dissabte, 4 de desembre del 2021

Nadal a Alsàcia

 Alsàcia és un dels millors destins per viure el Nadal. Els alsacians són molt donats a les grans decoracions nadalenques i als llums i la veritat és que tenen molt de gust i això unit a la bellesa dels seus pobles, amb les seves cases d'entramats de fusta, de colors, fan que el Nadal aquí es visqui com si s'entrés dins d'un conte de fades del que en som protagonistes. 

Nosaltres repetim destí, ja vam viure l'ambient nadalenc fa pocs anys a Colmar i a Estrasburg. Ho trobareu a l'entrada de Mercats de Nadal però teníem ganes de conèixer altres indrets i val a dir que han superat amb escreix les nostres expectatives, tot i que ja eren molt altes. Aquesta vegada hem deixat de banda la capital, Estrasburg, ja que en ser una gran ciutat mereix una visita especial i ens hem dedicat als petits pobles que es poden veure bé en un cap de setmana. Els mercats de Nadal obren les seves portes el darrer cap de setmana de novembre i s'hi estan fins a la Nit de Nadal. Gaudir de les diferents paradetes d'artesania, roba o guarniments nadalencs, prendre un vi calent o una xocolata per fer passar el fred, és una de les experiències que sempre portareu amb vosaltres.

Esteu preparats? Entrem dins del conte.

Les cases amb entramats de fusta i de colors fan que et sentis dins d'un conte

Obernai

Obernai és el poble més al nord que visitem. Podeu deixar el cotxe al pàrquing de la rue d'Altau (gratuït). Abans d'entrar a la zona del mercat us trobareu el pou de les sis galledes que data del segle XVI i està format per tres columnes corínties i decorat amb escenes bíbliques.

El pou de les sis galledes

Podeu visitar també l'església de sant Pere i sant Pau on enguany hi ha una exposició de creus. A la plaça del Mercat es troba la font de santa Odile, la patrona d'Alsàcia. També l'Ajuntament gòtic i la torre campanar.

El mercat nadalenc, la font de santa Odile, l'Ajuntament i la torre campanar

Obernai és el millor lloc per tastar el vi calent que diuen que és el millor de tot Alsàcia. La veritat és que està molt bo amb tocs de poma, canyella i taronja. També aquí vam tastar els Mannele, el brioix amb xocolata en forma d'homenet que trobareu arreu.

El vi calent, boníssim, en el got especial del mercat de Nadal


El Mannele, brioix amb forma d'homenet

Riquewihr

Riquewihr ens va robar el cor. Quan estigueu arribant ja veureu la cua de cotxes al marge de la carretera. És el millor lloc per aparcar i és gratuït, està molt a la vora de l'entrada al poble. Abans d'entrar-hi us trobareu una rotonda profusament decorada que ja us donarà idea del que podreu veure a dins.
Passegeu pel carrer principal, la rue General de Gaulle, us faltaran ulls per copsar tots els detalls, i aneu entrant als petits mercats nadalencs que anireu trobant als carrers adjacents. Arribeu fins a la plaça principal on es troba la torre Dolder, del segle XIII. 
Aquí és un bon lloc per tastar els famosos vins alsacians. Arreu veureu les vinyes que produeixen aquests vins de gran qualitat i que es prenen en unes copes típiques que són una preciositat.

Riquewihr ens va enamorar

La decoració de la rotonda ja feia preveure què trobaríem a l'interior


Tot a Riquewihr et roba el cor

La torre Dolder

A Riquewihr vam dinar a Le relais des Moines, un restaurant típic alsacià que ens va agradar molt. Hi ha un menú de 21€ i un altre de 23€, beguda a part, que estan molt bé i us permeten tastar especialitats locals com el pastís alsacià o la xucrut. Val molt la pena tenint en compte que els preus en aquesta zona no són pas barats.
La xucrut, un dels plats típics de la zona

Kaysersberg

A Kaysesberg és on ens vam allotjar - més endavant us explico on- ja que queda al mig i es un bon lloc per bellugar-se amunt i avall amb distàncies curtes. Hi ha diversos pàrquings als voltants del casc antic tots ells molt a la vora.
Els carrers principals són la rue Général Rieder i la rue Général de Gaulle. A la rue des Forgerons trobareu el gran pessebre. Val la pena entrar a la seva església, la de la Santa Croix i també 
cercar el lloc millor per fotografiar el seu castell, al qual també hi podeu accedir per unes petites escales. 


El castell de Kaysersberg

Els carrers de conte de Kaysersberg

El mercat de Nadal, al costat de l'església i davant de l'Ajuntament té una exposició d'arbres de nadal amb escenes quotidianes alsacianes que ens va agradar molt.

L'exposició d'arbres de Nadal

Turckheim

És el més petit dels que vam visitar i també el que estava més buit. Aquí podeu aparcar a la place de la République i sereu al peu de la porta d'entrada, la porte de France, la icona de Turckheim. 
Val la pena visitar el seu petit mercat, le marché des lutins - els follets del Pare Noel- i veure el seu vistós i acolorit calendari d'advent que obre una finestra cada dia entre l'1 i el 24 de desembre, a les 17h. 

La porte de France, la porta d'entrada a Turckheim

El calendari d'advent 

Aquí a Turckheim vam dinar a Caveau du Vigneron i vam tastar la típica tarte flambée, que estava boníssima, acompanyada del vi alsacià. Tot un luxe.

La tarte flambée

Eguisheim

Escollit pels francesos com el poble més bonic de França en diverses edicions, Eguisheim és, sense dubte, un poble preciós. Té forma circular, així que comenceu per on comenceu anireu a parar al centre on hi ha el castell.
Aparqueu al pàrquing du Millénaire (gratuït). El mercat nadalenc es reparteix entre la Place du Marché i la rue Mgr Stampf. Visiteu també l'església de sant Pere i sant Pau, la font del Lleó, la Porta Baixa i la icona més representativa, l'antic Pigeonnier (colomar) ben guarnit per les dates.

L'antic pigeonnier, icona d'Egisheim

Mercat de Nadal d'Eguisheim

Són típics uns troncs semblants als nostres tions però drets

Eguisheim ha estat, merescudament escollit el poble més bonic de França


Colmar

Colmar és preciós de dia però també val molt la pena veure'l de nit. Per arribar al centre on són els mercats, haureu d'aparcar als afores, al Parc des Expositions, un pàrquing gratuït d'on surten unes llançadores (navettes) també gratuïtes que us hi duran fins als mercats. 
Als cinc mercats que hi havia fins ara s'ha afegit enguany un sisè, el gastronòmic on es poden tastar especialitats de xefs francesos de renom. El trobareu al costat de la catedral.
Els altres mercats són, el de la place des Dominicains, al costat de l'església del mateix nom; el de la place Jeanne d'Arc, que recrea un típic poblet alsacià; el de la place de l'Ancianne Douane; el de la petite Venise, per als nens, i el mercat cobert, Koÿkus, en aquest darrer us recomano comprar les galetes típiques de la zona, les bredeles, que estan boníssimes. Les aromes a vainilla i canyella us hi duran.

Preciós Colmar, tant de dia com de nit


Les il·luminacions són genials

Tots els dimecres i dissabtes a les 17h passen pel riu unes barques plenes de nens i nenes cantaires que es van aturant per obsequiar la gent amb les seves nadales. És bonic de veure.

Els cantaires 

Sortint de la planta superior del mercat cobert, el Koÿkus, hi ha un bon punt per fer foto

Mulhouse

Mulhouse és la població més propera a l'Euroairport (aeroport de Basilea) on hem volat, així que l'hem deixat per al final.
Podeu aparcar al pàrquing del carrer Maréchaux o bé al de Porte Haute, de pagament ambdós.
El mercat  té lloc a la place Réunion i ens va agradar molt. Té un lema que enguany és Nature et créativité. A més té una peculiariaritat molt curiosa i és que cada any dissenyen una roba amb la qual fan totes les decoracions nadalenques.

El mercat a place Réunion

A
 la boutiques des étoffes es poden trobar tot tipus de detalls fets amb la roba de l'any i també es pot comprar la roba a metres, tant la de l'any com la dels anys anteriors. Enguany el teixit es diu Haïku i està inspirat en el Japó.

La boutiques des étoffes on es pot comprar la roba dissenyada per a les decoracions de l'any que guarneix també la façana.

Haïkus la roba del Nadal 2021


Les decoracions nadalenques fetes amb la roba Haïku

I des de Mulhouse a l'aeroport de Basilea, Euroairport per tornar a casa i tancar el conte de fades en què hem estat immersos durant tot el cap de setmana.

Mapa de les poblacions visitades

Ens hem allotjat al Bed and Breakfast Les chambres de la Weiss, al costat del riu del mateix nom http://les-chambres-de-la-weiss-bed-breakfast.alsacehotelsweb.com/es/ Kaysersberg. Té quatre habitacions, una d'elles és una roulotte, i molt d'encant. Té pàrquing i està molt cèntric i l'esmorzar és molt complet.

Les nostres dues habitacions


L'esmorzar, boníssim

Fotos
Víctor Sanchis

Teniu més fotos als destacats d'Instagram

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.