dijous, 12 de setembre del 2019

Les cascades d'Iguazú

"L'aigua és la força motriu de tota la natura" Leonardo da Vinci

Les cascades d'Iguazú són les més imponents del món juntament amb les del Niàgara a Nord-Amèrica i les Victòria a l'Àfrica. Són de visita obligada si esteu per Argentina. Es localitzen sobre el riu del mateix nom a les províncies de Misiones (Argentina) i Paraná (Brasil). Es poden visitar des de tots dos països i és recomanable fer-ho així ja que la perspectiva és molt diferent. Es diu que Argentina té les cascades i Brasil, el mirador i és ben cert. 
El mot Iguazú prové de la llengua guaraní on Y vol dir aigua i guazú, gran.


Les impressionants cascades d'Iguazú

Les cascades del costat argentí
                                                                                                                                                                  
Des d'Argentina haureu d'arribar fins al Parque Nacional de Iguazú - hi ha autobusos que us duran i tornaran en una mitja hora des de Puerto Iguazú, on es troba la zona hotelera-  i previ pagament de l'entrada, 20.000 pesos, uns 22 euros que només es poden pagar amb targeta o amb moneda local, accedireu dins del parc. Allà tindreu dues opcions per organitzar-vos la visita. Només entrar trobareu un tren ecològic, anomenat El tren de la Selva, que funciona a gas i per tant no contamina, que us durà directament a visitar la cascada més espectacular: La Garganta del Diablo. En baixar del tren cal caminar aproximadament uns 15/20 minuts, més o menys un quilòmetre, per unes passarel·les molt còmodes que us permetran observar el riu - no deixeu de fixar-vos en els peixos - i altre tipus de fauna que pobla el parc. L'altra opció és no agafar el tren aquí - es formen llargues cues sovint - i caminar una mica més per arribar a l'inici dels dos passejos, l'inferior i el superior. En acabar-los podreu agafar el tren, que té la primera parada a la vora i arribar-vos a la Garganta del Diablo que, en ser la més espectacular, és molt gratificant deixar-la per al final. A més, així, com la gent sol fer-ho a l'inrevés , les podreu gaudir més tranquil·lament.

Entrada al Parque Nacional

El tren de la Selva


Cap a l'estació


Nosaltres vam fer el passeig inferior, el superior no, per falta de temps. Les cascades que es veuen són les mateixes en ambdós passejos però el punt de vista és diferent. Per això us recomano fer-los tots dos si el temps us ho permet. Tot en un sol dia és massa just ja que us quedareu esmaperduts davant la immensitat tot sovint i us costarà avançar.
El punt de partida és el mirador, que recorda un far, i des d'allà és qüestió de caminar seguint les passarel·les per anar trobant els diferents salts. Passareu pel Lanusse, l'Álvar Nuñez cabeza de Vaca, el Dos Hermanas, el Bossetti... Tots ben espectaculars. 

                                                                                                               
No dones abast amb tanta bellesa


Qualsevol punt és bo per veure les cascades
Al circuit superior teniu l'oportunitat d'agafar una barca que us durà fins ben endins de les cascades. Us mullareu molt, moltíssim però deu ser divertit a jutjar pels crits i rialles de la gent que hi anava. Nosaltres no la vam agafar ja que no vam tenir temps de fer el passeig superior.


La barca arriba fins la mateixa cascada


Després dels passejos inferior i superior cal agafar el tren des de l'estació Cataratas fins a l'estació Garganta del Diablo.
Quan arribes a la joia del Parc, la Garganta del Diablo, no pots evitar que et vessi una llagrimeta d'emoció. El que veureu davant dels vostres ulls és indescriptible. A l'espectacle visual se suma l'auditiu ja que els soroll de la caiguda és impactant. La llum del sol li dona diferents tonalitats cromàtiques i fins i tot podreu observar algun que altre arc de Sant Martí.


La impressionant Garganta del Diablo.
De tornada cal caminar de nou el quilòmetre de passarel·les i agafar el tren que us durà de nou a l'entrada del Parque Nacional.

Al llarg del parc trobareu diferents llocs de menjar ràpid on fer un mos.
Quant a les espècies que poblen el parc, la més abundant és el coatí. Alerta amb aquesta animalets. Semblen inofensius i graciosos però no ho són. Si us veuen amb menjar us l'intentaran robar i si cal us esgarraparan o mossegaran. Us poden fer una ferida important. Trobareu rètols informatius per tot el parc que us ho recordaran. També us diran que no els doneu de menjar sota cap concepte. Són molt agressius. Altres animals que hi trobareu, a banda dels peixos - una mena de carpes- són els micos i els falciots, els tucans i les tortugues.




De micos en veureu bastants
                                                     


Idil·li entre tortugues


Fugiu dels coatís, són molt agressius. Aquí ja han aconseguit arrencar a algú el seu menjar
Els tucans amb el seu bec llampant i la seva elegància

Durant cinc dies al mes i coincidint amb la lluna plena, s'organitzen sortides guiades. La sort ens va sorprendre i vam estar a Iguazú pel pleniluni. Vam agafar l'excursió i val a dir que va ser una experiència genial. Hi ha tres torns d'entrada al parc al qual t'has de traslladar pel teu compte- aquells dies hi ha un servei especial d'autobusos per accedir de nit.  Un cop dins i després d'una breu introducció pel part dels guies, s'agafa el tren ecològic fins la darrera parada, la de la Garganta del Diablo. L'espectacle és una passada. Allà pots romandre uns 20 minuts i després et tornen amb el tren fins a l'entrada. 
Trobareu tota la informació i el formulari de reserva en aquest enllaç, Cascades amb lluna plena Aquesta experiència no es pot fer per lliure, s'ha de contractar. En temporada alta cal fer-ho amb temps si voleu assegurar-vos la plaça ja que no entren massa persones cada dia.

De nit les cascades són màgiques

Les cascades del costat brasiler

Si esteu allotjats a Puerto Iguazú i voleu fer les cascades del costat brasiler us aconsello que agafeu una excursió organitzada. Per què? Us ho explico.
Per creuar fins a la banda brasilera heu de fer el tràmit fronterer. Si agafeu l'autobús de línia, haureu de baixar a la frontera i després esperar el següent. Els argentins no han de baixar ja que en ser membres del MERCOSUR tenen lliure entrada però la resta sí. Si agafeu una excursió organitzada l'autobús us esperarà, evidentment,  i guanyareu molt de temps. A més el guia us acompanyarà a fer els tràmits i això us facilitarà molt les coses. I no sols això sinó que, en creuar la frontera, us canviaran d'autocar i agafareu un de brasiler. Aquests tenen permís d'accés al Parque Natural Foz do Iguaçú i això us estalviarà la cua de l'autobús públic que cal agafar un cop s'hi accedeix al parc ja que la zona de les cascades queda una mica allunyada. L'autocar us deixarà al mateix inici de les passarel·les i després us recollirà allà. El preu de l'entrada és el mateix que al costat argentí i també s'ha de pagar amb targeta o amb reals brasilers.
Aquí, a diferència de la banda argentina, hi ha un sol circuit de poc més d'un quilòmetre amb espectaculars salts com el de Rivaneira o el dels 3 Mosqueteros  i, evidentment la Garganta del Diablo, que des d'aquí té una altra panoràmica. Només cap al final del circuit teniu l'opció de fer unes quantes passarel·les més fins el salt Floriano on us mullareu de valent o saltar-te'l i continuar ¡ directament cap a la zona final on, per mitjà d'un ascensor o per escales arribareu a la sortida. Si no fa fred us aconsello la mullena, val la pena acostar-se als salts i poder-los gaudir de més a la vora.

Les cascades des del cantó brasiler
A mullar-se!!

Les cascades brasileres tenen associada una llegenda, la de Naipi i Taroba. Explica que al començament dels temps al riu Iguazú vivia una horrible serp i que els guaranís que habitaven aquelles terres havien de sacrificar un cop a l'any una donzella i donar-li a la serp que en realitat era un déu.
Un bon dia va arribar al lloc un cacic anomenat Taroba que es va enamorar de la donzella que tocava sacrificar aquell any i que es deia Naipi, així que va mirar de convèncer els ancians de la tribu perquè no fos ella l'escollida per al sacrifici. En no poder evitar-ho va decidir segrestar Naipi i endur-se-la en una barca però el déu serp, enfurismat, es va corbar i va formar les cascades, que els van fer naufragar i desaparèixer per sempre més. No va tenir prou amb això sinó que tement que els joves amants es poguessin trobar en el més-enllà, va decidir transformar la noia en una gran roca i deixar-la per sempre més enmig de les cascades i al noi en una palmera a l'altre cantó del riu perquè no es trobessin mai. Però els dies de sol, l'arc de Sant Martí apareix per fer de pont per unir-los de nou, el pont de l'amor. Se sembla una mica a la nostra llegenda més coneguda, la de Sant Jordi, però amb un final ben diferent. No trobeu?


Els espectaculars arcs de Sant Martí
 Civitatis us ofereix aquesta excursió, la podeu reservar en aquest enllaç

Cascades cantó brasiler

També podeu reservar l'excursió a les del cantó argentí si no voleu agafar el bus de línia - el colectivo - l'anomenen - i preferiu que us vinguin a recollir a l'hotel i us retornin.

Cascades cantó argentí

Des de Puerto Iguazú és interessant que us arribeu al Hito de las Tres Fronteras. Un espai, en la confluència dels rius Iguazú i Paraná, des d'on es veuen els dos països veïns, Brasil i Paraguai, que tenen també el seu Hito. Val la pena viure aquí la posta de sol tot prenent un suc de taronja natural que us vendran en una de les paradetes que hi trobareu. Un moment més de màgia a Iguazú.


Un bon marc per fer fotos



Cadascun dels tres països té un hito amb un monument idèntic amb els colors de la seva bandera


Des de l'Hito argentí es veuen perfectament els altres dos hitos- Brasil i Paraguai-  a l'altre cantó dels rius Iguazú i Paraná. 

Adreces interessants


A Puerto Iguazú ens va agradar molt el restaurant Doña Maria. Aquí vam tastar el famós asado argentino que estava molt bo.
També ens va agradar la gelateria Cremolatti on us recomano moltíssim el gelat de dulce de leche en qualsevol de les seves varietats: amb nous, clàssic...
Per allotjar-vos el més interessant és estar a la vora de la parada del bus que es troba al creuament entre els carrers Córdoba i Misiones. No sols perquè és el que fareu servir per anar a les cascades sinó també perquè és la zona de més marxa, on hi ha els restaurants, bars i gelateries.

A gaudir d'una de les set meravelles naturals del món

Fotos
Víctor Sanchis


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.