dimecres, 27 de desembre del 2023

Trèveris, la ciutat més antiga d'Alemània

 Trèveris (Trier) és una ciutat alemanya que es troba a la frontera amb Luxemburg per la qual cosa volar fins aquí és la millor manera d'arribar-hi. És la ciutat més antiga del país, coneguda també com la segona Roma pel poder que va tenir durant l'imperi romà del que va arribar a ser capital al segle IV i del que encara guarda força patrimoni reconegut per la Unesco.

Un parell de dies es suficient per visitar-la i us recomanaria anar en època nadalenca ja que el seu mercat de Nadal és un dels més atractius d'Europa.

Què podem visitar a Trèveris?

1. La Porta Nigra

El monument més emblemàtic i conegut de Trèveris. És Patrimoni de la Humanitat. Era una de les portes d'entrada a la ciutat, concretament la nord, i es creu que té quasi bé dos mil anys d'antiguitat. El seu nom es deu al color que ha anat adquirint la pedra amb el temps, possiblement a causa d'algun tipus de sediment i a la contaminació ambiental. Evidentment no es deia així en l'època romana però desconeixem com es deia, el que sí sabem és que durant un temps va ser una església.

Es pot pujar pagant els 4€ que val l'entrada.

La Porta Nigra

2. La Basílica de Constantí

És també un monument de l'època romana, Patrimoni de la Humanitat. Fou construïda al segle IV com a saló del tron de l'emperador Constantí I el Gran. Se la coneix també com a Aula Palatina. Actualment s'utilitza com a església evangèlica. Impressionen les seves grans dimensions.

La imponent basílica de Constantí

3. El Palau i el jardí del príncep elector

Es troba just al costat de la basílica de Constantí i no és visitable per dins. Va ser la residència dels arquebisbes i prínceps electors del Sacre Imperi romanogermànic encarregats de triar l'emperador, des del segle XVI fins al XVIII. És un edifici d'estil renaixentista rococó. En l'actualitat és un edifici d'oficines.

Pel que fa al jardí, d'estil francès, a l'hivern quan hem estat nosaltres, no estava en el seu millor moment, cal pensar que en primavera lluirà molt més. Es pot visitar llirement.

El palau del Rei Elector

4. Catedral de St Pere i església de Ntra Senyora

Estan ubicades una al costat de l'altra. La catedral, diuen que està construïda sobre la que fou la casa d'Elena, la mare de l'emperador Constantí I. És un temple cristià amb elements romànics, gòtics i barrocs. Val la pena visitar-la per dins, sobretot el seu claustre. Pel que fa a l'església de Nostra Senyora, es tracta d'una església gòtica on el més destacable és el preciós pòrtic, anomenat la Porta del Paradís on es troben, entre d'altres, les figures d'Adam i Eva.

La catedral de St Pere

Val molt la pena visitar el claustre

Detall del pòrtic de l'església de Nostra Senyora

5. Hauptmarkt,  plaça del Mercat

La plaça més important i amb més encant de la ciutat. Conserva encara alguna casa original que va sobreviure al bombardeig de la 2a Guerra. Al mig hi ha una font amb una estàtua de Sant Pere al capdamunt. També podem trobar una columna romana amb una creu que simbolitza la pau. Els edificis més destacables són l'església de sant Gangolf, l'antic ajuntament (Steipe) avui convertit en museu de les joguines i La Rote Haus (casa vermella) que acull la farmàcia més antiga

En època nadalenca la plaça acull el tradicional mercat de Nadal nominat any darrere any com un dels de més encant d'Europa. I en donem fe, és molt bonic i en té molt, d'encant.

La plaça del mercat durant el mercat de Nadal

Algun dels edificis de la plaça

6. Casa de Karl Marx

La casa on va néixer, al 1918, el famós ideòleg, pare del comunisme modern, ara és un museu dedicat a la seva vida i la seva obra.

Com a curiositat, els semàfors del carrer on està ubicada la casa, carrer Karl Marx, representen la seva figura.

En aquesta casa va néixer el 1918 Karl Marx

Un dels semàfors del carrer

"Segueix el teu propi camí, no importa què digui la gent"
     
 Karl Marx

7. Casa dels Reis Mags

Com a dada curiosa us diré que aquesta casa no té res a veure amb els Reis Mags i que el seu nom es deu a que tenia un dibuix o un quadre - les informacions que han arribat són confoses- dels Reis que va posar el seu propietari, un comerciant de Colònia, perquè a la catedral d'aquesta ciutat es creu que estan enterrats. Sigui com sigui l'edifici, de clara influència àrab, és molt interessant de veure i és un dels més antics de la ciutat. Està situada a la Simeonstrasse, el carrer principal de Trèveris i data del segle XIII.

L'anomenada Casa dels Reis Mags

8. Pont Romà

Mereix la pena arribar-se fins al Mosel·la, el riu que passa per la ciutat, i veure el pont romà que encara conserva les columnes originals del que fou construït el segle II. Es considera el pont més antic d'Alemània.

El pont romà

Altres edificis que ens han quedat del seu passat romà són l'Amfiteatre i les Termes però no els vam visitar. Vam preferir dedicar-hi més temps al mercat de Nadal ja que en som molt fans.

On menjar a Trèveris?

Kartoffel Kiste és el restaurant més popular de la ciutat. La seva especialitat són les receptes amb patates, com el seu nom indica, però tenen una carta molt extensa en la que s'inclouen també altres coses. Està sempre molt ple però el servei és ràpid i eficient. Molt recomanable. Just al davant hi ha una font molt curiosa que fa referència als diferents oficis.

Per començar, una sopeta, de patata per suposat


La font que es troba just al davant

Zum Domstein molt cèntric, just al davant de la catedral, i molt típic alemany. Un local amb molt encant i bon menjar. Aquí vam tastar les famoses schnitzel (escalopes). Molt recomanable també.


"Intenta envoltar-te de persones que et facin feliç, que et facin riure, que t'ajudin quan et calgui. Són les que val la pena conservar a la teva vida ja que la resta està de pas"
      Karl Marx


Fotos

Víctor Sanchis
Arnau Sanchis

Més informació i fotos a Instagram



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.