dilluns, 6 de juny del 2016

400 aniversari de Shakespeare per Stratford-upon-Avon i Birmingham

Aquest any celebrem el 400 aniversari de la mort del gran escriptor anglès William Shakespeare i una efemèride així mereix una escapada a la seva terra natal. Aprofitem el dilluns festiu de la segona Pasqua per dur-la a terme. Els vols a Regne Unit estan inexplicablement barats .Som-hi, doncs, cap a Birmingham.
Des de Birmingham Snow Hill, que és on hem agafat l'hotel, hi ha escassament una hora amb tren fins a Stratford-upon-Avon. Portem els bitllets comprats des de casa i també les entrades, 23 lliures, totes les cases incloses- hi ha paquets més econòmics però, evidentment no ho inclouen tot- és molt més còmode i ràpid.
Arribem a Sttatford i ens dirigim primer de tot a l'Anne Hathaway's cottage, la casa on va viure l'esposa de l'escriptor. Per arribar-hi cal girar a la dreta en sortir de l'estació i seguir els indicadors. Hi ha uns vint minuts a peu que no us sabrà greu haver caminat quan arribeu al vostre destí.
Seguiu els indicadors
Anne Hathaway's cottage

Podreu visitar la casa i els jardins que són una delícia. Si teniu la sort de gaudir d'un dia de sol, com nosaltres, podreu passejar  tranquil·lament i recórrer tots els racons.


Jardins

Interior

Ohhh Romeu....!


De tornada cal arribar de nou a l'estació i des d'allí, passant de llarg, s'arriba al poble. Ens sorprèn gratament l'ambient dels carrers principals, plens de botigues encantadores. És un poble preciós.
Carrer principal


El primer lloc on és dirigim és a la casa natal de Shakespeare.

Shakespeare's birthday place


És la casa on va néixer, va créixer i va viure els seus primers cinc anys de matrimoni. Un actor explica la professió del pare de l'escriptor- era artesà i fabricava sobretot guants de pell-  a qui aquest tot sovint havia d'ajudar.

L'ofici del pare
A l'entrada hi ha una petita exposició amb objectes relacionats amb l'escriptor.
,
Exposició a l'entrada de la casa




Al jardí us sorprendran amb algun sonet o fragment d'alguna peça teatral. Tot un plaer inesperat.

Recitant Shakespeare
Tot just al costat es troba el Shakespeare Centre on es poden comprar entrades, si no les heu comprat per internet, souvenirs o senzillament cercar informació.

Shakespeare Centre

La següent casa que visitem és Harvard House, una casa de tres pisos, al centre de Stratford, de l'època isabelina, que ens permet veure com era la vida en aquella època, d'una família benestant. Destaca la part exterior, de fusta de roure, els vitralls del segle XVI i alguns mobles originaris també.
Exterior de Harvard place
Just al costat, de Harvard House hi ha un pub, The Garrick in, un dels més vells de la ciutat, el més vell segons ells, que és un lloc ideal per fer un mos o prendre unes cerveses. L'ambient shakesperià està assegurat, fins i tot tenen una cervesa anomenada shakesbeer.

Un dels plats que podreu tastar
Amb l'estómac ple estem preparats per seguir la ruta. Ara ens dirigim a Hall's croft, la casa on la filla gran de l'escriptor, Susanna,  va viure amb el seu marit, el doctor John Hall. És una casa de luxe, amb una elegant decoració, com correspon a un personatge de la categoria del doctor Hall. És molt interessant la col·lecció de fitxes d'apotecari així com les herbes aromàtiques del jardí, que són les mateixes que el doctor utilitzava en les seves receptes.

Hall's croft
Una mostra dels vestits de Susanna i la seva filla

El jardí
Acabades de visitar les cases, ens dirigim cap a Holy Trinity, l'església on l'escriptor fou batejat i on es troba enterrat, juntament amb la seva esposa.

La sepultura
No podem marxar de Stratford sense arribar-nos als canals. Allà podem veure el gran edifici de la Royal Shakespeare Company. Llàstima que aquests dies no estan representant cap obra.

RSC
Un passeig pels canals és molt relaxant i una bona manera d'acabar un dia tan intens i emocionant. Unes escultures d'alguns personatges shakespearians ens acomiaden. És hora d'agafar el tren i tornar a Birmingham on tenim l'hotel.

Lady Macbeth
Ens ha quedat per visitar la Mary Arden's farm on va viure la mare de l'escriptor, que queda un poble abans de Stratford venint des de Birmingham i ja no vam ser a temps, i també el Shakespeare New Place, on l'escriptor va passar els seus darrers dies i que obrirà aquest juliol de 2016. Dos motius per tornar, a banda de poder veure alguna obra al RSC.

L'endemà, a Birmingham, ens esperen més emocions. La National Library, la biblioteca més gran de Regne Unit a qui els autòctons anomenen el pastís de noces. Jutgeu vosaltres

Sembla o no, un pastís?
Allà dins ens esperem més sorpreses shakesperianes. A l'últim pis de l'edifici una exposició permanent amb llibres d'edicions força interessants.

L'últim pis de la Library
I ara, commemorant el 400 aniversari, trobem una altra exposició, fins al setembre: Our Shakespeare Exhibition, amb llibres, cartells, fotografies, pel·lícules i enregistraments d'obres a càrrec d'actors coneguts i  dirigida a públic de totes les edats

Una mostra de l'exposició
Després d'un cap de setmana ben shakesperià, tornem a casa amb el convenciment que ara coneixem una mica més la figura del gran escriptor.

Fotografies
M.Clara Camps
Víctor Sanchis

1 comentari:

  1. Una escapada plena de literatura, història i paisatge. Molt recomanable per als lletraferits i admiradors de Shakespeare.

    ResponElimina

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.