dimarts, 9 de juliol del 2024

Un passeig per Ljubljana, la ciutat dels dracs

 Ljubljana, la preciosa capital d'Eslovènia, és una de les capitals europees més petites. Tot i que l'ideal per visitar-la és poder romandre-hi uns dies, si esteu de pas o podeu fer una escapadeta d'un dia - com vam fer nosaltres des de Trieste- no us ho penseu i tasteu els molts atractius dels que, encara que breument, podreu gaudir. El símbol de la ciutat és un drac, i de dracs en trobareu arreu. Així que si us agraden com a nosaltres, esteu de sort. Segons una llegenda popular, l'heroi Jason junt amb els argonautes, va matar un drac que tenia segrestada una verge i aquest fou l'origen de la ciutat.

Ljubljana en 5 imprescindibles

1. El castell

El castell de Ljubljana és, sense dubte, el monument més imprescindible de la ciutat. Arribeu-vos amb el funicular i gaudiu d'ell, de la seva famosa torre i de les vistes, que són espectaculars. Podeu consultar aquí tota la informació: horaris, preus...

La torre principal data del segle XIX i allà hi vivia el guarda que tenia com a missió advertir els habitants en cas de foc o anunciar esdeveniments o visites importants, cosa que feia disparant els canons.

La torre de castell

El funicular que puja al castell

No deixeu de passar per la botiga per conèixer el Friderik, el ratolí guardià de la presó del castell, que comparteix nom amb l'emperador Friderik d'Habsburg, qui va manar construir el castell. El ratolí Friderik, a banda de ser un personatge simpàtic, promet explicar-vos històries d'Ivan Cankar, l'escriptor eslovè que introduí el Modernisme al país.

"Des d'allà, des de l'est, des de Ljubljana
va una cançó meravellosa
bandes sonores de veus encantadores,
noto que les puc sentir
Erotika. Ivan Cankar

El ratolí Friderik i les seves històries literàries

2. Els ponts

Els ponts són sense dubte, un dels atractius de la ciutat. El més espectacular és el Pont Triple, un conjunt de tres ponts que creuen el riu Ljubljanica. Dos d'ells són per als vianants i el tercer per als cotxes. Es troba a la plaça principal de la ciutat, la plaça Preseren, que duu el nom del seu gran poeta i pare de la llengua eslovena.

El pont triple


El pont triple sobre el riu Ljublyanica

El meu preferit però és el Pont dels Dracs, que en té ni més ni menys que 20, de dracs, tot i que els més espectaculars són els 4 dels extrems. És un dels millors exemples d'arquitectura Art Nouveau 

Un dels 4 dracs principals del pont. N'hi ha 16 més petits.

Alguns dels dracs més petits

Altres ponts destacables són el Pont dels Carnissers, ple de cadenats, el Pont de les Peixateries, el Pont dels Sabaters i el Pont de St Jaume.

3. Les esglésies

La més espectacular de totes les precioses esglésies de Ljubljana és l'església de l'Anunciació, a la plaça Preseren. Pertany a l'orde dels franciscans i és d'estil barroc. L'església, junt al Pont Triple i el monument al poeta Preseren fan d'aquesta plaça una veritable joia.

La preciosa església de l'Anunciació. Davant el monument al poeta que dona nom a la plaça

Una altra perspectiva de la plaça Preseren

"Visquin tots els pobles
que veure el dia anhelen
brilli el sol radiant,
que posi fi a les guerres,
siguin lliures,
els homes
amb el pròxim tolerants.
Brindis. France Preseren

La Catedral de Sant Nicolau es troba a la plaça de Sant Cirili i Sant Metodi. Amb la seva espectacular cúpula verda i les dues torres iguals, és un dels edificis més emblemàtics de la ciutat.

Catedral de Sant Nicolau

 Altres esglésies destacables són les de St Ciril i Metodi, la de Sant Pere o la de les Ursulines

4. Els carrers del casc antic

Camineu sense rumb fix, fent de flâneurs, pels bonics carrers del casc antic, plens de botigues que us seduiran. Atureu-vos en alguna de les moltes pastisseries i tasteu els bombons típics de la ciutat, els bombons de drac.

Com a curiositat, al carrer Plosjanska trobareu un edifici que recorda el Flatiron de Nova York, i així es diu. És obra del famós arquitecte eslovè Plecnik. També a ell es deu el Mercat Central al que us aconsello arribar-vos i aprofitar per fer un mos en algun dels restaurants que l'envolten.

Un dels bonics i acolorits carrers del centre



El Flatiron inspirat en el de Nova York

El Mercat Central

5. El Parlament

Aquest edifici es troba a la plaça de la República, la plaça més gran de la ciutat, on es va declarar la independència al juny de 1991.

La nostra sort ha estat trobar en aquesta plaça la instal·lació United Buddy Bears, els ossos ambaixadors de Berlín que volten el món promovent la pau i la tolerància i recapten diners per a UNICEF i altres organitzacions d'ajuda a la infància. Hi ha un os per a cada país, tots diferents, com diferents son les races i les cultures.

Va ser una sort trobar-los aquí davant del Parlament

La instal·lació United Buddy Bears

Fotos:

Víctor Sanchis
José Pérez
Montse Alonso

Trobareu més informació a Instagram

Us agradaria fer un free tour per la ciutat?
Voleu comprar una Ljubljana Card?


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.