui, la visita mereix molt la pena. No podreu arribar amb cotxe fins allà sinó que en un punt trobareu una barrera i haureu d'aparcar i seguir a peu uns dos quilòmetres (una mitja hora). És una mesura que es va prendre al 2017 per tal de preservar l'entorn. Les persones amb mobilitat reduïda poden accedir amb cotxe però només d'11 a 13 i de 18 a 22h que és quan hi ha el vigilant que obrirà la tanca.

El camí que duu al far protagonitza una de les escenes més conegudes de la pel·lícula Lucia y el sexo de Julio Medem.

Ens va semblar curiós que davant del far hi hagi una mena de columna per posar el mòbil o la càmera i poder immortalitzar el moment. No ho havíem vist en cap altre lloc i ens va semblar una bona idea.

Davant del far de Barbaria

A uns 50 metres del far trobareu la Cova Foradada, una de les més conegudes de l'illa. S'entra per un forat circular a terra per mitjà d'una escala de fusta. Tot i que cal entrar amb compte per no relliscar ni donar-vos un cop al cap, uns vegada dintre es pot caminar dret sense problemes. Això sí, el terra rellisca una mica. L'interior de la cova, que està oberta al mar, fa uns 15 metres. 

Entrada de la cova Foradada

Interior de la cova, que té sortida al mar

Des d'aquí us podreu arribar a la Torre des Garroveret, una de les cinc torres defensives de l'illa. Data del segle XVIII i té 9 metres d'alçada. Fou edificada com a torre defensiva i tenia fins i tot un canó. Al segle XIX fou desarmada i des de llavors és només una torre d'observació.

Torre d'es Garroveret


6. Cala Saona

Cala Saona es troba a la part occidental de l'illa. És una cala petita, flanquejada per penya-segats que ens va sorprendre per la seva bellesa i els tons diferents de blaus de les seves aigües.

Cala Saona

A Cala Saona trobareu un xiringuito on prendre un mojito davant l'espectacle que proporciona el seu paisatge i si voleu, contemplar la posta de sol. Aquesta va ser una bona recomanació del noi de l'empresa de lloguer de cotxes, que vam seguir al peu de la lletra i ens va encantar.

El xiringuito de Cala Saona

"Només contemplar-la quan
s'alçava, nocturna i sola
la lluna damunt Formentera
qui no l'ha vist, no l'enyora."
   Joan Serra 

Mapa de la ruta


Fotos
Víctor Sanchis
Carles Bianciotto

Trobareu més fotos i informació a Instagram


 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.