divendres, 2 d’agost del 2019

El monestir de Rila


La millor excursió que podeu fer des de Sofia i sense dubte una de les millors visites que podeu fer a Bulgària és el monestir de Rila.
El monestir està situat a les muntanyes del mateix nom, a una distància de 120 Km de Sofia i és Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.


El monestir de Rila
La seva fundació es remunta al segle X i es deu a un cortesà búlgar anomenat Ivan Rilski i posteriorment conegut com Sant Joan de Rila, canonitzat per l'església ortodoxa, ja que se li atribueixen diversos miracles, que va decidir fer-se ermità i va triar aquest indret per viure.
És el monestir més gran dels Balcans. Malauradament va patir un incendi, al segle XIX, i va haver de ser reconstruït tot i que els edificis no van patir massa i alguns dels frescos que avui podem admirat són els originals.

Detall dels frescos 
La finalitat dels frescos, igual que en el cas dels Monestirs pintats de Bucovina és didàctica. Amb ells es pretén ensenyar al poble, que no sabia llegir ni escriure, les Santes Escriptures per mitjà de dibuixos de fàcil comprensió.

Veiem com els dibuixos ens ensenyen què passa quan fas el bé o el mal.


El complex del monestir, de forma trapezoïdal, s'articula al voltant d'un pati central on es troba l'església, dedicada a la Nativitat de la Mare de Déu i la torre de Hrelyo, del segle XIV.
L'exterior de l'església, amb dibuixos a ratlles i amb cinc cúpules, està decorat amb els frescos bíblics de l'artista Zahari Zograf. L'entrada és gratuïta. A l'interior no es poden fer fotos. Destaca l'iconòstasi, una urna de plata on hi ha la mà esquerra de St Joan de Rila i la tomba del tzar Boris assassinat pels nazis durant la 2a Guerra Mundial.

                                               El pati
L'església de la Nativitat de la Mare de Déu
                                
La torre Hrelyo pren el seu nom del mecenes que va fer possible la seva construcció, i data del segle XIV. Fa 23 metres d'alçada, és de base quadrada i té cinc pisos. Actualment s'hi pot pujar però només durant els mesos d'estiu. Va ser utilitzada com a protecció per als monjos, com a lloc on guardar objectes valuosos i com a presó.


                                           
La torre de Hrelyo


La torre, al costat de l'església
Als voltants del monestir trobareu diverses botigues de records i de menjar i també restaurants, encara que us he d'advertir que són molt lents i perdreu molt de temps si us entauleu. El que sí us aconsello és que tasteu uns bunyols que fan només aquí i que estan boníssims.


Els bunyols!!
També hi ha un museu, nosaltres no el vàrem visitar ja que no disposàvem de massa temps, en vam perdre força dinant i ens venia més de gust caminar pels voltants. La peça estrella del museu és la Creu de Rila, tallada a mà per les dues cares, amb 18 escenes bíbliques fetes a mà a cada costat i més de 600  miniatures de figures humanes. L'artista va dedicar més de 12 anys a tallar-la i sembla ser que es va quedar cec després de l'esforç.

Dormir al monestir de Rila és possible. Les habitacións, molt austeres, estan separades per sexes i no tenen bany. Els banys són letrines que es troben als passadissos. Per viure aquesta experiència, que deu ser fantàstica, cal fer la reserva a través del web del Monestir de Rila.

Al monestir es pot arribar amb cotxe - hi ha pàrquing de pagament però és molt barat- o amb transport públic tot i que aquest és molt escàs. Des de Sofia surt un sol autobús diari cap a les 10 que torna cap a les 15h
Nosaltres vam contractar l'excursió amb Civitatis que et porta també a l'església de Boyana, als afores de Sofia, una petita joia que mereix la pena de visitar. 
L'opció d'excursió organitzada, en aquest cas, és més còmoda i et permet veure les dues coses en un sol dia.
Podeu contractar aquí la vostra excursió amb CIVITATIS

Fotos:
Víctor Sanchis

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.