divendres, 24 de maig del 2024

Haro, una escapada a la capital del Rioja

 Haro és la capital de la Rioja Alta i ho és també del vi de Rioja. El seu conegut Barrio de la Estación concentra ben juntetes, una gran quantitat de bodegues. Això unit a la seva gastronomia, el seu patrimoni, el seu paisatge i l'amabilitat de les seves gents la converteix en un destí idoni per a una escapada. A més, s'hi pot arribar amb tren directe des de Barcelona. No és una opció ràpida però sí còmoda i útil tenint en compte que beureu i ja sabeu: si beveu, no conduïu.

Què fer a Haro en 2, 3 dies?

- Gaudiu dels vins al Barrio de la Estación

Contracteu una visita guiada a alguna de les seves bodegues. Aprendreu molt del procés de fabricació del vi, gaudireu dels bonics edificis on estan ubicades, alguns d'ells centenaris, i, per suposat, tastareu els seus millors vins. Podeu llegir aquest article del National Geographic per tenir més informació de cadascuna. Nosaltres ens vam decidir per la CVNE (Compañía Vinícola del Norte de España) perquè tenen una sala construida per Gustave Eiffel i això ens va seduir. La veritat és que la visita va ser genial: la sala Eiffel, una passada, tenen un cementiri d'ampolles molt curiós i els vins estan molt bons.


La sala Eiffel de la CVNE

A més, totes les bodegues tenen el seu propi bar de vins, molt agradables tots, on podreu tastar-los acompanyats d'alguna cosa per menjar. És una molt bona idea per al migdia, no per sopar ja que tots solen tancar cap a les 17h. Les bodegues on vam provar el bar de vins són les Muga - aquí els vam acompanyar amb unes embotits ibèrics boníssims i unes croquetes i les Rioja Alta, amb un paté excel·lent i una empanada casolana, en aquest cas.

Bodegues La Rioja Alta

Bar de vins de les bodegues Muga

El barri de la Estación, paradís dels que ens agrada el vi"

"El vino
Mueve la primavera,
Crece como una planta la alegria,
Caen muros,
Peñascos,
Se cierran los abismos,
Nace el canto."
Pablo Neruda


- Tasteu la seva excel·lent gastronomia 

La gastronomia riojana és per llepar-se els dits i a Haro no hi falten llocs on fer-se un bon homenatge.

El Nublo, amb una estrella Michelin és un restaurant que va més enllà de la gastronomia. És tota una experiència sensitiva. La sensual deessa Nublo us traslladarà a un món de poesia i la brasa serà la principal protagonista de tot allò que tastareu. Visitareu la bodega i la cuina i us sentireu els protagonistes de la història. En marxar, tindreu un record de tot l'equip en forma de poema. A partir de 80€ el menú d'11 plats.

Preparats per a la gran experiència gastronòmica

No és només allò que menges, sinó la presentació, les explicacions...

 
El menú complet


...I la poesia

El Terete també és un clàssic, inaugurat al segle XIX i que ja va per la sisena generació de propietaris, tota una garantia. Aquí l'especialitat és el be regat amb els vins de les seves pròpies bodegues. 

El Terete, un clàssic molt recomanable

I Haro té fins i tot el seu barri gastronòmic, el Barrio de la Herradura, en ple centre, ideal per a una ruta de pintxos i vinets. Comença al carrer de Santo Tomás i segueix per la placeta de Sant Martín i pel carrer de San Martín fent el recorregut la forma de ferradura que li dona nom.

De pintxos per La Herradura

-  Recorregueu el casc antic

La plaza de la Paz és el centre de Haro, amb el seu quiosc central, les lletres d'Haro i el peculiar Ajuntament al·lusiu a la capitalitat del Rioja, la plaça és punt de visita imprescindible. No us perdreu el mural dels Borratxos al costat de l'Ajuntament. També ho és l'església de Santo Tomás amb el retaule més gran de tota la Rioja, i molt recomanables també els diferents palaus com el de los Condes de Haro, el de las Bezaras o el de Bendaña, avui seu de la oficina de turisme.

La plaça de la Paz amb el quiosc , les lletres i l'Ajuntament al fons

Detall de la façana de l'Ajuntament

Els borratxos. Compte no acabeu així

Palau de Bendaña

Església de Santo Tomás

- Visiteu el Museu del Torreón

És un museu d'art contemporani, molt a prop de la plaza de la Paz que es troba en l'únic edifici que queda dempeus de les muralles. L'entrada és gratuïta i a la tercera planta, al torreó, teniu vistes 360 graus.

El museu del Torreón a l'únic edifici conservat de la muralla

- Admireu les vistes des dels miradors

Haro té dos miradors que val la pena visitar: La Atalaya i el Pardo.
El mirador de La Atalaya us proporcionarà unes vistes fantàstiques sobre el Barrio de la Estación, les vinyes, els monts Obanesos i la serralada de Cantàbria. Aquí es troben també unes lletres gegants d'Haro que es poden veure des de diversos punts de la ciutat.
El mirador del Pardo també ofereix bones vistes de l'entorn amb la vall que el riu Ebre forma a frontera amb Navarra.

Les lletres del mirador de La Atalaya

Des del mirador del Pardo

- Arribeu-vos fins a la basílica de Nostra Senyora de la Vega

És un dels principals edificis religiosos de la ciutat. És d'estil barroc, del segle XVII. Està envoltada del jardins del mateix nom que són un bon lloc per passejar, ja que són una de les artèries principals. 

Basílica de Nostra Senyora de la Vega

- Passegeu entre vinyes fins al veí poblet de Briñas

Des del Barrio de la Estación, concretament al costat de les bodegues Roda comença un camí molt interessant que entre vinyes i vorejant el riu Ebre, us durà al proper poblet de Briñas. Una ruta d'aproximadament una hora, només d'anada. Podeu optar per tornar amb bus- no hi ha massa freqüència de pas- o tornar caminant. Penseu que anireu a raure al Barrio de la Estación i les bodegues seran un bon premi al vostre esforç.

La passejada us proporcionarà unes imatges molt relaxants: les vinyes, els camps... Travessareu el pont de Briñas, un pont gòtic que creua el riu Ebre tot formant un meandre.

El bonic paisatge de la ruta

El pont de Briñas

Vorejant el riu Ebre


Les vinyes que ens proporcionaran els bons vins de Rioja

"Plovia a la vinya
i el raïm madur´
de l'aigua es polia i era negre i dur:
Quan el sol sortia
dos gotims diria que eren els teus ulls."
Joan Salvat-Papasseit


- I si teniu temps, escapeu-vos fins a Briones

Briones, a uns deu minuts d'Haro, està considerat el poble més bonic de La Rioja i un dels més bonics d'Espanya. Si hi aneu sense cotxe, com vam fer nosaltres, us podreu arribar amb els busos de l'empresa Jiménez Mobilidad, que surten des de l'estació d'autobusos. No són, ara per ara, un exemple de servei. Vull dir que passen quan i com volen però cal esperar que després d'una conversa amb els responsables de Transportes de la Rioja, millorin una mica el seu servei, al menys que respectin els horaris de pas i , si hi arriben abans s'esperin.
A Briones trobareu la casa més antiga de la Rioja, la Casona, del segle XVI, al carrer Bergareche tocant a la plaça principal, la plaça de España, on a més hi trobareu l'Ajuntament, seu del museu etnogràfic La Casa Encantada i la preciosa església de Nuestra Señora de la Asunción, d'estil gòtic isabelí, amb un retaule major i un orgue barrocs que són una meravella.

La Casona, probablement la casa més antiga de La Rioja

El retaule major de Nuestra Señora de la Asunción

Valen la pena també els palauets que hi trobareu tot passejant com ara el de Quincoces, del segle XVI i el de Gadea, del segle XVIII.

El palau de Gadea

Arribeu-vos també al castell del qual es conserva una part de la torre a la qual podreu pujar per tenir unes bones vistes a la serralada de la Demanda.

Pugeu a la torre, l'únic que queda del castell

Altres llocs interessants són l'ermita del Crist del Remei i el museu Vivanco, de la cultura del vi.

Briones, el poble més bonic de La Rioja?

"Cal estar sempre embriac. Això és tot: és l'unica qüestió. Per no sentir l'horrible fardell del Temps que us trenca els muscles i us inclina vers la terra, cal que us embriagueu sense treva. Però de què?  De vi, de poesia o de virtut, com més us plagui!. Però embriagueu-vos". Charles Baudelaire

Fotos: Víctor Sanchis

Trobareu més fotos i informació a Instagram







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.