dimecres, 21 de juny del 2023

Verona, la ciutat de Romeu i Julieta

 Verona és una ciutat del Veneto que va popularitzar Shakespeare en convertir-la en l'escenari d'una de les seves tragèdies més famoses: Romeu i Julieta. El desgraciat amor dels dos protagonistes de la història ha convertit Verona en la ciutat dels enamorats i fa que visqui eternament impregnada de l'esperit dels joves amants.

Verona és una ciutat que convida a ser descoberta a poc a poc, amarant-se del seu ambient. Per això us caldrà almenys un parell de dies per copsar tots els seus encants. I és que de Verona no n'hi ha una, n'hi ha moltes i totes elles valen la pena.

1. La Verona de Romeu i Julieta

Des que Shakespeare ubiqués aquí la seva famosíssima obra, molts dels indrets de la ciutat han esdevingut lloc de culte per als enamorats i els amants de la literatura. Tenint en compte que els personatges són totalment ficticis i per tant no van existir mai, el mèrit de poder recrear la història és encara més gran. Els punts de la ruta que no us podeu perdre:

- La casa de Julieta

"Oh, no juris per la lluna, per la inconstant lluna, el disc de la qual canvia cada mes, no sigui que el teu amor es torni tan variable" Julieta a Romeu I Julieta. William Shakespeare

Es tracta d'un palau medieval, del segle XIII que va pertànyer a la família dal Capello (la família de Julieta eren els Capuleto, observem doncs la similitud lèxica). El que és cert és que el balcó, on se suposa que festejaven els amants, és del segle XX. Encara i així val la pena la visita, encara que la trobeu sempre a vessar de gent, i tocar el pit dret de l'estàtua de Julieta que hi ha al jardí i que sembla que dona bona sort.

Les entrades només es poden comprar en línia. Podeu fer-ho aquí

Tocar el pit dret de la Julieta sembla que dona bona sort

El palau és del segle XIII però el balcó fou afegit a inicis del XX

- La casa de Romeu

"L'amor és un núvol que sura sostingut per un sospir" Romeu a Romeu i Julieta. William Shakespeare

És també un palau medieval però a diferència de la casa de Julieta, és de propietat privada i no es pot visitar. Us haureu de conformar amb la placa de l'entrada. 

Entrada de la casa de Romeu

- La Tomba de Julieta

"Aquí jeu Julieta i la seva bellesa converteix el panteó en radiant cambra d'audiències" Romeu a Romeu i Julieta William Shakespeare

El soterrani del claustre del monestir de San Francisco del Corso se l'associa amb el lloc concret on Shakespeare ubica la mort de Julieta. Allà hi ha una tomba de marbre vermell que us transportarà al tràgic final de l'obra. Cal comprar entrada que us permetrà visitar també el Museu dels frescos que es troba en el mateix claustre. Trobareu aquí la informació.

La suposada tomba de Julieta

- El carreró Volto Barbaro

"Si l'amor et maltracta, maltracta'l tu, si es clava, el claves i l'enfonses." Mercucio a Romeu i Julieta. William Shakespeare

Volto Barbaro és un carreró que uneix dues de les places més conegudes de la ciutat, de les que després us en parlaré, la piazza delle Erbe i la piazza dei Signori. En aquest petit carrer tenen lloc moltes de les baralles entre els Capuleto i els Montesco i aquí és assassinat Mercucio, l'amic i confident de Romeu, a mans de Tybalt, el cosí de Julieta.

El carreró Volto Barbaro on mor Mercucio

- El bust de Shakespeare

"Fora del recinte de Verona, el món no existeix, només el purgatori, la tortura, el mateix infern. Desterrat d'aquí també ho estic de la terra i el desterrament terrestre és l'eternitat" Romeu a Romeu i Julieta. William Shakespeare

Junt a la piazza Bra podem trobar el bust de l'autor i una placa commemorativa.

Shakespeare viu per sempre a Verona

Podeu aprofitar el recorregut literari per dinar a l'osteria Giulietta e Romeo. No és que tingui res a veure amb l'obra, a banda del nom, però es menja bé i té un menú a 24€ que està genial.

Aquí vam tastar el vi de Valporicella que està molt bo

També us recomanem visitar la pasticceria Barini, just al costat del bust de Shakespeare i tastar les seves especialitats, la torta Giulietta i la torta Romeo, ambdues de pa de pessic. Delicioses i una bona idea per dur cap a casa.

2. La Verona de les places

Les places de Verona estan plenes de vida. N'hi ha tres que són imprescindibles en la vostra visita a la ciutat.

- Piazza Bra

És la plaça més gran de la ciutat i on es troba el monument més emblemàtic, l'Arena, un amfiteatre del segle I on tenien lloc els ludi (jocs d'entreteniment de l'època romana). Ara és la seu del concerts i òperes. 

Nosaltres hem assistit a la representació d'Aida just el primer dia de la temporada d'òpera 100, amb unes celebracions d'alçada.  

Cap a l'Arena a veure Aida

Ja som dins, a punt per a l'espectacle

A la piazza Bra es troba també el palazzo Barbieri, seu de l'Ajuntament i el palazzo della Gran Guardia que actualment s'empra com a sala de conferències i d'exposicions.

- Piazza delle Erbe

Aquesta és la meva favorita. És la més antiga i aquí es trobava el fòrum romà. Els elements més significatius de la plaça són la torre dei Lamberti, la casa dei Giudici, les cases Mazzanti (entre les que es troba el carreró Volto Barbaro), el palazzo Maffei - bellament decorat amb estàtues de déus grecs, i al davant del qual s'alça una columna amb el lleó de Sant Marc-  i la casa dei Mercanti, avui seu de la banca. Al centre trobem la font de Madonna Veronese.

La font de la Madonna Veronese al bell mig de la plaça

- Piazza dei Signori

Està just a costat de la piazza delle Erbe i s'accedeix d'una a l'altra per l'arco della Costa que com a curiositat té penjat un os de balena. 
És més tranquil·la que l'anterior i està presidida per una estàtua de Dante. Just al costat es troben les tombes dels Scaligeri, 5 espectaculars monuments funeraris del segle XIV.

L'estàtua de Dante presideix la plaça

Les tombes dels Scaligeri

3. La Verona dels miradors

Des de dalt és com més s'aprecia la bellesa de Verona i hi ha diverses formes de gaudir-la. 

- El mirador del castel San Pietro

És sense dubte el millor mirador de la ciutat. Les vistes des d'aquí són espectaculars. S'hi pot arribar a peu o amb el funicular. 

Espectaculars les vistes des de San Pietro

Podria passar-me un dia sencer aquí dalt

- Torre dei Lamberti
 
Ubicada entre les places delle Erbe i dei Signori, la torre Lamberti és anomenada també la torre de l'amor. Es pot accedir a dalt tot pujant els 368 graons o amb ascensor, el preu és el mateix en ambdós casos. Un cop a dalt es gaudeix d'una bella terrassa panoràmica 360 graus. Trobareu la informació aquí

La torre dei Lamberti i al costat el arc delle Coste amb l'os de balena

Verona des de la torre

4. La Verona de les esglésies

Verona té quatre esglésies de visita obligada. Totes quatre són de pagament tot i que es pot comprar un bitllet conjunt per gaudir de totes elles a meitat de preu que si ho feu individualment. 
Trobareu la informació de preus i horaris aquí


- Catedral

La catedral de Santa Maria Matricolare és un dels símbols de la ciutat. La seva bonica façana d'estil romànic veronès, a tons rosats, la converteix en un dels edificis més bonics de Verona.

- Basílica di san Zeno

Dedicada a sant Zeno, que fou un dels bisbes de Verona, es diu d'ella que és una de les esglésies més boniques de tot Itàlia.

Església de san Zeno

- Chiesa di san Fermo

Es troba al costat del riu, en el mateix lloc on els sants Fermo i Rustico foren torturats i en conserva les seves relíquies.

- Basilica de santa Anastasia

És d'estil gòtic i dedicada a Sta Anastàsia. A l'esquerra de la façana trobem diferents tombes com la de Guglielmo de Castelbarco, alcalde de la ciutat al segle XIII i altres membres de la família della Scala que varen governar durant els segles XIII i XIV.

Basílica de Santa Anastasia

A l'esquerra de la façana es poden veure unes tombes molt interessants

I aprofiteu la visita a Sta Anastasia per tastar la que al nostre parer és una de les millors pastes que hem menjat mai i que està allà mateix. Parlem de La bottega della Gina XXL, un lloc on elaboren la seva pasta, ho podreu gaudir en directe, i on us serà difícil triar-ne'n una ja que totes fan una pinta d'allò més fantàstica. És per això que també tenen l'opció de mix, on us posen una barreja, que és l'alternativa que nosaltres vam triar. Tot un espectacle i un gran plaer.

El nostre mix de pasta. Brutal

Aquests hem vist com els feien

5. La Verona dels ponts

Verona com totes les ciutats travessades per rius, l'Adige en aquest cas, té en els seus ponts un dels principals atractius i un lloc de privilegi també per albirar els punts més significatius de la ciutat.
Els ponts més emblemàtics de Verona són:

- Ponte di Pietra

L'únic pont romà que queda en peu. Fou construït el segle I aC. Té 5 arcades i fa 95 metres de llarg.

El pont de pedra

- Ponte Scaligeri

També anomenat pont de Castelvecchio ja que fou construït per assegurar la fortalesa. És sense dubte, el més bonic de la ciutat.

Pont Scaligero o de Castelvecchio

- Ponte della Victoria

S'anomena així perquè fou construït per commemorar la victòria en una de les batalles finals de la 1a Gran Guerra, el 1918 i recordar els veronesos caiguts. 

Pont de la Victoria

Per acabar, segur que en el vostre passeig pel centre històric passareu algun cop per la porta Borsari. És una de les antigues portes d'entrada a la ciutat, del segle I i és realment preciosa. Just al davant trobareu un dels millors llocs de piadines de la ciutat, la Bachabundus. Són boníssimes i tenen un munt de varietats. 

Porta Borsari

Les piadines del Bacchabundus

Fotos:
Víctor Sanchis


Voleu fer un FREE TOUR PER VERONA?


Voleu agafar el BUS TURÍSTIC?

O bé arribar-vos fins al proper i bellíssim LAGO DI GARDA?

Trobareu més fotos i info a Instagram






 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.