dissabte, 9 de desembre del 2023

La Sierra Morena Sevillana

Que Sevilla és una ciutat increïble, amb un munt de coses per descobrir és del tot sabut però que la seva província amaga indrets fantàstics ja és un fet més desconegut. I si en aquests indrets li afegim uns allotjaments amb molt d'encant i una gastronomia per llepar-se els dits, el còctel esdevé suprem.

Una recent escapada en viatge de familiarització per aquests racons anomenats fins fa poc Sierra Norte sevillana- des de fa un temps ha canviat la seva nomenclatura a Sierra Morena sevillana- gràcies a la Diputación de Sevilla i a Turismo de la Provincia de Sevilla, ens han permès gaudir de molts dels seus atractius que valen molt la pena.

Què visitar a la Sierra Morena de Sevilla?

Cazalla de la Sierra

Aquesta bonica població, a us 80 Km de Sevilla, presenta molts atractius. Recorregueu els seus carrers tot fent parada a la església de Nuestra Señora de la Consolación d'estil entre barroc i renaixentista amb tocs mudèjars i amb el seu imponent campanar, la plaza Mayor, el Convento de San Agustín - seu de l'Ajuntament- i l'ermita del Carmen

Cazalla de la Sierra

I si Cazalla us sona a anís, encerteu ja que els seus aiguardents tenen fama mundial i fins i tot el mot "cazalla" ha esdevingut comú, com a sinònim d'anís. De les moltes destil·leries que existien en queden dues: El Clavel i la Miura.

Visitem aquesta darrera, la destil·leria Miura, ubicada a l'antic convent de San Francisco. A part de produir anís, dolç i sec, fabriquen també Licor de Guindas i Crema de Cazalla. Ho provem tot, boníssim.

Destil·leria Miura

Cazalla també produeix bons vins. Els amants del turisme enològic, com jo, no podeu deixar de visitar les bodegues Colonias de Galeón, uns vins excepcionals que vam poder tastar i també teniu la possibilitat de fer un dinar a les vinyes, exquisit. Aquí descobrim un dolç típic les Carmelas, un brioix suau amb crema. Que bo!!

Excepcionals els vins Bodegas Colonia de Galeón

El grup a les vinyes després d'un exquisit dinar

La Cartuja de Cazalla em va deixar sense paraules. Un d'aquests llocs desconeguts que és tot una joia. Un entorn idíl·lic, un lloc històric, avui convertit en allotjament, lloc per fer retir o esdeveniments privats.

La Cartuja de Cazalla

Una de les habitacions

Altres llocs on us podeu allotjar a Cazalla de la Sierra són:

La posada del Moro, al centre del poble. Aquí ens vam allotjar nosaltres i ens va agradar molt. També és restaurant on tastar la gastronomia típica i dono fe que la cuina és espectacular. Destaco el paté de perdiu i les carxofes amb pernil ibèric. Quina delícia!

Hotel La Posada del Moro

- Las Navezuelas, una casa rural amb molt d'encant, amb uns propietaris molt simpàtics i els seus tres gossos. Ofereix també la possibilitat de llogar apartaments de 4 o 6 persones.

Aquesta habitació amb tant de color em va robar el cor

On menjar a Cazalla de la Sierra?

A banda de La posada del Moro de la que ja us he explicat les excel·lències, un altre lloc molt recomanable és el restaurant Cortijo Vistalegre. La seva propietària, italiana, és la inventora de la recepta de la Crema de Cazalla de la que us he parlat abans, i el lloc està decorat amb molt de gust i el menjar és excel·lent. Aquí destaco, perquè a més no ho havia tastat mai, la sopa amb repápalos (una mena de pilotes com la nostra carn d'olla però fetes amb pa, ou i herbes diferents) i l'estofat d'ovella horra. El gelat de crema de cazalla, també per llepar-se els dits.

El cortijo Vistalegre, un lloc molt acollidor

"Y habiendo hecho el huésped la reseña de tantos y diferentes vinos [...] ofreció a Esquivias, a Alanís, a Cazalla, Guadalcanal y la Membrilla, sin que se le olvidase de Ribadavía y de Descargamaría..."
El licenciado Vidriera. Miguel de Cervantes

Alanís

Situada a 104 Km de Sevilla, al límit amb la província de Badajoz, Alanís ens va sorprendre molt gratament.
Visiteu la seva església, Nuestra Señora de las Nieves, amb el seu espectacular retaule gòtic; el castell i l'ermita de San Juan des d'on obtindreu unes magnífiques vistes panoràmiques.

L'ermita de San Juan i en segon pla la de las Angustias

El castell d'Alanís. Es pot pujar a la torre

I si esteu per Alanís no podeu deixar de visitar la fàbrica d'embotits Los Romeros de Alanís, una empresa sostenible on podeu veure el procés d'assecament dels pernils. Mai n'havia vist tants de junts. No podreu marxar sense comprar res a la seva botiga.

Primera fase de l'assecament dels pernils

Constantina

Es troba a 87 Km de Sevilla. Camineu pels seus carrers i meravelleu-vos amb les seves cases senyorials. Un edifici molt interessant és el de Los Pozos de la Nieve anomenat així perquè als seus pous s'originava gel de forma natural que es transportava a Sevilla per a la seva venda. Ara és un allotjament rural molt bonic amb restaurant i lloc per esdeveniments privats. 

Los pozos de la Nieve, un bon lloc per menjar

També un bon lloc per allotjar-se

Un altre lloc amb molt d'encant per allotjar-se aquí és La Escribana. S'anuncien com "Una casa con encanto en la Andalucía auténtica" i la veritat és que tenen raó. Això és el que és. 

La Escribana. Ens va seduir molt

A cavall entre Costantina i la veïna localitat de San Nicolás del Puerto es troba un dels més grans tresors de la Sierra Morena sevillana, el Cerro del Hierro

Es tracta d'una antiga explotació minera a cel obert que ha donat peu a un excepcional paisatge de formes calcàries amb una flora i una fauna molt diverses i interessants. Està considerat Monument Nacional i es poden fer rutes de senderisme, observació de la flora i la fauna, bicicleta o espeleologia. Té un centre de visitants des d'on surten les diferents rutes.

L'excepcional paisatge del Cerro del Hierro

En acabar la visita al Cerro del Hierro una bona idea és arribar-vos a menjar alguna cosa al Batán de las Monjas, un càmping amb restaurant molt recomanable.

El Batán de las Monjas. Enamorada dels embotits de la província

El Pedroso

El Pedroso, a 60 Km de Sevilla, es considera la porta d'entrada a la comarca de la Sierra Morena sevillana. És municipi reconegut com a reserva de la Biosfera Starlight és a dir zona protegida, de poca contaminació lumínica ideal per a l'observació d'astres. També és una zona perfecta per realitzar rutes de senderisme.

Si us voleu allotjar a El Pedroso us aconsellem molt el Cortijo Algamasilla, una casa preciosa recent reformada, amb set dormitoris. Tenen també cavalls, ovelles i dues gosses.

Una de les habitacions del Cortijo Algamasilla

I encara que no pertany a la comarca de la Sierra Morena sevillana, si passeu uns dies per aquí no podeu deixar de visitar Carmona, a la Campiña sevillana: el convent de Santa Clara, el Alcázar de la Puerta de Sevilla, l'església de Santa María, el Conjunt Arqueològic o el Museo de la Ciudad a la casa del Marquès de las Torres. Allotgeu-vos al Parador de Carmona ubicat en un alcàsser del segle XII

Museo de la Ciudad. Foto de Janonautas

Si us agafa gana una bona idea és arribar-vos al restaurant Molino de la Romera i gaudir de les seves especialitats i els seus bons vins.

A uns 12 Km de Carmona, al municipi del Viso del Alcor, podeu visitar la finca Basilippo on produeixen un oli d'oliva excel·lent. La visita consisteix en recórrer les instal·lacions i fer un tast dels diferents olis.

La finca Basilippo

Els companys de viatge

"Allí en medio lo tienes entre matas de romero
donde se llena la jara de flores blancas al tiempo
que en el olivo se mece la aceituna con el viento;
donde a los surcos de siembra les van los brotes saliendo
bajo un sol que los calienta sin que le importe su invierno,
donde anidan las cigüeñas en las torres del convento
y por la noche te arropan las estrellas de su cielo

En medio de un campo verde ¡Está sembrado mi pueblo!
    Pueblos del sur Ángeles Asensio
       
No ho dubteu: la Sierra Morena sevillana amaga molts atractius que us convido a descobrir.
Mapa dels llocs visitats dins la Sierra Morena de Sevilla

Trobareu més informació al meu Instagram





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.