diumenge, 9 de juny del 2024

Xàtiva: tres rutes per descobrir la ciutat

 Xàtiva, al País Valencià, és una ciutat que en ha sorprès molt gratament. Els seus habitants són coneguts com els "socarrats" ja que Felip V els va cremar la ciutat durant la guerra de Secessió. És per això que el retrat d'aquest rei penja cap per avall al Museu de Belles Arts ubicat a la Casa de l'Ensenyança.

Xàtiva apareix ja citada a la Crònica de Jaume I, la primera de les Quatre Grans Cròniques medievals, per la bellesa del seu castell i de les seves hortes.

"Encara no hem vist Xàtiva i la volem veure, i pujant aquell turó elevat que hi ha prop del castell, vam veure des d'allà, la més bella horta que mai a cap vila ni castell haguéssim vist, ja que vam descobrir prop de dues-centes cases de camp, les més belles que trobar poguérem... vam albirar també el castell que de molt noble aspecte domina tota la plana... i el nostre cor s'omplí de goig i d'alegria."



Vista de Xàtiva des del mirador de Bellveret

Us vaig a proposar tres rutes que suposen tres maneres diferents de descobrir la ciutat, totes tres molt interessants: la ruta dels Borja, la ruta de l'aigua i la de Torres, Coves i Llegendes pel Castell.

La Ruta dels Borja

Xàtiva està íntimament lligada a la família Borja, una de les més poderoses del Renaixement, famosa per haver donat dos Papes: Alfons de Borja ( Calixt II ) i Roderic de Borja (Alexandre VI).
La ruta us permetrà descobrir els llocs de la ciutat vinculats amb aquesta noble família. Nosaltres vam tenir l'ocasió de fer-la teatralitzada i ens va encantar. El poeta Ausiàs March i alguns membres de la família Borja : Beatriu, Tecla i el mateix Papa Alexandre VI ens hi van acompanyar.

Comencem la ruta a la Plaça de Sant Pere. Allà es troba l'església de Sant Pere on Roderic de Borja, futur Alexandre VI, fou batejat. Val la pena entrar a admirar el seus bonics retaules gòtics.

Interior de l'església de St Pere

Seguim pel Reial Monestir de Santa Clara que fou fundat per la vídua de l'almirall Roger de Llúria i d'on fou abadessa Beatriu de Borja i que es troba al carrer de Montcada, el més noble de la ciutat ja que està ple de Palaus. Com a curiositat us diré que el nom del carrer prové de la família dels Montcada, una família catalana, concretament del Vallès, que van tenir força influència durant els segles XII i XIII. Josep Pla va quedar ben enamorat d'aquest carrer al qual li dedica un espai en la seva obra Direcció Lisboa.
"Una mica més avall es troba un gran carrer, ample, prodigiós, perfectament empedrat amb peces de pedra, llargues, com a Itàlia. És flanquejat per autèntics palaus d'una bellesa sorprenent, amb jardins interiors d'una gran distinció, elegants. És el carrer Montcada. L'aparició d'aquest carrer és una cosa inoblidable. Jo no conec pas prou les poblacions del regne de València per a fer una qualsevol afirmació, però em sembla que com aquest no n'hi ha d'altre"

Passem també per la casa natal d'Alexandre VI, a la plaça del mateix nom, que va pertànyer a la família durat moltes generacions.

L'abadessa Beatriu de Borja"

La casa natal de Roderic de Boja (Alexandre VI)

Coneixerem també l'església de St Francesc, del segle XIV, on hi ha enterrats diversos membres de la família i l'antic Convent de la Trinitat, amb la seva magnífica portalada flamígera i a costat del qual trobareu la Font de la Trinitat, una de les poques fonts gòtiques que es conserven

Foto de grup davant la portalada del Convent de la Trinitat (foto de l'organització)

Altres punts destacats de la ruta són el retaule de ceràmica de Casa Artigues, fet per iniciativa popular al segle XVIII, que representa ciutadans il·lustres, entre ells els dos Papes Borja, la Col·legiata on hi ha dues figures de bronze també d'ells i on fou batejat Calixt III i a l'interior de la qual podreu trobar diversos objectes relacionats amb la família com la Custòdia Major del Corpus anomenada també Custòdia d'Alexandre VI; el Palau, seu de l'ardiaca, del segle XV, que ostenta els escuts de la casa Borja i el Museu de Belles Arts que allotja la capella que Calixt III feu construir a la Col·legiata i que es va treure d'allà.

La Casa Artigues amb el retaule ceràmic

Una de les figures de bronze de la Col·legiata

La ruta de l'aigua

Aquesta ruta la vam començar a l'hotel Montsant que es troba tot pujant al castell, on ens esperava una sorpresa. L'hotel allotja dins les seves instal·lacions un aljub, dipòsit d'aigua, d'època medieval al que vam poder baixar.

L'aljub del Montsant

Després de la sorpresa ens dirigim al centre de la ciutat per continuar la visita de les "mil fonts" ja que a Xàtiva se la coneix com la ciutat de les mil fonts degut a la quantitat d'aquestes que es poden trobar i que divideixen en tres categories: les reals, les veïnals i les particulars. Mentre que les primeres se sostenien amb diners públics, les segones eren costejades pels propis veïns; les terceres, les particulars es trobaven dins les cases de les famílies més acomodades.

Entre les fonts que vam poder gaudir destacaria la Font reial dels 25 dolls, d'estil neoclàssic, amb un mascaró central i 12 dolls a cada costat.

La font dels 25 dolls. En té 25, en dono fe

La font Reial de la Trinitat, davant de l'antic Convent del que us he parlat a la ruta dels Borja; la font del Lleó, davant de l'Oficina de Turisme; la font Reial dels Peixos, a l'Alvareda; la font de St Francesc, a la plaça del mateix nom; la font d'Aldomar a la plaça Alexandre VI; la font de la plaça Roca o la font de la Bola a la plaça dels Sants Joanes

Font Reial de la Trinitat

Exemple d'una font particular d'una família que amablement ens va ensenyar casa seva

Visitem també en aquesta ruta els safarejos del Jardí del Bes (o del Vers) ja que se'l coneix d'ambdues maneres. Un preciós jardí que fou cedit a la ciutat per Carmen Pérez, l'esposa del filòsof Attilio Bruschetti. El jardí té també un templet modernista del que em vaig enamorar a primera vista.

Els safarejos del Jardí del Bes

El preciós templet modernista

"Verda, verda, verda
al matí es desperta
l'aigua, l'aigua, l'aigua.

Blava, blava, blava
si el ponent besava
l'aigua, l'aigua, l'aigua.

Rosa, verda, malva
quan ja el sol no escalfa
l'aigua, l'aigua, l'aigua".
Raimon


Ruta de Torres, Coves i Llegendes pel Castell

Aquesta ruta, nocturna, us descobrirà el vessant de la muntanya del castell, un entorn privilegiat de la ciutat.
Comencem al Mirador del Bellveret, nom que prové de l'italià belvedere que vol dir bones vistes, i és que les vistes des d'aquí són espectaculars.
Al mirador trobem una escultura anomenada Arc Daurat i que representa dues mans unides, una de les quals sosté una pilota com homenatge a la pilota valenciana, un esport autòcton. 

L'escultura Arc Daurat

Just al costat es troba l'ermita de Sant Josep, dedicada en aquest sant i a santa Bàrbara. Fou construïda gràcies al gremi de Fusters i té una preciosa creu gremial gòtica al seu exterior, just davant la porta per la qual es creu que va entrar a la ciutat Jaume I.
 D'aquí ens arribem a la Torre del Sol, una de les més grans de la muralla i hi pugem. El nostre guia, el Pascual, ens va explicant les llegendes associades. En aquest cas, la de la princesa Fàtiva que fou castigada pel seu pare a viure eternament tancada en aquesta torre per no voler casar-se. 

La Torre del Sol. Anem a buscar la princesa!

Seguim explorant i arribem a la Cova dels Coloms, anomenada així perquè aquí se'n feia cria. Podreu veure un altar amb una Verge, la Verge de la Pau.

La Cova dels Coloms

I acabem l'aventura entrant a l'antiga Nevera, una cava circular on s'emmagatzemava la neu procedent de les caves de la serra de Mariola. Va ser restaurada fa uns anys.

Interior de la Nevera

Aquesta ruta és oferta per D Turisme, així que podeu posar-vos en contacte amb ells si us ve de gust fer-la. Caldrà que hi aneu ben calçats i provistos de llanterna.

"Seràs confí on l'aurora comença
seràs forment, escala il·luminada.
Seràs l'ocell i seràs la bandera,
l'himne fecund del retorn a la pàtria"
Vicent Andrés Estellés. M'aclame a tu (dedicat a la ciutat de Xàtiva)

Aprofiteu que sou a Xàtiva per gaudir de la seva gastronomia de la que destaco l'arròs al forn. Un bon lloc on tastar-lo és al restaurant Moncho. Us recomanen  també Ca Conxa on a més d'un excel·lent menjar destaco la simpatia de la Conxa, la seva propietària i si voleu fer un pica-pica (ells li diuen una picaeta), arribeu-vos a El puerto de Granà.


         Preparant l'arròs al forn          

Vull agrair a turisme de Xàtiva  la genial acollida que ens van oferir i a C Valenciana Travel Bloggers per haver-nos convidat en aquesta fantàstica celebració d'aniversari.

Fotos:
Víctor Sanchis

Trobareu més informació a Instagram



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.